Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Zupa bryndzowa. Fot. Thermomix

Zobacz galerię [4 zdjęć]

Zupa bryndzowa. Fot. Thermomix
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
18 lip 2019 12:19

Nowoczesna kuchnia Podhala [poradnik z przepisem]

Królową jest kwaśnica, królem oscypek – to pierwsze skojarzenia na temat kuchni podhalańskiej. Okazuje się, że nie tylko, a wiele tradycyjnych dań możemy z powodzeniem odtworzyć w domach w każdej części Polski.

Stosunkowo prosta kuchnia podhalańska może być ciekawa dzięki dodaniu nowoczesnych akcentów, co udowadnia w swojej kolekcji przepisów Sebastian Krauzowicz – szef kuchni, selekcjoner Kulinarnej Kadry Polski, zdobywca tytułu Szefa Roku 2016 przewodnika Gault & Millau, Góral całym sercem.

Położenie geograficzne u podnóża gór, kamienista i uboga gleba oraz surowy klimat spowodowały, że na Podhalu uprawa roślin ustępowała hodowli zwierząt, a regionalna kuchnia opierała się głównie na mąkach, ziemniakach, kaszach i kapuście.

Zobacz także: Ściana nad blatem - 20 wyjątkowych zdjęć kuchni

Produkty przetwórstwa mlecznego jak słynne sery gościły na góralskich stołach od święta, na co dzień przeznaczane były na sprzedaż. Jakie dania z tradycyjnej kuchni góralskiej możemy spróbować dziś, a nawet przygotować samemu? 

Kiedy ziemniak jest podstawą

W tradycyjnej, podhalańskiej kuchni bezapelacyjnie królował ziemniak w różnych wariantach. Jednym z nich są hałuski – ziemniaczane, góralskie kluseczki na bazie tartych ziemniaków, mąki i soli. Sekretem udanych kluseczek jest odpowiednia odmiana ziemniaków, w przypadku hałusków – mączystych jak Bryza, Gracja czy Ibis. Masa na kluski z innych odmian może okazać się zbyt wodnista, a kluseczki rozpadną się przy gotowaniu – radzi Sebastian Krauzowicz, który w swojej kolekcji przepisów na Thermomix® proponuje serwować hałuski nie jak dawniej, z ciepłym mlekiem czy serem, a z potrawką z jagnięciny. Inną ziemniaczaną propozycją z Podhala są moskale.

Pieczone na blasze lub suchej patelni placki przywędrowały na Podhale w czasie I wojny światowej wraz z rosyjskimi jeńcami, którzy wypiekali je na paleniskach przykrytych blachą. W podstawowej wersji moskale można podawać z masłem czosnkowym, w bardziej nietypowej - z sosem podhalańskie runo z aromatycznymi grzybami, tak jak w wersji zaproponowanej przez szefa kuchni Sebastiana Krauzowcza.

Zupy na krzepę

Miłośnicy zimowych sportów, po długim dniu na tatrzańskich stokach, zapewne nieraz sięgali po kwaśnicę. Nic dziwnego – ta tradycyjna podhalańska zupa, wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych, gotowana na bazie kiszonej kapusty, baraniny i wieprzowiny (bez jarzyn!) podawana z chlebem lub ziemniakami, jest niezwykle sycąca i rozgrzewająca. Podobnie jak bryjka, czyli zupa, której podstawą jest mąka gotowana na posolonej wodzie.

Bryjka to zupa codzienna, raczej mało atrakcyjna i coraz rzadziej można spotkać ją w podhalańskich restauracjach. Zupy są świetną podstawą do kulinarnych wariacji na temat kuchni Podhala w nowoczesnym wydaniu. Przykładem może być Sałaciorka, czyli zupa na bazie sałaty masłowej i lekko kwaśnej śmietany, a także zupa bryndzowa, w której wykorzystany został najbardziej tradycyjny ser podhalański, czyli bryndza. To prosta, ale niezwykle ciekawa zupa, którą w trzy kwadranse można przygotować w domowym zaciszu – radzi Sebastian Krauzowicz.

4Buildings - nowe wydarzenie branży budowlanej w Polsce i cztery niezależne konferencje o najważniejszych trendach w budownictwie XXI wieku - już 15-17 listopada w Katowicach. Zarejestruj się teraz!

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH