Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Jaką kawę piją Polacy? Przepisy na zimowe odmiany!

Autor: JURA
13 gru 2019 10:40

W ciągu ostatnich lat zdecydowanie widać rozwój branży kawowej w Polsce. Do niedawna wielu uważało go za kraj, w którym kultura picia kawy nie istniała. Dziś ciężko wyobrazić sobie poranek bez filiżanki dobrze przyrządzonej kawy do śniadania, w drodze do pracy czy w trasie na stacji benzynowej. Ponad połowa Polaków pija kawę poza domem, średnio trzy razy w tygodniu.

Z biegiem lat, świadomość Polaków stale rosła, a popularność kawiarni spowodowała, że ludzie otworzyli się na inne, niż znane sobie do tej pory specjały. Wciąż wysoką popularnością cieszy się klasyczne, intensywne w smaku espresso, co nie oznacza, że z mniejszym zainteresowaniem spotykają się kawy mleczne, takie jak, np. cappuccino z aksamitną, mleczną pianką czy trójwarstwowe latte macchiato. Dużą wagę przykłada się również do tego czy kawa przygotowana jest ze świeżo mielonych ziaren oraz czy jakość samych ziaren jest odpowiednia – Polacy wiedzą jak ważne jest to, by osiągnąć idealny rezultat.

Najważniejszym elementem dobrej kawy jest oczywiście ziarno. Główne dwa rodzaje, które powinniśmy znać to Arabika i Robusta. Pierwszy rodzaj to kawa rosnąca na wyższych wysokościach, wymagająca równej i wysokiej temperatury powietrza, uznawana jest za bardziej szlachetną. Robusta natomiast to kawa, która nie wymaga, aż tak specjalnych warunków klimatycznych, dzięki czemu łatwiej jest ją uprawiać. Będzie ona bardziej gorzka od Arabiki, zawierając w sobie więcej kofeiny.

Wraz z rosnącą popularnością kawy, na rynku pojawia się coraz więcej kawiarni i restauracji serwujących wysokiej jakości napój. Konkurencja w tym segmencie jest bardzo wysoka, stąd też niektóre lokale prześcigają się w zdobyciu klienta, oferując wiele wariacji kawowego specjału. Będzie to zarówno dodanie takich przypraw jak cynamon, kardamon, kurkuma czy syropy smakowe, bita śmietana, syropy roślinne. Przedsiębiorcy starają się wyjść naprzeciw wszelkim zachciankom.

Co ciekawe, upodobania kawowe Polaków zmieniają się również na przestrzeni roku. Będąc bardziej świadomymi i wymagającymi konsumentami, są oni jednocześnie otwarci na nowości – co widzać zwłaszcza w sezonie letnim i zimowym. Podczas wakacyjnych upałów dużą popularnością cieszą się kawy mrożone czy napoje na bazie espresso z lodem i owocowymi syropami. Zimą będą to mieszanki z dodatkiem pomarańczy, kardamonu czy czekolady. Poniżej przedstawiamy ciekawe propozycje specjałów kawowych, które bez problemu można wykonać w domowym zaciszu.

Ginger Honey
Składniki (dla 1 osoby)
⦁ 45 ml espresso
⦁ 1 łyżeczka miodu
⦁ 1 duża szczypta mielonego imbiru
Przygotowanie
⦁ Wlej do niewielkiej szklanki łyżeczkę miodu, posyp mielonym imbirem.
⦁ Przygotuj mocne espresso w tej szklance.

Pierścienie Jowisza
Składniki (dla 1 osoby)
⦁ 35 ml espresso
⦁ 10 ml syropu waniliowego
⦁ 10 ml likieru waniliowego
⦁ 10 ml śmietanki (1 porcja)
Przygotowanie
⦁ Do filiżanki do espresso wlej syrop i likier waniliowy.
⦁ Przygotuj espresso bezpośrednio na syrop i likier.
⦁ Wlej śmietankę do espresso.

Jupiter's Rings_Original_25915.jpg
Jupiter's Rings_Original_25915.jpg

Rosemary Espresso
Składniki (dla 1 osoby)
⦁ 40 ml espresso
⦁ 20 ml Cointreau (likier z gorzkich pomarańczy)
⦁ tonic
⦁ 1 gałązka rozmarynu
⦁ Świeża skórka z połówki pomarańczy
⦁ kostki lodu
Przygotowanie
⦁ Do wysokiej szklanki wlej likier.
⦁ Dodaj rozmaryn i skórkę z pomarańczy.
⦁ Napełnij szklankę kostkami lodu aż po krawędź.
⦁ Wlej tonic do ¾ wysokości szklanki.
⦁ Przygotuj espresso bezpośrednio na kostki lodu.

Rosemary Orange Tonic_Original_25919.jpg
Rosemary Orange Tonic_Original_25919.jpg

Więcej na: www.pl.jura.com

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także