Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Najlepsze przepisy na świąteczne potrawy

Autor: Urszula Tatur
23 gru 2016 09:37

Święta to magiczny czas. Wyjątkowe chwile przy stole umilą smakowite potrawy.

Barszcz czerwony z uszkami

Składniki:
• 1 kg buraków
• Bulion grzybowy Knorr
• 200 g cebuli
• 200 g suszonych grzybów
• 200 ml wody
• 500 ml soku z kiszonych buraków
• seler
• pietruszka
• 2 marchwie
• 400 g mąki pszennej
• 50 ml Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
Sposób przygotowania:
1. Pokrój buraki, ugotuj razem z z marchewką, pietruszką, selerem.
2. Uszka: Przygotuj ciasto jak na pierogi, ale bardziej miękkie. Pokrój w kwadraty. Nakładaj na nie farsz ze zmielonych, gotowanych grzybów okraszonych cebulką smażoną na Ramie. Przygotowane uszka wrzucaj na wrzątek.
3. Po ugotowaniu odcedź, dodaj pół litra soku z kiszonych buraków (kisić tydzień wcześniej) oraz rozpuszczony w szklance wrzącej wody bulion Knorr. Dopraw do smaku. Odstaw nie przykrywając.

Zupa rybna
Składniki:
• głowa, kręgosłup, ogon dużego karpia albo cały mały karp
• Bulion na włoszczyźnie Knorr
• 4 kromki chleba bez skórki
• 60 g drobno posiekanej marchwi
• 60 g drobno posiekanego selera
• 250 ml śmietany kremówka
• 2 łyżki kaszy manna
• 2 łyżki mąki
• szczypta zmielonego czarnego pieprzu
• żółtko
• 4 łyżki masła
• łyżka oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Usuń z głowy karpia oczy i skrzela. Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóż do garnka. Zalej 2 litrami wody, dodaj kostkę Knorr, dla nadania smaku i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut.
2. Przelej wywar przez sito do innego garnka. Obierz ugotowaną głowę, kawałki mięsa odkładaj do oddzielnego garnka.
3. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i usmaż na rumiano seler i marchewkę. Włóż warzywa do garnka z mięsem z głowy.
4. Na tej samej patelni stop następną łyżkę masła (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa) i wsyp kaszę mannę. Podsmaż, dosyp mąkę, dodaj resztę masła i smaż przez chwilę na niewielkim ogniu.
5. Dodaj ubitą śmietanę i żółtko, starannie wymieszaj. Dolej trochę wywaru z ryb i wciąż podgrzewając na małym ogniu, mieszaj do zgęstnienia.
6. Wlej do garnka z rybą i warzywami, dolej resztę wywaru i podgrzej, nie zagotowując. Zupę podawaj z grzankami z bułki, podsmażonymi na maśle.

Gabriel - zupa grzybowa
Składniki:
• 60 g suszonych grzybów
• Bulion grzybowy Knorr
• duża cebula
• marchew
• masło
Sposób przygotowania:
1. Zalej grzyby około 1/2 litra ciepłej wody, dodaj kostkę Bulionu grzybowego Knorr i mocz 2 godziny albo całą noc. Następnie grzyby ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyły.
2. Pokrój miękkie grzyby w paski. Wywar odparuj tak, by zostało ćwierć litra. Przecedź przez gęste sito.
3. Posiekaj cebulę i drobno pokrój marchew. Rozgrzej masło, cebulę i marchew duś 5 - 8 minut. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
4. Zalej gorącym bulionem, wlej wywar z grzybów i gotuj pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj grzyby, dopraw do smaku jeśli uznasz, że jest to konieczne.


Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami
Składniki:
• 300 g podgrzybków świeżych lub mrożonych
• Bulion na włoszczyźnie Knorr
• 200 g ziemniaków ugotowanych
• cebula
• 2 sztuki czosnku posiekanego, ząbek
• łyżeczka rozmarynu świeżego (posiekany)
• 550 g mąki pszennej
• szklanka wody ciepłej
• jajko
• 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto przełóż do miski i wyrób ciasto. Gotowe odłóż na pół godziny.
2. Na rozgrzanej patelni na oleju przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Grzyby pokrój w paski i dodaj na patelnię, smaż chwilę razem. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę i dodaj do grzybów wraz z rozmarynem. Do farszu dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, dla nadania aromatu i duś wszystko razem do momentu jej rozpuszczenia. Farsz wystudź.
3. Z ciasta wytnij krążki średnicy ok. 10 cm. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu i formuj pierogi.
4. Przygotowane pierogi wkładaj na wrzącą lekko osoloną wodę. Gotuj 2,5-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.


