Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Kotłownia w wersji mini

Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
11 wrz 2013 11:47

Nie wymagają dużo miejsca, nie hałasują, mają też estetyczny, ładny wygląd. I właśnie dlatego gazowe kotły grzewcze można śmiało montować w kuchni. Jeśli zdecydujemy się na ich kondensacyjną wersję to będzie też wydajnie, ekologicznie i oszczędnie.

Kocioł w kuchni? Dlaczego nie. To jedno z tych pomieszczeń w domu, w których bez problemu można montować gazowe kotły grzewcze. Mają one zarówno świetne parametry techniczne, jak również walory estetyczne. Są niewielkie, ładnie się prezentują i nie wymagają osobnego, wydzielonego miejsca na opał lub zbiornik paliwa. Można je powiesić na ścianie, między szafkami lub schować wewnątrz jednej z szafek tak, że będą całkowicie niewidoczne. Dostępne są także nieco większe, ale wciąż kompaktowe, urządzenia stojące. Co ważne, takie kotły są proste w obsłudze oraz na tyle ciche, że ich praca nie będzie przeszkadzała w codziennym funkcjonowaniu.

Do montażu w kuchni nadają się zarówno kotły jednofunkcyjne z zasobnikiem c.w.u., jak i dwufunkcyjne, które dostępne są także z wbudowanym zasobnikiem warstwowym. Te pierwsze wymagają jednak znacznie więcej miejsca niż te drugie. Oba typu urządzeń dostępne są w wersji kondensacyjnej. A więc i bardziej oszczędnej. Bo kotły kondensacyjne, dzięki zastosowanej technologii, zapewniają niższe koszty ogrzewania w porównaniu z konwencjonalnymi.

Wykorzystują one bowiem dodatkową ilość ciepła, która powstaje z wykroplenia wody ze spalin i przekazują ją do instalacji c.o. Dzięki odzyskanej dodatkowej energii urządzenia kondensacyjne mają o wiele wyższą sprawność w stosunku do konwencjonalnych. Jeśli kotły standardowe mają sprawność ok. 86-92%, to kotły kondensacyjne mogą osiągać sprawność znormalizowaną nawet 109%. Oznacza to oszczędność energii nawet do 25% – podkreśla Michał Roguszczak z firmy Bosch Termotechnika.

Kuchnia, w której instalowany będzie gazowy kocioł grzewczy, musi spełniać warunki ściśle określone w przepisach prawnych oraz dodatkowo wymagania zalecane przez producenta. Bezwzględnie trzeba o nich pamiętać, jeśli instalacja ma być bezpieczna i bezawaryjna. Warto w tej kwestii poszukać pomocy u specjalisty i to jeszcze bez zakupem konkretnego modelu kotła. Pozwoli to precyzyjnie dopasować urządzenie do pomieszczenia, w którym będzie pracowało, jak i do potrzeb konkretnych użytkowników.

Zgodnie z przepisami
' title=
Edmund Słupek, Product Manager, Robert Bosch, Dział termotechniki.
 
Decydując się na montaż kotła grzewczego zasilanego gazem ziemnym w kuchni warto pamiętać o kilku ważnych zasadach.
  • Kubatura pomieszczenia, w którym pracuje kocioł nie powinna być mniejsza niż 6,5 m3 w przypadku urządzeń z zamkniętą komorą spalania i kondensacyjnych pobierających powietrze do spalania bezpośrednio z zewnątrz budynku. W przypadku kotłów z otwartą komorą należy zapewnić dopływ powietrza potrzebnego do spalania do kuchni poprzez kanał grawitacyjnej wentylacji nawiewnej z zewnątrz budynku lub z pomieszczeń przyległych. Kratka grawitacyjnej wentylacji nawiewnej powinna być usytuowana przy posadzce, a minimalna kubatura pomieszczenia to 8 m3.
  • Niezależnie od typu kotła pomieszczenie, w którym zostanie on zainstalowany musi posiadać instalację grawitacyjnej wentylacji wywiewnej z kratką umieszczoną pod sufitem.
  • Zarówno wentylacja nawiewna, jak i wywiewna powinny posiadać pola przekrojów dostosowane do mocy zainstalowanego kotła.
  • Wybierając miejsce montażu należy zwrócić uwagę na stopień ochrony przeciwporażeniowej (IP) kotła. Zwykle kotły gazowe posiadają stopień ochrony IPX4D co oznacza, że należy je montować poza obrysem zlewozmywaków, umywalek, wanien i tym podobnych przyborów wodnych.
  • Ponieważ najczęściej kotły dwufunkcyjne montowane są w kuchni w ciągu szafek, to przed instalacją należy sprawdzić w jego dokumentacji, czy urządzenie nie wymaga pozostawienia odstępów od szafek lub ścian umożliwiających jego serwis.
 
Dwie funkcje
Dwufunkcyjny kocioł grzewczy zapewnia w standardzie zarówno zasilanie instalacji centralnego ogrzewania, jak i podgrzewanie ciepłej wody użytkowej. Podgrzewanie c.w.u. realizowane jest przepływowo poprzez wbudowany wewnątrz kotła wymiennik ciepła lub też czasem zasobnik c.w.u. zwiększający komfort użytkowania. Najczęściej wykorzystywane są do ogrzewania mieszkań lub małych domów jednorodzinnych.
 
 
Zapewniają niski koszt inwestycji, maksymalną oszczędność miejsca zabudowy poprzez brak odrębnego pojemnościowego podgrzewacza c.w.u.. Ich zastosowanie ogranicza się jednak do podstawowych typowych potrzeb ciepłej wody użytkowej mieszkania czy małego domu.
 
Jednofunkcyjne kotły grzewcze standardowo przeznaczone są do współpracy z centralnym ogrzewaniem budynku. Nie posiadają wbudowanego wymiennika ciepła lub zasobnika dla podgrzewania ciepłej wody użytkowej. Przeznaczone są również do podgrzewania ciepłej wody użytkowej, ale w połączeniu z oddzielnymi podgrzewaczami pojemnościowymi.
 
W ten sposób mogą spełniać podwyższone potrzeby ciepłej wody użytkowej, gdyż w podgrzewaczu pojemnościowym magazynowana jest jej zwiększona ilość, jakiej nie byłby w stanie dostarczyć w krótkim czasie kocioł dwufunkcyjny. Źródło: Viessmann

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także