
Przerwa na kawę. Sprawdzone przepisy od Marcina Kozickiego
Zamknięte kawiarnie nie oznaczają, że na ulubioną kawę będzie trzeba poczekać. Nawet jeśli bardziej niż aromatyczne espresso pociąga Cię wyszukany deser na bazie kawy, wciąż możesz przygotować go w domu. Wystarczy chwila, kilka składników, dobry ekspres i sprawdzony przepis, by rozpieścić siebie i bliskich kawą w niezwykłym, słodkim wydaniu.

Jeśli jesteś fanem kawy, dobrze wiesz, że ten magiczny napój niejedno ma imię. Być może nie wiesz, że wszystkie są w Twoim zasięgu! Eksperymentuj i znajdź swój ulubiony wariant, zachwyć swoimi umiejętnościami najbliższych. Na początek wypróbuj propozycje Marcina Kozickiego, baristy i trenera Warsaw School of Coffee. Ważna wskazówka na początek: podstawą udanej kawy smakowej jest idealne espresso. Do dzieła!
Chilli – mango
Składniki:
20ml musu z mango
Odrobina chilli
Podwójne espresso
Mleko
Chilli-mango to umiarkowanie słodki, gładki
w odczuciu, delikatnie pikantny drink kawowy podawany na ciepło. Mus z mango sprawia, że smak napoju jest unikalny, a niewielka ilość chilli daje efekt wręcz piorunujący. Jeśli wolisz, możesz użyć syropu smakowego do kaw o smaku chilli. Jak przyrządzić ten napój? Do wysokiej szklanki włóż mus z mango z dodatkiem chilli lub syropu smakowego. Dolej podwójne espresso, a na sam koniec dodaj aksamitnie gładkie, spienione mleko. Wierzch drinka możesz dodatkowo udekorować chilli.
Gruszka z wanilią
Składniki:
1 łyżeczka musu z gruszki
5 ml syropu o smaku wanilii
1 porcja lodów waniliowych
Espresso
Jak przyrządzić taki napój? Do metalowego dzbanuszka wlej syrop o smaku wanilii, bezpośrednio do tego naczynia zaparz też espresso, a następnie je ostudź. Rada od baristy - najłatwiej
i najszybciej ostudzisz kawę, wstawiając dzbanuszek do pojemnika z kostkami lodu. Drink kawowy możesz podać nietypowo, np. w kieliszku. Do kieliszka dodaj niewielką porcję musu z gruszki (ważne, żeby był jak najbardziej gładki, pozbawiony cząsteczek owocu), a następnie połącz ze schłodzonym espresso. Jeśli masz syfon do bitej śmietany, możesz użyć go do zrobienia „chmurki”
z lodów waniliowych. Wrzuć kilka porcji lodów waniliowych do syfonu i dolej niewielką ilość mleka, później postępuj tak samo jak w przypadku przygotowania bitej śmietany. „Chmurkę” z lodów waniliowych nałóż na wierzch drinka kawowego. Bez użycia syfonu drink także może się pięknie prezentować - łyżeczka lodów waniliowych też się sprawdzi.
Jaśminowe espresso
Składniki:
Wywar z pomarańczy (20ml)
Zielona herbata jaśminowa
Melasa (10g)
Espresso
Czasami zastanawiasz się co wybrać: espresso czy zieloną herbatę, co będzie bardziej pobudzające? Zarówno kawa, jak i herbata zawierają przeciwutleniacze, więc dlaczego nie spróbujesz połączyć ich sił? Obierz pomarańcze, pokrój w kostkę i wrzuć je do małego garnka, dodaj niewielką ilość wody i melasę. Gotuj wszystko kilka minut, aż do uzyskania soku
z pomarańczy. W międzyczasie zaparz zieloną herbatę jaśminową. Po zaparzeniu przelej herbatę i wywar z pomarańczy do odpowiedniego naczynia (kieliszek lub mała szklanka) i dodaj świeżo zaparzone espresso. Całość stworzy idealne połączenie.