Wigilijna kapusta z grzybami i grochem
Składniki:
• 1 kg kiszonej kapusty
• 150 g grochu (najlepiej cały, nie łuskany)
• Bulion na włoszczyźnie Knorr
• 50 g suszonych grzybów (najlepiej borowiki)
• marchew
• 2 sztuki liścia laurowego
• 0.5 łyżeczek kminku zmielonego
• 3 sztuki ziela angielskiego ziarenka
• 5 sztuk pieprzu ziarenka
• 50 ml oleju rzepakowego
• 50 ml oleju lnianego
• łyżka majeranku
• 2 sztuki czosnku (ząbek )
• cebula


Sposób przygotowania:
1. W odpowiednim garnku na oleju rzepakowym podsmaż posiekany czosnek, pokrojona w kostkę cebulę i startą marchewkę ,dodaj poszatkowaną i przepłukaną w wodzie kiszoną kapustę. Wszystko razem smaż chwilę.
2. Dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, która nada daniu pełen smak, zmielony kminek. Dodaj grzyby i groch, całość zalej 2 litrami wody i gotuj powoli, aż woda prawie zupełnie odparuje, a groch i kapusta staną się miękkie. Kapustę na sam koniec dopraw olejem lnianym i majerankiem do smaku.

Kaczka z sosem śliwkowym
Składniki:
• 4 piersi z kaczki
• 50 g śliwek wędzonych bez pestek
• szalotka
• Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
• 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
• kilka sztuk goździków w całości
• kilka sztuk cynamonu w laskach
• łyżka cukru
• 50 ml oleju
Sposób przygotowania:
1. Rozkrusz goździki i cynamon, a następnie wymieszaj z przyprawą do mięs i łyżeczką cukru.
2. Powstałą marynatę nałóż na każdą z piersi kaczki od strony mięsa. Piersi złóż układając je jedna na drugiej skórą do góry. Mięso ponacinaj nożem w kratkę, ściśle zafoliuj i wstaw do lodówki – najlepiej na 6 godzin.
3. Po tym czasie smaż mięso od strony skóry na bardzo wolnym ogniu ok. 10 minut, aż tłuszcz zupełnie się wytopi. Następnie odwróć kaczkę i smaż jeszcze ok. 5 minut od strony mięsa. Usmażoną kaczkę przełóż na talerz.
4. Przygotuj sos. Na patelni pozostaw 1 – 2 łyżki tłuszczu z pokruszonymi przyprawami (cynamonem i goździkami), resztę tłuszczu usuń. Na gorącym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę szalotkę, dodaj pokrojone w cienkie paseczki śliwki, a następnie dodaj szklankę wody i esencję do sosu Knor, aby nadać aromatu. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos gotuj 2- 3 minut aż zgęstnieje. Kaczkę podawaj pokrojoną w plastry, na czerwonej kapuście z sosem śliwkowym i kluskami śląskimi.

Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków
Składniki:
• 5 kg indyka w całości
• litr kefiru lub jogurtu
• czosnek główka, wcześniej upieczona
• 30 g Przyprawy do mięs Knorr
• łyżeczka ostrej papryki
• 2 cytryny
• 100 g orzechów pekan
• 100 g rodzynek
• 2 kg słodkich ziemniaków
• 10 g imbiru
• 20 szalotek, przekrojone na pół
• 2 łyżki cynamonu
• 100 ml syropu klonowego
• 2 pomarańcze
• rozmaryn, doniczka
• sok i kości po upieczeniu indyka
• 5 sztuk Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
• margaryna
Sposób przygotowania:
1. Wyciśnij upieczoną główkę czosnku, powstałą pastę połącz z jogurtem, otartą skórką z cytryn, sokiem wyciśniętym z cytryn oraz przyprawą do mięs Knorr i ostrą papryką. Powstałą marynatą natrzyj indyka z zewnątrz i wewnątrz. Pozostaw do zamarynowania na co najmniej 12 godzin. Obróć go przynajmniej raz po około 6 godzinach tak, aby cały indyk miał szanse dobrze przejść aromatem marynaty. Po tym czasie usuń nadmiar marynaty.
2. Bataty obierz i pokrój w 1x1cm grubości kostkę. W dużej misce połącz je mieszając z posiekanym rozmarynem, orzechami pekan, rodzynkami startym imbirem, cynamonem, przekrojonymi na pół cebulkami, otartą skórka z dwóch pomarańczy, syropem klonowym i kostka masła.
3. Indyka nafaszeruj wcześniej przygotowanym nadzieniem, zepnij wykałaczkami otwór indyka i zwiąż nogi na krzyż.
4. Indyka wstaw do nagrzanego do 140°C piekarnika na około 3-4 godziny, piecz polewając wytapiającym się tłuszczem.
5. Po upieczeniu indyka zbierz powstałe soki, mięso z indyka odetnij od kości wyporcjuj na mniejsze kawałki i ułóż w brytfance na wyjętym ze środka farszu.
6. Pozostałe kości i soki przełóż do garnka zalej litrem wody gotuj jeszcze przez około 30 minut. Powstały wywar przecedź. Powinno go być około 1 litra.
7. Przygotuj sos. Chłodny wywar rozmieszaj z Esencjami do sosu Knorr (jeśli wywaru jest mniej niż 1 litr, zmniejsz ilość esencji). Sos gotuj około 3-5 minut aż zgęstnieje.

Szynka marynowana w pieprzu
Składniki:
• 1 kg wieprzowiny od szynki
• 30 g Przyprawy szlachetnej do wieprzowiny Knorr
• 2 dymki
• 3 łyżki pieprzu
• szczypta mielonego ziela angielskiego
• 2 plastry świeżego imbiru
• łyżka wódki
• 2 łyżki sosu sojowego
• łyżka cukru
• 1,5 łyżki startego imbiru
• łyżka posiekanej kolendry
Sposób przygotowania:
1. Na gorącą suchą patelnię wsyp pieprz i podgrzewaj mniej niż minutę. Ostudź go, zmiel w moździerzu z zielem angielskim.
2. Mięso przekrój na dwa kawałki i natrzyj przygotowaną przyprawą oraz Naturalną przyprawą do mięs Knorr, aby nadać smaku. Mięso włóż do miski, przykryj i zostaw w lodówce, na co najmniej 4 godziny.
3. Do dużego garnka wlej 1,5 -2 litry wody i zagotuj. Włóż szynkę, dorzuć imbir, dymki i wódkę.
4. Gotuj godzinę na bardzo małym ogniu. Po tym czasie mięso wyjmij, odsącz, mocno zawiń w podwójnie złożoną gazę.
5. Zwinięte mięso przełóż do miski, obciąż garnkiem wypełnionym wodą i zostaw w chłodnym miejscu na dwie godziny.
6. Wymieszaj wszystkie składniki sosu.
7. Szynkę rozwiń i pokrój w jak najcieńsze plasterki. Podawaj na zimno z sosem.


Pierogi z grochem
Składniki:
• szklanka żółtego grochu
• Bulion na włoszczyźnie Knorr
• ciasto francuskie
• jajko
• żółtko
• cebula
• świeży imbir
• 2 ząbki czosnku
• pęczek natki pietruszki
• łyżka maku lub czarnego sezamu
• 5 łyżek bułki tartej
• 3 łyżki masła
• 2 łyżki śmietany
• 2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Groch namocz na noc. Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj przecedzony groch i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, aby nadać aromat. Gotuj do miękkości. Wystudź.
2. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir (około 4 centymetrowy) zetrzyj na tarce. Posiekaną cebulę zrumień na maśle (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa).
3. Do grochu dodaj cebulę, imbir, czosnek i natkę pietruszki. Wbij jajko, dosyp bułkę tartą tak, by powstała gęsta masa.
4. Wyrób i uformuj wałeczki o długości 8 centymetrów.
5. Ciasto francuskie rozwałkuj i pokrój w kwadraty, zawiń w nie wałeczki z grochu.
6. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj żółtkiem wymieszanym ze śmietaną, posyp czarnym sezamem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz na rumiano około 30 minut.

