Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Kuchnia otwarta czy zamknięta? Wady i zalety obu rozwiązań, dużo zdjęć

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
15 lut 2021 15:01

Kuchnia jest miejscem, w którym spędzamy wiele czasu, przyrządzając codzienne posiłki z domownikami lub gośćmi. Z tego powodu coraz większą popularnością cieszą się kuchnie otwarte na salon. W jaki sposób zorganizować zamkniętą i otwartą przestrzeń kuchenną? Przeczytajcie!

W klasycznym, polskim budownictwie jedno- i wielorodzinnym przez lata kuchnie projektowane były jako osobne pomieszczenie, które często było zamykane i nie stanowiło strefy reprezentacyjnej. Z biegiem lat poszerzono funkcjonalność kuchni oraz wprowadzono do niej wyjątkowe dodatki, dzięki czemu w wielu przypadkach stała się ona „małym salonem”. Od kilku lat ogromną popularnością cieszą się kuchnie otwarte na salon, które poza podstawowymi funkcjonalnościami, stały się również sercem wielu domówi i mieszkań.

Oddzielna kuchnia - za i przeciw

Zamknięta kuchnia z pewnością gwarantuje komfort pracy. Taki układ przestrzeni umożliwia całkowite odcięcie reszty pomieszczeń od hałasu wytwarzanego, na przykład przez mikser czy zmywarkę, a także skutecznie powstrzymuje rozprzestrzenianie się zapachów. Za zamkniętymi drzwiami łatwiej jest także utrzymać czystość, ponieważ powstający w procesie gotowania osad lub tłuszcz osiadają tylko na meblach i sprzętach kuchennych.

- Plusów posiadania zamkniętej kuchni jest wiele. Jednym z nich jest możliwość szybkiego wywietrzenia pomieszczenia bez większej szkody dla domowników, która związana mogłaby być z panującym w otwartej przestrzeni chłodem. Nie można także zapomnieć o ustawności i funkcjonalności zamkniętej kuchni. Nawet niewielkie pomieszczenie w bloku wielorodzinnym może dać mieszkańcom szanse na stworzenie wysokiej, pakownej zabudowy, która pomieści nie tylko kuchenne akcesoria. Zalety zamkniętych kuchni doceniają także młodzi rodzice, którzy mogą zagwarantować swoim pociechom pełne bezpieczeństwo. Zamknięte drzwi skutecznie odgrodzą dzieciom ścieżkę do wyciągania z szuflad niebezpiecznych przedmiotów – mówi Kamila Prałat, ekspertka z firmy Solgaz, polskiego producenta sprzętu AGD.

Zamknięta kuchnia ma też swoje wady. Jedną z nich, która najczęściej determinuje przewagę otwartych pomieszczeń, jest wyobcowanie z życia dziejącego się w salonie. Posiłki to podstawa spotkań towarzyskich, stąd konieczność przebywania w tym czasie w innym pomieszczeniu niż rodzina i goście nie zawsze jest komfortowa.

Kuchnia otwarta na salon - wady i zalety

Ogromne kuchnie z wyspą to domena budownictwa jednorodzinnego. Trend ten w ostatnich latach tak ewoluował, że w zdecydowanej większości nowopowstających budynków wielorodzinnych zamiast osobnego pomieszczenia mamy do dyspozycji aneks kuchenny. Rozwiązanie to pozwala na stworzenie wielu ciekawych aranżacji, umożliwia częstsze przebywanie ze sobą domowników, a także daje szansę na stworzenie funkcjonalnej i przestronnej przestrzeni.

- Otwieranie kuchni na salon to odzwierciedlenie zmieniających się potrzeb domowników oraz rosnącego znaczenia kuchni jako pomieszczenia, w którym odbywa się życie towarzyskie. Coraz pieczołowiciej podchodzimy do tematu urządzania wnętrz. Z pewnością otwarte kuchnie dają szerokie możliwości aranżacyjne. Dzięki dostępnym na rynku rozwiązaniom w elegancki sposób możemy oddzielić strefę kuchenną od strefy dziennej lub urządzić je w jednym, harmonijnym stylu – dodaje ekspertka.

