Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Kupujemy płytę indukcyjną

Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
05 lis 2009 11:38

Nowoczesne i komfortowe gotowanie - pomagamy kupić płytę indukcyjną

Nie istnieje bardziej nowoczesne i komfortowe gotowanie niż na płytach indukcyjnych. Są szybsze od gazowych i wygodniejsze od ceramicznych. Jeśli porówna się koszt energii – wygrywają także w dziedzinie energooszczędności. Bo tak naprawdę płyta indukcyjna jest podczas pracy... zimna. ' title=

Jak to działa?

Bardzo często płyty indukcyjne i ceramiczne są mylnie uważane za ten sam rodzaj urządzeń, gdyż wyglądają podobnie. I jedne, i drugie są wykonane ze szkła witroceramicznego (najczęściej czarnego). Zasady ich działania są jednak zupełnie inne. Inne są też ceny (za indukcyjne trzeba zapłacić więcej). W płytach ceramicznych ciepło wytwarzają grzałki ukryte pod polami (gdy są rozgrzane, mają charakterystyczny, czerwony kolor).

Gotowanie indukcyjne zaś wykorzystuje zjawisko indukcji elektromagnetycznej (odkryte w XIX w.). Aby płyta zaczęła działać, na polu grzejnym trzeba najpierw ustawić naczynie z ferromagnetycznym dnem, czyli przyciągającym magnes (np. stalowe). Po włączeniu pola, powstaje pod nim pole elektromagnetyczne, które wprawia w mikrodrgania dno garnka, co prowadzi do wytworzenia ciepła. Oznacza to, że podczas pracy powierzchnia płyty się nie nagrzewa. Gorące jest tylko dno naczynia, od którego ciepło przejmuje potrawa i... pole grzejne. Dzięki temu, nie marnuje się ani jeden Wat energii elektrycznej.

Supernowoczesne

Pod względem nowinek technicznych z płytami indukcyjnymi mogą konkurować tylko niektóre ceramiczne. Są jednak od nich szybsze, zwłaszcza modele wyposażone w funkcję przyśpieszania gotowania, tzw. booster (dla wybranych lub wszystkich pól). Rozpoznają także obecność naczynia, a nawet jego wielkość. Proces gotowania i smażenia kontrolują elektroniczne sensory – do tego stopnia, że potrafią zapobiec rozgotowaniu się warzyw czy wykipieniu zupy.

Wiele modeli ma programowany czas pracy, zapamiętuje ulubione ustawienia (np. inne do smażenia naleśników czy chińskich dań), a o końcu pracy informują sygnałem dźwiękowym. Większość płyt indukcyjnych jest sterowana sensorowo (dotykowo). Wystarczy musnąć palcem symbole na płycie. Rzadziej spotykane rozwiązania to pokrętła oraz krążki magnetyczne. W zależności od modelu do wyboru jest od 9 do blisko 20 poziomów mocy grzania.

Najbezpieczniej

Pod względem bezpieczeństwa płyty indukcyjne są bezkonkurencyjne. W ogóle się nie włączą, jeśli nie ustawi się na nich naczyń! Poza tym już sam fakt, że nagrzewa się tylko dno garnka, zapobiega poparzeniom. Mimo tego, wiele modeli ma dodatkowo wskaźniki tzw. ciepła resztkowego, które pokazują stopień nagrzania pola od dna gorącego naczynia. Płyty same się wyłączają, jeśli garnek jest pusty albo leży na nim np. stalowa łyżeczka czy ścierka, zostanie zalany panel sterowania, czy zapomni to zrobić użytkownik. Większość posiada blokady, zapobiegające uruchomieniu ich przez dzieci lub przypadkowej zmianie ustawień.

Kształty i kolory

Wybór jest ogromny. Nowości to przede wszystkim nietypowe kolory: biel i jasny metalik. Liczba pól grzejnych kształtuje się w granicach 1-6 (pojedynczych lub poszerzanych). Niektóre płyty mają dodatkową strefę podtrzymywania ciepła. Przed pojęciem decyzji o kupnie trzeba jednak sprawdzić, czy instalacja elektryczna jest przystosowana do podłączenia płyty indukcyjnej (potrzebny jest wysoki maksymalny pobór mocy). Trzeba także zastanowić się, z czego ma być wykonany blat w kuchni, ponieważ niektóre płyty (superpłaskie) można montować tylko w kamieniu.

Najmodniejsze fasony

EHD68210P INFINITE – prostokąt (71x52 cm); sterowanie dotykowe Slider Touch Control, wskaźniki ciepła pozostałego, funkcje Stop+Go i Booster, można umieścić duże naczynie na 2 strefach, blokady. Dostępne wymiary: szerokość: 30-95 cm, głębokość: 30-55 cm. Cena: ok. 4.549 zł, Electrolux.

Electrolux płyta indukcyjna
fot. Electrolux

SE2931ID – wydłużony prostokąt (90x35 cm); sterowanie sensorowe, funkcja Booster i timer dla wszystkich pól. Cena: ok. 8.799 zł, Smeg.