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami
Składniki:
• 2 polędwiczki wieprzowe
• suszone pomidory w małym
• Przyprawa do mięs Knorr
• 200 g szpinaku mrożonego
• szklanka śmietany 30%
• suszone oregano
• olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki oczyść z błon i przekrój po środku na pół. W każdej części zrób nacięcie długim i cienkim nożem tak, aby powstał otwór, który wypełnimy farszem. Powinny powstać cztery porcje mięsa.
2. Każdy kawałek dopraw przyprawą Knor, aby nadać wyrazistego smaku.
3. Szpinak rozmroź, odciśnij z nadmiaru wody. Suszone pomidory pokrój drobno i połącz ze szpinakiem.
4. Teraz nadziewaj polędwiczki farszem.
5. Obsmaż mięso z każdej strony na patelni i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Wstaw do rozgrzanego do 160 °C piekarnika na 20 minut.
6. Na tej samej patelni po smażeniu mięsa podsmaż przez chwilę oregano i wlej śmietankę. Gotuj, aż lekko zgęstnieje. Mięso podawaj pokrojone w plastry wraz z sosem. Do tak przygotowanych polędwiczek doskonale pasują smażone ziemniaki.

Soczysta pieczona wieprzowina
Składniki:
• 1 kg schabu wieprzowego bez kości
• Przyprawa do mięs Knorr
• 4 ząbki czosnku
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżki świeżego rozmarynu
• 2 łyżki suszonego majeranku
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Wymieszaj 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z Przyprawą do mięs Knorr, majerankiem i drobno pokrojonymi liśćmi rozmarynu.
2. Wetrzyj mocno w mięso. Jeśli masz na to czas, zostaw mięso na godzinę w lodówce, pamiętając, by pozwolić mu się ogrzać z powrotem do temperatury pokojowej, nim zaczniesz je piec.
3. Mięso umieść w brytfannie, wlej do niej 50 ml wody. Dodaj ząbki czosnku. Piecz przez około 30 min. Obróć mięso i piecz dalej przez kolejne 30 min. Jeśli to konieczne, dodaj wody. Wyjmij z piekarnika. Odstaw mięso na 10 min, zanim je pokroisz. Podawaj z sosem z pieczeni.

Udziec jagnięcy z rozmarynem i kiszonymi ogórkami
Składniki:
• 1 kg udźca jagnięcego
• Przyprawa szlachetna do wieprzowiny Knorr
• 3 kiszone ogórki
• pęczek rozmarynu
• 0,5 czosnku ( główka)
• 3 łyżki oliwy
• szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Z udźca wyjmij kości, a następnie natrzyj go oliwą, solą i przyprawą Knorr, dla nadania wyjątkowego aromatu.
2. Ogórki pokrój w kostkę, a rozmaryn i czosnek posiekaj.
3. Udziec naszpikuj rozmarynem, czosnkiem i ogórkami.
4. Całość uformuj przy pomocy sznurka i piecz w piekarniku około 1,5 godziny.
5. W trakcie pieczenie polewaj udziec wytwarzającym się sosem.

 

Szynka w miodzie z goździkami
Składniki:
• 3 kg szynki wieprzowej
• 3 łyżeczki Przyprawy szlachetnej do wieprzowiny Knorr
• łyżka goździków
• 50 g miodu
• 0,25litra soku pomarańczowego
• 100 ml brandy
• 10 ml oliwy
Sposób przygotowania:
1. Szynkę umyj i osusz, następnie za pomocą cienkiego noża lub szpikulca gęsto ponakłuwaj całą górną powierzchnię mięsa.
2. Natrzyj mięso przyprawą Knorr, a w powstałe szczelinki powtykaj całe goździki.
3. Mięso obsmaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Sok podgrzej i wymieszaj z miodem i brandy.
4. Przełóż następnie szynkę do brytfanki i polej przygotowanym sokiem z pomarańczy. Tak przygotowane mięso wstaw do nagrzanego piekarnika do 140 stopni na około 3 godziny. Podczas pieczenia polewaj sokiem znajdującym się wokół mięsa. Podawaj na ciepło, jak i zimno.

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także