Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Kuchenny niezbędnik, czyli czego naprawdę potrzebujesz do gotowania

Autor: Urszula Tatur
02 paź 2018 13:42

Przeprowadzasz się do nieurządzonego mieszkania? A może czeka cię wyposażenie od podstaw własnych czterech kątów? Zastanawiasz się, co trzeba nabyć od razu, a z zakupem czego się wstrzymać? Sporym wyzwaniem będzie na pewno dobranie sprzętu do kuchni, którą nazywa się często sercem całego domu. Co jest niezbędne, żeby móc zacząć swoją przygodę z gotowaniem w nowym miejscu i bez problemu przygotować codzienne posiłki? Jak wybrać wyposażenie dobrej jakości? Przedstawiamy poradnik, który pomoże skompletować akcesoria do kuchni na lata.

Na początek, niezależnie od rodzaju wyposażenia, przed zakupem którego stoimy, warto przypomnieć sobie stare powiedzenie „co tanie, to drogie”. Oznacza to tyle, że najtańsze rzeczy są często po prostu nietrwałe i na dłuższą metę raczej stracimy niż zyskamy na ich kupnie. Warto o tym pamiętać, robiąc listę zakupów oraz planując wydatki.

– Sprzęt kuchenny to przedmioty, które zostaną z nami na długo. Nawet te gorszej jakości przetrwają kilka lat, a skoro już za nie zapłaciliśmy – choćby niezbyt wygórowaną cenę – raczej nie będziemy skorzy, żeby je wyrzucić. Jednak zamiast ułatwiać, będą nam one przez ten czas utrudniać prace kuchenne. Naprawdę warto pomyśleć o zainwestowaniu w dobre jakościowo sprzęty, choćby wiązało się to z wolniejszym, stopniowym poszerzaniem domowego asortymentu – komentuje Łukasz Sorbian, ekspert firmy Zwieger, producenta m.in. garnków, noży i patelni.

Pod prądem

Na pierwszy ogień weźmy sprzęty elektryczne (pomijając te duże, jak kuchenka czy lodówka, które wybiera się na wcześniejszym etapie). Żaden nie jest nie do zastąpienia, choć do wielu jesteśmy na tyle przyzwyczajeni, że trudno bez nich funkcjonować dłuższy czas. Absolutnym numerem jeden jest zazwyczaj czajnik – najlepiej z opcją ustawienia temperatury. Kawoszom niezbędny będzie także ekspres.

Mikser i blender to urządzenia, które można stosować zamiennie, warto jednak zastanowić się, co będzie dla nas bardziej praktyczne. Blender lepiej sprawdzi się, jeśli robisz dużo koktajli, zup kremów i past warzywnych albo domowe masło orzechowe. Do okazjonalnego pieczenia końcówka ubijająca z blendera powinna wystarczyć. Jeśli jednak pieczesz ciasta regularnie, zdecydowanie bardziej przyda ci się mikser – najlepiej w komplecie ze stojakiem i miską.

Stal zmienia smak, czyli garnek jak przyprawa

Garnek i patelnia są obowiązkowe w każdej, nawet najmniejszej kuchni. W przypadku garnków optymalny dla często gotującej rodziny będzie zestaw czterech, w różnych rozmiarach: od rondelka o średnicy 16 cm, z długą rączką, w którym zrobimy sos czy ugotujemy jajka, po duży, 24-centymetrowy garnek na zupę czy eintopf (danie jednogarnkowe) na spotkanie ze znajomymi. Oczywiście na rynku znajdziemy jeszcze większe rozmiary, ale gotowanie w zbyt dużym garnku jest nieopłacalne, a tak duże porcje przygotowuje się stosunkowo rzadko. Warto pamiętać również o naczyniu żaroodpornym lub blasze do pieczenia, których będzie można użyć w piekarniku, na przykład do zapiekanki.

Dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem? Na początek możesz ograniczyć się do dwóch sztuk naczyń: rondla o średnicy 16 cm i garnka o średnicy 24 cm, zwłaszcza jeśli twój budżet jest ograniczony. Warto zrezygnować z dużej liczby elementów na rzecz inwestycji w sprzęt lepszej jakości. Wybór odpowiedniego garnka nie ogranicza się bowiem do rozmiaru – równie ważny jest materiał, z którego wykonano naczynie. Najlepszym rozwiązaniem, zwłaszcza dla początkującego kucharza, jest wybór stali nierdzewnej – ale uwaga – nie każdej!

– Gatunki stali używanej do produkcji garnków różnią się zawartością niklu i chromu – tłumaczy Łukasz Sorbian z firmy Zwieger. – Gorszej jakości stal (201 lub 202) przy gotowaniu dań kwaśnych lub tłustych może wchodzić w reakcję chemiczną z potrawą, czego efektem będzie stalowy posmak jedzenia. Najlepsze więc będą garnki ze stali 301 lub 304 – one nie wpłyną na efekt końcowy naszych wysiłków – dodaje.

Patelnia patelni nierówna

W naszej nowej kuchni nie może zabraknąć także patelni. Choć ich ceny zaczynają się już od kilkunastu złotych, przed dokonaniem pochopnego zakupu warto zwrócić uwagę na jakość. Przypominamy, że kto kupuje tanio, ten kupuje dwa razy. Jeśli chodzi o patelnie, bardzo ważna jest powłoka. Granitowa, bardziej szorstka, lepiej nada się do smażenia potraw w panierce (zarówno mięs, ryb, jak i serów). Powłoka nieprzywierająca z domieszką ceramiki będzie z kolei lepsza do mięs bez panierki, potraw jajecznych i duszenia warzyw.

