PARTNER PORTALU
Garnki emaliowane pełne gulaszu z cukinii  na zimowy posiłek

Garnki emaliowane pełne gulaszu z cukinii na zimowy posiłek

Autor: Urszula Tatur
04 sty 2017 11:33

Aromatyczny zapach dochodzący z kuchni przyciągnie z pewnością wszystkich amatorów domowych specjałów. Aby powstał pyszny gulasz, oprócz składników spożywczych musimy zaopatrzyć się w sprawdzone akcesoria, które nie tylko ułatwią nam pracę, ale także sprawią, iż smak naszego dania będzie niepowtarzalny.

Smaczny, pełen warzyw i odpowiednio dobranych przypraw gulasz może być doskonałym daniem na obiad lub ciepłą kolację. Przygotowany z najlepszych składników jest pożywnym posiłkiem dla całej rodziny, zwłaszcza w chłodne dni, gdy potrzebujemy potraw, które rozgrzeją nas i podniosą poziom energii. Aromatyczny zapach dochodzący z kuchni przyciągnie z pewnością wszystkich amatorów domowych specjałów. Aby powstał pyszny gulasz, oprócz składników spożywczych musimy zaopatrzyć się w sprawdzone akcesoria, które nie tylko ułatwią nam pracę, ale także sprawią, iż smak naszego dania będzie niepowtarzalny.

Niezawodna emalia

W nowoczesnych kuchniach znajdziemy naczynia wykonane z różnych materiałów. Obok garnków i rondelków ze stali nierdzewnej, aluminiowych lub pokrytych powłoką ceramiczną na szczególną uwagę zasługują naczynia emaliowane, o wyjątkowych właściwościach użytkowych.
Emalia to powłoka szklista o idealnie gładkiej powierzchni, wytrzymała na korozję i ścieranie. Produkowana jest z najwyższej jakości surowców posiadających atest PZH do kontaktu z żywnością. Dzięki temu, iż naczynia podgrzewane nawet do wysokich temperatur nie uwalniają substancji szkodliwych, potrawy są nie tylko smaczne, ale i bezpieczne dla naszego zdrowia. W kuchni niezwykle istotne jest również zachowanie najwyższych zasad higieny. Dlatego łatwe w czyszczeniu garnki i rondelki z gładką i szczelną powłoką emaliowaną, odporną na osadzanie brudu i bakterii cieszą się dużym zainteresowaniem wszystkich ceniących wysoką jakość akcesoriów kuchennych i wygodę podczas pracy. Emalia jest też odporna na promienie UV, co zapewnia jej trwałość i długowieczność. Naczynia są także świetnym rozwiązaniem dla osób skłonnych do dotykowej alergii na nikiel. Mogą być używane zarówno na kuchenkach gazowych i elektrycznych, jak i indukcyjnych oraz wstawiane do piekarnika do 180 C. Umyjemy je również w zmywarce. Aby ochronić naczynia przed zarysowaniem, do mieszania i nabierania potraw powinniśmy stosować drewniane lub plastikowe akcesoria, wówczas będą służyły nam one przez lata.

Emaliowane kolekcje do każdej kuchni

Naczynia emaliowane to nie tylko synonim komfortu w kuchni. Ganki pokryte tą piękną, lekko błyszczącą powłoką odznaczają się doskonałymi walorami estetycznymi, dlatego są wspaniałą ozdobą wnętrza. Dostępne w kilku atrakcyjnych wybarwieniach pasują do różnych stylów aranżacji. Żółte, czerwone, turkusowe, czy zielone ożywiają pomieszczenie i sprawiają, że gotowanie staje się fascynującą przygodą. Natomiast modny odcień beżu znakomicie komponuje się z każdym wystrojem kuchni. Garnki występują w różnych wielkościach, dlatego bez trudu dobierzemy najbardziej pożądany dla swojego dania rozmiar. W emaliowanej kolekcji obok tradycyjnych modeli z dwoma uchwytami znajdziemy też kubki z dziubkiem, które nadają się na przykład do mleka oraz garnuszki jednouchwytowe o prostej i lekko zaokrąglonej formie idealne do podgrzewania napojów, małych porcji potraw i parzenia ziół. Te ostatnie świetnie sprawdzają się także podczas górskich wędrówek gdyż są bardzo lekkie. Wielobarwne naczynia wprowadzają do wnętrz radosny nastrój i niepowtarzalne ciepło. Bez problemu dobierzemy do nich inne kuchenne akcesoria w podobnej kolorystyce na przykład wykonane ze stali nierdzewnej noże, nabierki, szumówki czy łopatki.

Czas na gulasz

Dania przyrządzane w garnkach emaliowanych zachowują swój wyjątkowy smak i zapach. Naczynia prezentują się również wspaniale, co zachęca nas do eksperymentów kulinarnych. A dzięki swym doskonałym właściwościom użytkowym są wygodne i bezpieczne w użyciu. Jakie potrawy możemy w nich przygotować? Na pewno większość dań stanowiących podstawę naszych codziennych posiłków na ciepło. Jednym z nich jest gulasz, w którym znajdą się wysokiej jakości składniki – kolorowe warzywa i wyśmienite mięso. Połączone razem utworzą znakomitą kompozycję barw i smaków, w sam raz na zimowy obiad. A jeśli w naszym domu są wegetarianie? Przygotujemy dla nich pyszny posiłek w oparciu o składniki roślinne, wystarczy sięgnąć po sprawdzony przepis lub … zaufać własnej wyobraźni i inwencji twórczej.
Gulasz z cukinii
Składniki:
1 kg cukinii,
2 spore cebule
1 cykoria,
2 średnie marchewki,
3 czerwone papryki,
3 łodygi selera naciowego,
pulpa pomidorowa -1 szklanka (ostatecznie można zastąpić przecierem lub sokiem pomidorowym),
1/4 szklanki oleju lub oliwy,
1 szklanka wody,
sól, pierz grubo mielony,
łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarnach,
suszone papryczki chili (ja używam płatków),
3 ząbki duże czosnku,
sok z polowy cytryny,
sos sojowy,
garść posiekanej natki pietruszki (nie jest konieczna),
pół łyżeczki harrisy (nie jest konieczna).

Warzywa kroimy na kawałki. Do rozgrzanego oleju wkładamy najpierw cebulę, gdy zacznie się szklić marchewkę i po 2-3 minutach paprykę. Gdy wszystkie składniki są prawie miękkie, dodajemy cukinię, cykorię, przyprawy i wodę. Całość dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy pulpę pomidorową i sok z cytryny. Gulasz spożywamy z ziemniakami lub chlebem.*

*Przepis z http://viennesebreakfast.com/wegetarianski-gulasz-z-cukinii/

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także