×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Moskole, kwaśnica, bombolki – poznajcie tradycyjną kuchnię Podhala!

Moskole, kwaśnica, bombolki – poznajcie tradycyjną kuchnię Podhala!

Autor: Urszula Tatur
11 sie 2020 12:51

Podhale to jeden z najbardziej malowniczych regionów Polski. Kulinarne tradycje krainy u podnóża Tatr są prawdziwą pochwałą prostoty i lokalnych wyrobów. Czy słyszeliście o najbardziej charakterystycznych potrawach tej górzystej krainy?

Nabiał, ziemniaki i kapusta – to jedne z głównych składników, które królują w podhalańskich kuchniach. Mało skomplikowane potrawy powstawały na Podhalu wyłącznie z lokalnych produktów – przeważnie wyprodukowanych we własnych gospodarstwach. Posiłki, które przygotowywali mieszkańcy były sycące i dość tłuste, , ponieważ właśnie takiej diety wymagał surowy, górski klimat. Dziś coraz trudniej znaleźć restauracje serwujące tradycyjne podhalańskie potrawy – niektórzy uważają, że pod wpływem turystyki kulinarne zwyczaje tego regionu zanikają. Jednak tę wyjątkową i smakowitą podróż można bez problemu odbyć we własnej kuchni. Oto jedne z najsłynniejszych potraw z Podhala.

Kwaśnica czy kapuśniak?

Zupa, którą bardzo często mylimy z kapuśniakiem, choć w zasadzie niewiele mają ze sobą wspólnego. Kwaśnica może występować w kilku wersjach, które różnią się między sobą głównym składnikiem wywaru. W podstawowej wersji bazą jest kiszona kapusta – nie stosuje się w niej dodatkowych warzyw. Druga, bardziej urozmaicona wersja powstaje w oparciu o wywar z baraniny. Tradycyjną kwaśnicę serwuje się z pieczywem lub z ziemniakami.

Moskole – przepyszne placki z ziemniaków

Kolejną słynną pozycją z podhalańskiego menu są moskole, czyli placuszki z ugotowanych ziemniaków, mąki, wody, jajka i soli. Po przygotowaniu tradycyjnej masy, uformowane placuszki piecze się na blasze. Moskole podawane są z aromatycznym masłem czosnkowym oraz z oscypkiem, z którego oczywiście słynie ta część naszego kraju.

Podhalański odpowiednik włoskich gnocchi

Tradycyjne danie Podhala, które bardzo trudno znaleźć w karcie jakiejkolwiek restauracji w Zakopanem – hałuski. To kolejny przysmak wykonywany z masy ziemniaczanej. Na stołach pojawiają się w towarzystwie skwarków, owczego sera oraz podgrzanego mleka. Co ciekawe, chociaż ich nazwa brzmi podobnie do słowackich halušków, nie są tym samym daniem. Bardzo podobną recepturę mają także słynne włoskie „kluseczki” – gnocchi. Sprawdzony przepis na hałuski i inne, tradycyjne dania z Podhala znaleźć można w kolekcji przepisów „Kuchnia Podhala” na Cookidoo® – platformie z przepisami na urządzenie wielofunkcyjne Thermomix®. Receptury, wśród których znajdziemy zupy, dania główne, przekąski i desery, pomogą wybrać się w kulinarną podróż do górzystego regionu południowej Polski.

Bombolki, czyli podhalański deser

Pora na gratkę dla fanów deserów. Bombolki to puszyste kluski drożdżowe, które po upieczeniu przybierają zachęcający, złoty kolor. Tradycyjnie serwuje się je z miodem oraz z masłem, dzięki czemu dosłownie rozpływają się w ustach. Jeżeli tylko wybieracie się na letnie wędrówki po Tatrach, rozglądajcie się za przepysznymi bombolkami – z całą pewnością pozwolą Wam utrzymać energię na odpowiednim poziomie.

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także