Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Gotowanie w domu: dlaczego warto?

Autor: Katarzyna Masłowska
18 lut 2020 08:36

Coraz częściej do przygotowania potraw wybieramy dobrej jakości produkty. Zwracamy także uwagę na sprzęt AGD, wybierając np. gaz pod szkłem, który jest nie tylko funkcjonalny, ale też estetyczny. Dlaczego więc warto gotować w domu? Powodów jest wiele.

Jesteś tym, co jesz

Autorstwo tej maksymy przypisuje się Hipokratesowi. To co jemy, faktycznie ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Pewność odnośnie tego, co dokładnie znajduje się w spożywanych posiłkach, daje tylko samodzielne przygotowanie potrawy. Jak wynika z najnowszych badań przeprowadzonych w ramach III edycji kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”, świadomość w tym zakresie wzrasta.

Ponad 90% Polaków deklaruje, że zdarza im się gotować w domu, a ponad 40% twierdzi, że robi to codziennie*. Bo gotowanie w domu przyczynia się do lepszej diety. Umożliwia dokonywanie optymalnych dla zdrowia wyborów. Pozwala kształtować zdrowe nawyki żywieniowe u najmłodszych.

Tak rodzi się pasja

Odpowiednią atmosferę tworzy otoczenie. Jedni będą się spełniać kulinarnie w nowoczesnej i estetycznej kuchni w wersji minimalistycznej, gdzie także kuchenka wpisuje się w najnowsze trendy. Dla fanów nowych technologii ważne będzie, by posiadane urządzenie było innowacyjne i wyposażone w wiele nowoczesnych funkcji. Z kolei tradycjonaliści wybiorą klasyczne aranżacje. Obecny rynek oferuje bardzo szeroki wybór sprzętu AGD.

Zobacz także: Płytki w kuchni: 20 świetnych kolekcji

Pomyśl o kolacji we dwoje w eleganckiej restauracji w mieście, a następnie porównaj ją z miesięcznym rachunkiem za zakupy na jedzenie ogółem. Wynik takich obliczeń nie pozostawia złudzeń.

Jak podaje Eurostat, Polacy zostawiają w restauracjach zaledwie 3,6% domowego budżetu (włącznie z wydatkami hotelowymi). Powodów takiej sytuacji może być wiele. Gotowanie w domu daje m.in. większą kontrolę nad tym, co się je. Jest to szczególnie ważne dla każdego, kto próbuje schudnąć, ma alergię pokarmową lub stosuje specjalną dietę, nie tylko z powodu choroby.

Zero waste

Planowanie posiłków do przygotowania w domu daje kontrolę nad zakupami i ogranicza marnowanie żywności. Gotując w domu, ideę zero waste można przy tym wdrożyć jeszcze szerzej. Nowoczesny sprzęt AGD, jak np. gaz pod szkłem, pozwala ograniczyć zużycie energii potrzebnej do ugotowania potraw.

To Cie zainteresuje: Salon z kuchnią i jadalnią. Zobacz 20 pięknych wnętrz

Zaletą tego innowacyjnego rozwiązania jest minimalny pobór prądu oraz do 50% mniejsze zużycie gazu niż w tradycyjnych kuchenkach. Ponadto dodatek w postaci „darmowego pola”, wykorzystującego ciepło spalin uchodzących z palników sprawia, że podtrzymanie temperatury potraw jest możliwe zupełnie bez pobierania gazu – dodaje Tomasz Pałosz, manager produkcji Solgaz, polskiego producenta AGD.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także