Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Jabłka i gruszki – owocowe perły jesieni. zatrzymajmy ich smak na zimę

Autor: Urszula Tatur
25 paź 2016 20:20

Lato tradycyjnie raczyło nas bogactwem świeżych, soczystych owoców. Choć ich jesienny asortyment jest już nieco uboższy, nie zapominajmy o prawdziwych królowych tej pory roku, czyli jabłkach i gruszkach - pysznych i bogatych w witaminy. W sezonie świetnie sprawdzą się jako składniki ciast, świeżych soków, a nawet sosów do mięs. Przede wszystkim jednak idealnie nadadzą się do przygotowania przetworów na zimę, dzięki którym ich smakiem i aromatem będziemy cieszyć się aż do lata.

Samo zdrowie
Nie bez powodu jabłka i gruszki nazywane są perłami jesieni. Ten zaszczytny tytuł mogą nosić przede wszystkim ze względu na swoje szerokie właściwości zdrowotne. Zawarta w jabłkach kwercetyna działa ochronnie na układ krążenia, osoby chorujące na cukrzycę chroni przed powstaniem zaćmy, ma też działanie przeciwalergiczne. Jabłka odkwaszają też organizm, a zawarty w nich błonnik reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi. Z kolei jedzenie gruszek poprawia pracę mózgu i tarczycy (jako nieliczne z owoców zawierają jod). Gruszki zawierają antyoksydanty, które chronią nas przed rozwojem wolnych rodników. Ich spożywanie jest szczególnie polecane kobietom w ciąży, bo zawierają sporo kwasu foliowego. Najwięcej cennych składników mają oczywiście świeże owoce. O te trudno, zwłaszcza zimą. Dlatego dobrym sposobem, by do kolejnego sezonu jabłkowo-gruszkowego zachować smak tych pysznych owoców są domowe przetwory.

Kilka prostych zasad
Przygotowywanie domowych przetworów, wbrew pozorom nie jest skomplikowane. Wystarczy jedynie pamiętać o kilku podstawowych zasadach, by aż do kolejnego sezonu móc cieszyć się aromatem jabłek i gruszek zamkniętym w słoiczku. Najważniejsza jest jakość i świeżość owoców przeznaczonych na przetwory. Dlatego tak istotna jest dokładna selekcja owoców – lekko nadpsute, czy pogniecione nie będą nadawały się do dżemów. Nawet śladowe ilości pleśni mogą zepsuć cały słoiczek. Dżemy kojarzą nam się ze słodkościami. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzić z ilością cukru. Podczas długiego procesu gotowania owoce i tak uwolnią swoją naturalną słodycz. Zwykły cukier kryształ można zastąpić np. cukrem brzozowym. Ogromne znaczenie ma też właściwy proces sterylizacji słoików przed nałożeniem gotowego przetworu. Są dwa sposoby sterylizacji słoików – albo poprzez gotowanie (szklane słoiki umieszczamy w garnku w zimnej wodzie, doprowadzając ją do wrzenia i pozostawiając słoiki w tym stanie przez ok. 5 minut) albo też w piekarniku nagrzanym do 100 stopni Celsjusza.

Własna kolekcja przetworów z Thermomix®
Przygotowanie domowych przetworów na zimę jest czasochłonne. Jeśli jednak do ich przygotowania użyjemy wielofunkcyjnego urządzenia Thermomix® znacznie ułatwimy sobie to zadanie. Domowe przetwory z urządzeniem to przede wszystkim oszczędność miejsca i porządek. Wszystko przygotujemy w naczyniu miksującym, które rozdrobni owoce, a dzięki funkcji gotowania z ustawieniami urządzenie samo ustali odpowiednią temperaturę i czas gotowania przetworu. Korzystając z przygotowanej z myślą o domowym przetwórstwie, dostępnej na platformie Cookidoo®, kolekcji w jednym miejscu znajdziemy kilka ciekawych przepisów na przetwory z gruszek i jabłek. Dżem gruszkowy z imbirem i rozmarynem, czy konfitura jabłkowo – jeżynowa – te i inne przepisy znajdziemy w kolekcji „Słodkie przetwory. Dżemy, konfitury i powidła”. Producenci urządzenia Thermomix® zadbali również o to, by przygotowanym w nim przetworom nadać niepowtarzalny charakter i na oficjalnej stronie urządzenia przygotowali specjalny Kreator Etykiet Thermomix®. Do wyboru mamy kilka projektów etykiet, które wystarczy uzupełnić o własne opisy, wybrać wielkość nalepki i wydrukować. Dzięki Kreatorowi Etykiet Thermomix® stworzymy wyjątkową kolekcję domowych przetworów z perłami jesieni w roli głównej. Przyozdobiony oryginalną etykietą słoiczek sprawdzi się też jako wyjątkowy, spersonalizowany prezent świąteczny dla naszych przyjaciół.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także