Smeg płyta indukcyjna
fot. Smeg

GKST 95 N i4 – kształt orzecha nerkowca (95x52 cm); sterowanie sensorowe, programowanie czasu gotowania, funkcje szybkiego zagotowania, Power oraz Stop&Go, wskaźniki zalegania ciepła, blokada nastawień. Cena: ok. 6.790 zł, Teka.

Teka płyta indukcyjna
fot. Teka

EH 675 TK 11E – kształt zbliżony do kwadratu (60,2x52 cm); sterowanie sensorowe, powerBoost dla wszystkich pól, timer, 2-stopniowy wskaźnik zalegania ciepła, zabezpieczenie przed dziećmi, Cena: ok. 4.089 zł, Siemens.

Siemens płyta indukcyjna
fot. Siemens

PIL 811T14F – prostokąt (80,2x52,2 cm); sterowanie sensorowe, funkcja Booster, 2-stopniowy wskaźnik ciepła resztkowego, zabezpieczenie przed dziećmi. Cena: ok. 4.459 zł, Bosch.

Bosch płyta indukcyjna
fot. Bosch

VI 411 111 – typu domino do naczynia wok (38x51 cm); funkcja Booster (dla mniejszej strefy), wskaźnik ciepła resztkowego, blokada bezpieczeństwa. Cena: ok. 14.300 zł, Gaggenau.

Gaggenau płyta indukcyjna
fot. Gaggenau
Zdaniem fachowca
Specjalistyczne testy wykazują, że indukcja to najoszczędniejszy, najszybszy i najbezpieczniejszy znany sposób gotowania. Nic dziwnego zatem, że płyty indukcyjne stają się coraz bardziej popularne. W gotowaniu indukcyjnym ciepło wytwarzane jest na zasadzie indukcji elektromagnetycznej. Po postawieniu na włączonym polu garnka, ciepło i energia wytwarzane są bezpośrednio w dnie naczynia. Dzięki temu gotowanie jest dużo bardziej oszczędne i bezpieczniejsze niż na płycie ceramicznej czy gazowej. Unikamy niepotrzebnych strat energii powstających w tradycyjnej płycie grzewczej przy przekazywaniu ciepła od spirali grzewczej poprzez samą płytę i dno garnka do potrawy. Przy płytach gazowych większa część powstającego ciepła przekazywana jest do dna garnka, natomiast reszta rozchodzi w pomieszczeniu. Inną ważną zaletą płyt indukcyjnych jest to, że przez cały czas gotowania pozostaje ona praktycznie chłodna. A więc niebezpieczeństwo poparzenia zredukowane zostało do minimum. Płyta indukcyjna jest też wyjątkowo łatwa do utrzymania w czystości. Rozlane potrawy nie przypalają się i nie przywierają, a płyta przez cały czas użytkowania prezentuje się doskonale. Płyty indukcyjne marki Siemens automatycznie wykrywają obecność naczynia i wyłączają się po zdjęciu garnka lub patelni.
Anna Drozdowska, Senior Advertising Manager Siemens
' title=

Sterowanie i funkcje EH 975 SK 11E – sterowanie sensorowe touchSlider Multi (wystarczy musnąć palcem); 2-stopniowy wskaźnik zalegania ciepła, timer, powerBoost dla wszystkich pól, funkcja shortClean, blokada; 91,2x52 cm. Cena: ok. 6.089 zł, Siemens.

Siemens płyta indukcyjna
fot. Siemens

CI 490 110 – sterowanie Twist Pad z ruchomym i zdejmowanym pokrętłem magnetycznym; automatyczne szybkie wrzenie, pamięć, funkcja Booster dla wszystkich pól, blokada przed dziećmi; 89,8x34,6 cm. Cena: ok. 12.900 zł, Gaggenau.

Gaggenau płyta indukcyjna
fot. Gaggenau

IDI64 S – dotykowy, okrągły panel Cyclic wzorowany na konstrukcji iPod`a (palec przesuwa się zgodnie lub przeciwnie do wskazówek zegara, zwiększając lub zmniejszając moc gotowania); minutnik dla wszystkich pól, funkcja Plus, wskaźnik ciepła resztkowego, blokada; 58x51 cm. Cena: ok. 3.109 zł, Mastercook by Fagor.

Mastercook by Fagor płyta indukcyjna
fot. Mastercook by Fagor

EVICU105-4B – sterowana pokrętłami, które mają zabezpieczenie przed dziećmi; technologia MagneQuick; 78,1x53,3 cm. Cena: ok. 4.245 euro, Viking.

Viking płyta indukcyjna
fot. Viking

Wygoda i bezpieczeństwo

Funkcje, które warto mieć:
  • Booster – przyśpiesza grzanie o ok. 50%.
  • Wskaźnik ciepła resztkowego – pokazuje, czy pola są jeszcze ciepłe.
  • Timer – programowanie czasu gotowania.
  • Pamięć/Memory – zapamiętywanie ustawień.
  • Stop&Go – chwilowe wyłączenie płyty, np. na odebranie telefonu.

