Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Przerwa na kawę. Sprawdzone przepisy od Marcina Kozickiego

Autor: Urszula Tatur
07 kwi 2020 10:06

Zamknięte kawiarnie nie oznaczają, że na ulubioną kawę będzie trzeba poczekać. Nawet jeśli bardziej niż aromatyczne espresso pociąga Cię wyszukany deser na bazie kawy, wciąż możesz przygotować go w domu. Wystarczy chwila, kilka składników, dobry ekspres i sprawdzony przepis, by rozpieścić siebie i bliskich kawą w niezwykłym, słodkim wydaniu.

Jeśli jesteś fanem kawy, dobrze wiesz, że ten magiczny napój niejedno ma imię. Być może nie wiesz, że wszystkie są w Twoim zasięgu! Eksperymentuj i znajdź swój ulubiony wariant, zachwyć swoimi umiejętnościami najbliższych. Na początek wypróbuj propozycje Marcina Kozickiego, baristy i trenera Warsaw School of Coffee. Ważna wskazówka na początek: podstawą udanej kawy smakowej jest idealne espresso. Do dzieła!

Chilli – mango
Składniki:
20ml musu z mango
Odrobina chilli
Podwójne espresso
Mleko

Chilli-mango to umiarkowanie słodki, gładki
w odczuciu, delikatnie pikantny drink kawowy podawany na ciepło. Mus z mango sprawia, że smak napoju jest unikalny, a niewielka ilość chilli daje efekt wręcz piorunujący. Jeśli wolisz, możesz użyć syropu smakowego do kaw o smaku chilli. Jak przyrządzić ten napój? Do wysokiej szklanki włóż mus z mango z dodatkiem chilli lub syropu smakowego. Dolej podwójne espresso, a na sam koniec dodaj aksamitnie gładkie, spienione mleko. Wierzch drinka możesz dodatkowo udekorować chilli.

Gruszka z wanilią
Składniki:
1 łyżeczka musu z gruszki
5 ml syropu o smaku wanilii
1 porcja lodów waniliowych
Espresso

Jak przyrządzić taki napój? Do metalowego dzbanuszka wlej syrop o smaku wanilii, bezpośrednio do tego naczynia zaparz też espresso, a następnie je ostudź. Rada od baristy - najłatwiej
i najszybciej ostudzisz kawę, wstawiając dzbanuszek do pojemnika z kostkami lodu. Drink kawowy możesz podać nietypowo, np. w kieliszku. Do kieliszka dodaj niewielką porcję musu z gruszki (ważne, żeby był jak najbardziej gładki, pozbawiony cząsteczek owocu), a następnie połącz ze schłodzonym espresso. Jeśli masz syfon do bitej śmietany, możesz użyć go do zrobienia „chmurki”
z lodów waniliowych. Wrzuć kilka porcji lodów waniliowych do syfonu i dolej niewielką ilość mleka, później postępuj tak samo jak w przypadku przygotowania bitej śmietany. „Chmurkę” z lodów waniliowych nałóż na wierzch drinka kawowego. Bez użycia syfonu drink także może się pięknie prezentować - łyżeczka lodów waniliowych też się sprawdzi.

Jaśminowe espresso
Składniki:
Wywar z pomarańczy (20ml)
Zielona herbata jaśminowa
Melasa (10g)
Espresso

Czasami zastanawiasz się co wybrać: espresso czy zieloną herbatę, co będzie bardziej pobudzające? Zarówno kawa, jak i herbata zawierają przeciwutleniacze, więc dlaczego nie spróbujesz połączyć ich sił? Obierz pomarańcze, pokrój w kostkę i wrzuć je do małego garnka, dodaj niewielką ilość wody i melasę. Gotuj wszystko kilka minut, aż do uzyskania soku
z pomarańczy. W międzyczasie zaparz zieloną herbatę jaśminową. Po zaparzeniu przelej herbatę i wywar z pomarańczy do odpowiedniego naczynia (kieliszek lub mała szklanka) i dodaj świeżo zaparzone espresso. Całość stworzy idealne połączenie.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także