Do minusów otwartej kuchni zaliczyć trzeba przenikanie nieprzyjemnych zapachów oraz pary do części salonowej, a także trudności w ukryciu bałaganu, który towarzyszy nam podczas przygotowywania posiłków. Ponadto, brak intymności podczas pracy w kuchni może być dla wielu wrażliwych osób powodem powstania dodatkowego stresu.

Idealny układ kuchni - czyli jaki?

Ergonomia przestrzeni kuchennej to nie tylko optymalizacja procesów. Istnieją jasno określone kryteria lokalizacji sprzętów i odległości pomiędzy nimi, którymi należy się kierować podczas ustalania układu kuchni. Są one niezależne od tego, czy w grę wchodzi kuchnia zamknięta, czy otwarta na salon.

- Mycie, krojenie, gotowanie, odkładanie, wstawiane do lodówki i wiele innych – to zwykłe czynności, które przy właściwym rozlokowaniu blatów i urządzeń mogą ulepszyć, a tym samym skrócić proces gotowania. Istnieje pojęcie „trójkąta roboczego” w kuchni, w którym podstawowe urządzenia, takie jak kuchenka lub płyta kuchenna, zlewozmywak oraz lodówka tworzą wierzchołek kuchennego trójkąta. Ergonomia w kuchni możliwa jest także dzięki właściwemu rozplanowaniu blatu roboczego, który usprawni proces wykładania produktów z lodówki, a następni ich obróbkę – mówi Kamila Prałat.

Podstawa wyposażenia kuchni

Niezależnie od tego czy jesteśmy posiadaczami otwartej, czy zamkniętej kuchni, musimy pamiętać o sprawnej wentylacji. Podczas gotowania wydziela się wiele zapachów i pary wodnej, która wraz z kurzem i tłuszczem osiada na sprzętach kuchennych. W przypadku kuchni otwartej na salon sprawy są o tyle skomplikowane, że brud i osad mogą dosięgnąć mebli wypoczynkowych.

- Poza sprawną wentylacją, w każdej kuchni powinien znaleźć się odpowiedni okap, który będzie pochłaniał powstającą w procesie gotowania parę. Urządzenie to niweluje także problem tłustych plam i osadów, które nie tylko są nieestetyczne i trudne do usunięcia, ale również są siedliskiem kurzu i brudu. Ciekawym rozwiązaniem są bezdotykowe rozwiązania, które nie tylko pełnią swoje podstawowe zadanie, ale także umożliwiają domownikom obsługę za pomocą gestów – mówi Kamila Prałat.

W zachowaniu czystości kuchni pomogą także nowoczesne rozwiązania w zakresie sprzętu AGD. Jednym z nich są płyty gazowe bez płomieni, które gwarantują wygodę użytkowania, zasilanie gazem, który jest najtańszym paliwem, a także wysoki design.

- W urządzaniu kuchni zarówno zamkniętej, jak i otwartej, niewątpliwie ogromną uwagę poświęca się aspektom wizualnym. Nowoczesne wyposażenie AGD umożliwia stworzenie harmonijnych aranżacji, które wtapiają się w całościowy projekt. Coraz większą popularnością cieszą się czarne rozwiązania kuchenne, które sprawdzają się w pomieszczeniach urządzonych w stylu nowoczesnym, industrialnym czy glamour – mówi Kamila Prałat i dodaje - Piękna kuchnia to także funkcjonalna kuchnia. Rynek sprzętów AGD obfituje w rozwiązania dające szereg dodatkowych możliwości, które sprawdzą się w codziennym życiu. Warte uwagi są na pewno funkcjonalności związane z blokadami rodzicielskimi, możliwością zatrzymania pracy urządzeń w dowolnym momencie, czy perspektywa całkowitej automatyzacji przestrzeni kuchennej.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także