Blokada przed dziećmi zabezpiecza przed przypadkowym uruchomieniem.

Bosch
fot. Bosch

Bardzo duże pole „Continuum”, na którym można gotować albo w brytfannie, albo 2-3 mniejszych naczyniach jednocześnie.

De Dietrich
fot. De Dietrich

Funkcja krótkiego czyszczenia pozwala na wyłączenie płyty na kilka sekund (bez kasowania ustawień), by podczas gotowania usunąć z niej zabrudzenia.

Bosch
fot. Bosch

Niesamowity design EH 879 SB 11 – kolorystyka metalDesign (jasny metal); sterowanie sensorowe touchSlider Multi, strefa podtrzymywania ciepła, powerBoost dla wszystkich pól, 2-stopniowy wskaźnik zalegania ciepła, timer, funkcja shortClean, blokada; 81,2x52 cm. Cena: 6.969 zł, Siemens.

Siemens płyta indukcyjna
fot. Siemens

EIT 695 ORA-ITO WHITE – biała; sterowanie sensorowe Touch Control, funkcja Power Boost dla wszystkich pól, zabezpieczenie przed wykipieniem, timer, wskaźnik mocy resztkowej, blokada; 60x51 cm. Cena: ok. 4.720 zł, Gorenje.

Gorenje płyta indukcyjna
fot. Gorenje

DTI705W – biała; sterowanie sensorowe, pamięć, timer dla wszystkich pól, funkcja Start Control (programowanie); 65x52 cm. Cena: ok. 4.409 zł, De Dietrich.

De Dietrich płyta indukcyjna
fot. De Dietrich

ACTIVE KITCHEN – z profilowaną listwą; sterowanie Touch Control, funkcja Booster dla wszystkich pól, wskaźniki ciepła resztkowego, automatyka gotowania, funkcja przerywania gotowania, blokada, wyłącznik czasowy; 90x55 cm. Cena: ok. 9.499 zł, Franke.

Franke płyta indukcyjna
fot. Franke

Różne warianty wykończenia płyty: typu plano design, czyli równa z kamiennym z blatem (1), bezramkowa ze szlifowanymi krawędziami (2), ze stalowymi ramkami bo bokach i szlifem z przodu (3), w stalowej ramce (4).

Siemens
fot. Siemens

Indukcja oraz...

Warto wiedzieć:
  • Płyty indukcyjne typu domino montuje się pojedynczo albo z innymi rodzajami płyt. W ten sposób można stworzyć strefę gotowania indywidualnie dopasowaną do potrzeb.
  • Płyt pełnowymiarowych, w których indukcja jest łączona z palnikami gazowymi lub polami ceramicznymi, jest mało na rynku. To oferta dla osób preferujących kilka sposobów grzania, czy obawiających się przerw w zasilaniu albo prądem, albo gazem.

CS 1212 I – typu domino, bardzo wiele opcji zestawiania z innymi płytami tego typu (m.in. gazowe, ceramiczne, grille, frytownica); sterowanie pokrętłami, funkcje twinBooster i podtrzymywania ciepła, automatyka gotowania, wskaźnik zalegania ciepła; 28,8x52 cm. Cena: ok. 4.490 zł; Miele.

Miele płyta indukcyjna
fot. Miele

DTI702X – indukcyjno-gazowa; sterowanie dotykowe pól indukcyjnych, 2 przyciski sterowania palnikami gazowymi, timer, blokada do czyszczenia płyty, 10-poziomowy system zabezpieczeń, funkcja Booster; 65x52 cm. Cena: ok. 3.009 zł, De Dietrich.

De Dietrich płyta indukcyjno-gazowa
fot. De Dietrich

PIE375C14F – typu domino, do kompletowania z innymi tego typu płytami (gazowe, ceramiczna) lub pełnowymiarowymi; sterowanie pokrętłami, funkcja Booster, 2-stopniowy wskaźnik zalegania ciepła; 30,6x52,7 cm. Cena: ok. 2.789 zł, Bosch.

Bosch płyta indukcyjna
fot. Bosch

ID622 S – indukcyjno-ceramiczna; sterowanie dotykowe, panel z blokadą funkcji, minutnik, wyświetlacze ciepła resztkowego; 59x52 cm. Cena: ok. 2.259 zł, Mastercook by Fagor.

Mastercook by Fagor płyta indukcyjno-ceramiczna
fot. Mastercook by Fagor

PIM6507TF – indukcyjno-ceramiczna; sterowanie dotykowe, timer, funkcja Booster, blokada, wskaźniki ciepła resztkowego; 57,6x51,8 cm. Cena: ok. 2.769 zł, Amica.

indukcyjno-ceramiczna
fot. Amica
 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także