Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Pastelowa Wielkanoc

Autor: Urszula Tatur
26 marz 2018 18:08

Wielkanoc nieodłącznie kojarzy się z wiosną - wyjątkową porą roku, podczas której cała przyroda budzi się do życia. Otoczenie zachwyca nas wspaniałymi barwami, a powietrze wypełniają zapachy rozkwitającej roślinności.

Nawet jeśli Święta wypadają na początku wiosny i gdzieniegdzie przypomina jeszcze o sobie zima, możemy dostrzec pojawiające się na gałęziach pączki, usłyszeć poranne śpiewy ptaków, cieszyć się dłuższym dniem i coraz mocniejszymi promieniami słońca. Niezwykłą, radosną atmosferę warto przenieść także do wnętrz naszych domów. Czasem wystarczą niewielkie zmiany wystroju, praktyczne, ozdobne detale i oczywiście piękne kwiaty. Żonkile, tulipany czy krokusy ożywią pomieszczenia, wprowadzając do nich niepowtarzalny wiosenny klimat.
Wiosna w kuchni

Miejscem, które zwłaszcza przed świętami znajduje się w centrum uwagi wszystkich mieszkańców, jest kuchnia. To tu powstają wyśmienite wielkanocne dania i smakowite wypieki. Na wiosnę możemy odświeżyć jej wygląd dodając kilka praktycznych i dekoracyjnych elementów na przykład w ładnej miętowej barwie. Funkcjonalne garnki, miski czy akcesoria znakomicie ocieplą wnętrze i będą świetną oprawą dla świątecznych potraw.
Znajdziemy wśród nich tradycyjne mazurki, serniki i babki. Do przygotowania tych smacznych ciast przydadzą się różnej wielkości miseczki wykonane z wysokiej jakości tworzywa. Naczynia świetnie sprawdzą się również do serwowania rozmaitych sałatek i surówek. Oprócz nich niezbędne będą na pewno akcesoria silikonowe w ładnej pastelowej barwie. Silikon ma szereg zalet. Nie wchodzi w reakcje z żywnością, nie pochłania zapachów i smaków, jest łatwy w utrzymaniu w czystości, posiada właściwości nieprzywierające. Aby powstały nasze wypieki potrzebny będzie wałek, do którego nie przywiera ciasto. Wyposażony w uchwyty z wyżłobionymi rowkami, które nie ślizgają się i idealnie leżą w dłoniach świetnie sprawdzi się nie tylko podczas przygotowania świątecznych specjałów. Przydatne będą też pędzelki i łopatki z dobrze wyprofilowanymi rączkami posiadającymi dziurki. Po pracy możemy zawiesić akcesoria na kuchennych haczykach, co ułatwi utrzymanie porządku w pomieszczeniu. Do wyciągania wypieków nieodzowne okażą się rękawice i łapki, odporne na wysoką temperaturę, elastyczne i bardzo trwałe. W kolekcji akcesoriów silikonowych znajduje się również praktyczna podstawka, która sprawi, że łyżka używana do mieszania składników będzie zawsze w zasięgu ręki, zaś blat stołu pozostanie czysty.
Do najbardziej typowych wypieków wielkanocnych należy pyszna drożdżowa babka polana białym lub różowym lukrem bądź posypana cukrem. Jej charakterystyczną formę nadaje specjalnie wyprofilowana blacha z tuleją wykonana ze stali pokrytej nieprzywieralną powłoką, która pozwala na szybkie wyciągnięcie gotowego ciasta. Jeśli w domu przebywają dzieci, warto przygotować również babeczki w niewielkich foremkach. Po upieczeniu ich środek możemy napełnić powidłami, bitą śmietaną lub własnoręcznie zrobionym kremem. Pięknie ozdobione staną się wspaniałą dekoracją świątecznego stołu.
Ładny pastelowy wystrój kuchni zapewnią także garnki emaliowane, gustowny czajnik o klasycznych kształtach oraz doniczki i osłonki w miętowej barwie, w których znajdą się własnoręcznie wyhodowane zioła czy świąteczna rzeżucha - symbol odradzającej się po zimie przyrody. Do wszystkich tych elementów wyposażenia bez trudu dobierzemy ozdobne szklane pojemniki na artykuły spożywcze, a także estetyczne ściereczki i ręczniki. Kiedy wprowadzimy do naszej kuchni akcesoria w pastelowych kolorach, wnętrze nabierze niepowtarzalnego charakteru. Zawita do niego ciepła i słoneczna wiosna nawet wtedy, gdy za oknem będzie jeszcze deszczowo i chłodno.
W materiale wykorzystano zdjęcia oraz informacje o produktach marki Galicja dla Twojego Domu.
Miska MOLLY 0,5L, miętowa. Cena brutto: 2,07 zł
Silikonowa podstawka na łyżki, miętowa. Cena brutto: 11,18 zł
Łapka silikonowa piesek. Cena brutto: 8,46 zł
Pędzelek silikonowy miętowy. Cena brutto: 5,26 zł

ZDROWY MAZUREK według przepisu Anity Zegadło*
Składniki (8 porcji):
Ciasto:
Mąka orkiszowa – 300 g
Zimny olej kokosowy lub masło ghee – 180 g
Babka jajowata – 1 łyżka
Miód – 100 g
Żółtko – 3 szt.
Owoc granatu (opcjonalnie)
Wypełnienie:
Śliwki kalifornijskie – 150 g
Sok owocowy – 2 kieliszki
Daktyle – 200 g
Migdały posiekane w słupki – trochę
KROK 1 (ciasto): Mąkę orkiszową wsypać na stolnicę. Następnie przesiekać z tłuszczem, miodem, nasionami babki jajowatej i żółtkami. Zagnieść w kulę i owinąć w ręcznik papierowy. Odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na cienkie ciasto, wyłożyć formę do pieczenia papierem i przełożyć ciasto. Piec w 180° C około 20 minut.
KROK 2 (wypełnienie): Śliwki i daktyle namoczyć w osobnych garnkach we wrzącej wodzie ok. 20 minut. Odcedzić i zblendować dodając do każdego kieliszek soku. Na dno wypieczonego mazurka rozsmarować warstwę śliwkową, potem daktylową. Wierzch dekorować uprażonymi słupkami migdałów. Z jednej połówki granatu wycisnąć sok i odparować. Kiedy będzie gęsty syrop polać wierzch mazurka. Udekorować owocem granatu.

*Gotuj w stylu eko.pl, nr 1 (4) wiosna 2018, Bio Planet S.A., str. 68

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także