Przepis na Wielkanoc: zupa chrzanowa z serem kremowym

Przepis na Wielkanoc: zupa chrzanowa z serem kremowym

Autor: Anna Usakiewicz
18 kwi 2019 18:23

Chrzan to nieodłączny dodatek tradycyjnych dań wielkanocnych, mięs, domowych wędlin czy sałatek. Jego prawdziwą moc warto odkryć również w bardzo oryginalnej odsłonie.

Zupa chrzanowa z kremowym serkiem śmietankowym Hochland to wyjątkowa, świąteczna inspiracja. Idealna, by skorzystać z niej już w te Święta!

Aksamitna kremowa zupa chrzanowa z jajkami i chrupiącymi grzankami to znakomita alternatywna dla tradycyjnego żurku lub propozycja pierwszego dania podczas świątecznego obiadu. Przygotujesz ją szybko – po trzech kwadransach kuchnię wypełni zniewalający aromat chrzanu, świeżego tymianku i serowych nut! Wystarczy dodać serka kremowego, by zupa chrzanowa nabrała jedwabistej gładkości i kremowej delikatności, która wspaniale zrównoważy pikantny i wyrazisty smak chrzanu.

Efektowna prezentacja na stole i wielkanocne, chrzanowo-serowe nuty… zainspiruj się mocą naturalnych składników i w te Święta przyrządź zupę chrzanową, która wspaniale łączy kulinarne tradycje z nowoczesnością!

Krem chrzanowy z serkiem śmietankowym w bloczku
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki: 4 łyżki masła, 10 cm świeżego korzenia chrzanu, 2 białe cebule, 800 g ziemniaków,1 korzeń pietruszki, 1/2 selera, 1 bloczek serka kremowego śmietankowego Hochland, świeży tymianek, 6 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych, kilka kromek żytniego chleba, oliwa truflowa do polania, opcjonalnie kiełki do podania, świeżo zmielony pieprz, sól.

Przygotowanie: Na połowie masła podsmażamy cebulę pokrojoną uprzednio w kostkę. Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, pietruszkę i seler. Podsmażamy chwilę i zalewamy 1,5 litra wody, a następnie solimy. Kiedy wywar się zagotuje dodajemy do niego świeżo starty chrzan. Przykrywamy i gotujemy około 30 minut. Dodajemy Hochland Śmietankowy i miksujemy zupę na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na pozostałym maśle na patelni podsmażamy żytni chleb pokrojony w kostkę do czasu kiedy się zarumieni. Krem chrzanowy podajemy z grzankami, polany oliwą truflową, z jajkiem przepiórczym, tymiankiem i opcjonalnie kiełkami. 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także