Dla przeciętnego użytkownika, który dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem lub nie ma za dużo miejsca w kuchni, optymalnym rozwiązaniem będzie nabycie dwóch patelni (najlepiej w rozmiarze 24 oraz 28 cm): jednej granitowej i jednej nieprzywierającej, dzięki czemu będziemy wyposażeni na różne kulinarne okazje. Odpowiednio użytkowany, solidny sprzęt przetrwa 2-3 razy dłużej niż tanie, niby-uniwersalne produkty. Rozbudowując kuchenny asortyment, w następnej kolejności można zainwestować w patelnię grillową lub woka.

Zestaw noży kuchni nie czyni

Choć może się wydawać, że noże to tylko część zastawy, ich jakość ma ogromne znaczenie dla wygody i tempa gotowania. Absolutną podstawą jest nóż szefa kuchni, o ostrzu długości między 15 a 30 cm (zazwyczaj ok. 20 cm), służący m.in. do krojenia mięsa, szatkowania kapusty, siekania ziół i cebuli. Jeśli w naszej kuchni rządzą warzywa oraz mięsa drobno krojone, można go zastąpić równie powszechnym nożem Santoku. Popularnością i praktycznością dorównuje im także mały nóż do warzyw, mający ok. 9 cm, który przydaje się przy obieraniu czy krojeniu jarzyn lub drylowaniu owoców.

W dalszej kolejności warto zainwestować w nóż do plastrowania, którego użyjemy do wędlin i serów. Jest stosunkowo wąski i długi, co sprawia, że plastry nie przywierają do ostrza. Do krojenia w kostkę warzyw na sałatkę, rozkrawania większych owoców oraz obrabiania mięs drobiowych przyda się nóż uniwersalny – długi na ok. 15 cm i bardzo wąski. Nóż ząbkowany służy do krojenia pieczywa – sprawia, że chleb nie zgniata się, pozostaje puszysty i chrupiący.

Przy ograniczonych środkach poradzimy sobie z dwoma pierwszymi sztukami: nożem szefa kuchni lub Santoku oraz nożem do warzyw – ważne, by były dobrej jakości. A jak ją ocenić? Znów: patrząc na materiał. Ostre noże ze stali wysokiej jakości posłużą nam lepiej od całego kompletu tańszych akcesoriów, z których połowy zapewne nie będziemy używać.

– Stal niemiecka jest dużo twardsza od chińskiej. Chińczycy są specjalistami odlewnictwa stali, ale sam tamtejszy materiał jest dużo bardziej miękki niż ten od naszych zachodnich sąsiadów, przez to też tańszy i bardziej powszechny. Przy wyborze noża dobrej jakości ważniejsze od miejsca produkcji będzie więc pochodzenie materiału, który zapewni odpowiednią ostrość i dłuższe życie narzędzia. Miękki nóż ze stali chińskiej będzie się tępił szybko, z czasem praca nim w kuchni będzie coraz trudniejsza. Warto o tym pamiętać, bo nawet sprzedawcy w sklepach często takiej wiedzy nie mają – komentuje Łukasz Sorbian z firmy Zwieger, która do produkcji noży używa tylko najwyższej jakości stali niemieckiej.

Niepozorne drobiazgi? Też się liczą!

Do naszej kuchennej wyprawki brakuje nam jeszcze kilku drobiazgów, o których najprościej zapomnieć. Od samego początku niezbędne są: solidna deska do krojenia (najlepsza dębowa lub jesionowa – sprawdzajcie, czy to prawdziwy dąb albo jesion, bo to bardzo istotne!), ostrzałka do noży, łopatki (najlepiej drewniane lub silikonowe), duża i mała chochla, łyżka cedzakowa, tarka, sitko, durszlak, tłuczek do mięsa i trzepaczka. Obieraczka do warzyw, choć nieobowiązkowa, bardzo ułatwia życie. Jeśli często jadasz puree ziemniaczane, przyda ci się też ubijak do ziemniaków. W dalszej kolejności można zainwestować w praskę do czosnku, wagę kuchenną, miarkę i młynek do pieprzu.

Zakupowa checklista

Przede wszystkim przy zakupach podstawowego sprzętu do kuchni musisz pamiętać o swoich potrzebach, żeby nie zajmować miejsca czymś, czego nigdy nie użyjesz. Uwzględnij też „pojemność” szafek – jeśli masz ciasne mieszkanie, lepiej poszukać mniejszej lub łatwiejszej do przechowywania alternatywy dla najpopularniejszych narzędzi. I co najważniejsze: zwracaj uwagę na jakość wybieranych produktów. Choć przy inwestycji takich rozmiarów nie zawsze można sobie pozwolić na urządzenia z wyższej półki, warto zrezygnować z ilości na rzecz jakości, a na pewno pamiętać o tym aspekcie, gdy z czasem będziesz wymieniać lub uzupełniać posiadane sprzęty. To oszczędzi ci rozczarowań i problemów oraz pozwoli gotować latami nawet najtrudniejsze dania.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także