Pyszne i zdrowe śniadanie na jesień. 3 przepisy

Pyszne i zdrowe śniadanie na jesień. 3 przepisy

Autor: Katarzyna Masłowska
08 lis 2016 12:04

Poranna kawa w duecie ze zharmonizowanym śniadaniem poprawi nasz nastrój, a co za tym idzie zadba o zdrowie i energetyczny start w nowy dzień. Jak tego dokonać?

Każdy poranek prowadzi przeważnie w to samo miejsce. Jeszcze zaspani, trafiamy najczęściej do ciepłej i pachnącej kuchni, gdzie dłonie odruchowo sięgają po coś wyjątkowego - po aromatyczną, ciepłą kawę. To właśnie ona pozwala nam z energią zacząć dzień – co jest szczególnie ważne w jesienne dni. Intensywne espresso, delikatne cappuccino czy puszysta latte, zaserwowane z odpowiednim śniadaniem są w stanie zdziałać cuda.

O ile w kwestii wstawania możemy pójść ze sobą na kompromis („jeszcze pół godziny!”), o tyle w przypadku jakości kawy i śniadania nie ma miejsca na wymówki. Ich wysoka wartość może przynieść dużo dobrego! Energię, koncentrację, wyższe ciśnienie krwi, które pozwolą pozytywnie zacząć dzień. A jeśli do ulubionej kawy – czy to tej mlecznej, czy „małej czarnej”, dobierzemy zharmonizowane pod kątem smaku i aromatu śniadanie, jesienny poranek już nigdy nie będzie szary!

Jak łączyć te dwa elementy w skuteczny, a przy tym ciekawy sposób? Dlaczego równoległe działanie kawy i jedzenia da wyjątkowe doznania? Na te pytania odpowiada ekspert, Coffee Ambassador w Nespresso – Anna Oleksak, która opowiada o zaletach płynących z idei coffee pairingu.

Kawa od dawna ceniona jest za swoje właściwości energetyzujące i poprawiające jasność myślenia. Wiele badań potwierdza również jej pozytywny wpływ w walce z obniżonym nastrojem. W czasie jesienno-zimowym będzie nie tylko dodatkowym budzikiem, lecz także nieocenionym źródłem dobrego humoru. Jeśli pogoda nie rozpieszcza, wybierzmy kawy o aromatach mocno czekoladowych, z nutami orzechów i rozgrzewającego cynamonu, czyli wszystkie z linii kaw intensywnych Nespresso. Tosty z jarmużem, słodkie naleśniki ze śliwkami czy roladki nadziewane dynią to potrawy dostarczające błonnika, witamin i antyoksydantów, poprawiające też samopoczucie i sprawność fizyczną. W połączeniu z intensywnymi aromatami kawy, na pewno podniosą poziom serotoniny, słynnego hormonu szczęścia. Jeśli wolimy kawy mniej wyraziste w smaku, wybierzmy klasyczne i delikatne zarazem espresso Volutto, które dzięki swym zbożowo-owocowym nutom przypomni nam aromaty minionego lata. Smak kaw intensywnych można zaś złagodzić dodatkiem mleka, które obniża poziom stresu i niepokoju. Kremowe cappuccino czy delikatne latte ożywi każdy, nawet szary, poranek – mówi ekspert Nespresso, Anna Oleksak. 

Jeśli zatem stawiamy na pozytywną energię każdego dnia, warto wykorzystać właściwości ręcznie zbieranych, wyselekcjonowanych ziaren kawy połączonych z pysznymi, dodającymi energii posiłkami. Zastanawiacie się, czy Wasze kulinarne umiejętności wystarczą? Z odrobiną chęci nic nie stoi na przeszkodzie! Dla wielbicieli słodkości mamy łatwe, ale oryginalne przepisy – naleśniki z syropem śliwkowym, podane z delikatnie biszkoptowym Volutto, osłodzą poranek owocowymi smakami.

Zaś fani bardziej wytrawnych śniadań mogą w kilka minut przygotować proste tosty z jarmużem bogatym w przeciwutleniacze. W duecie z mocno palonym Ristretto idealnie pobudzą do działania. Możecie też wykorzystać skarb tego sezonu – dynię. Zaserwowana w postaci roladek z fetą i dynią w towarzystwie bogatego w nuty zbożowe Fortissio Lungo, zapewni intensywne przebudzenie. 

1. Naleśniki z syropem śliwkowym oraz kawą Volluto

Nalesniki_ze_sliwkami.jpg
Nalesniki_ze_sliwkami.jpg

 Składniki na naleśniki:

• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 szklanka mleka
• 1/2 szklanki wody
• 2 jajka
• 3 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
• skórka z 1 cytryny
• sok z 1/2 cytryny
• szczypta soli
• szczypta cukru

Sposób przygotowania naleśników:
1. Umieść wszystkie składniki na naleśniki w misce i dokładnie wymieszaj łyżką (możesz też użyć miksera), tak aby się połączyły.
2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, a następnie wlewaj na nią około 1/2 chochli ciasta (to porcja na jeden naleśnik), rozprowadzając je po patelni.
3. Gdy naleśnik podsmaży się od spodu, z łatwością oderwie się od patelni. Wtedy przełóż go na drugą stronę i także delikatnie podsmaż.

Składniki na syrop:
• 300 g śliwek
• 100 g cukru
• 100 ml wody
• szczypta cynamonu
• 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Sposób przygotowania syropu:
1. Przekrój każdą śliwkę na pół i oczyść z pestki.
2. Umieść w niewielkim garnku śliwki, wodę, cukier oraz cynamon i na średnim ogniu zagotuj całość.
3. Dodaj skrobię kukurydzianą i dokładnie wymieszaj.
4. Gdy syrop zgęstnieje, wykąp w nim każdy naleśnik, a następnie złóż go w trójkąt.
6. Gotowe naleśniki podawaj w akompaniamencie śliwek i listków mięty.

Zharmonizowana kawa:
Volluto od Nespresso – ta kawa espresso o biszkoptowych nutach idealnie podkreśli słodycz delikatnego naleśnikowego ciasta. Delikatny, wyczuwalny w niej aromat owoców świetnie zharmonizuje się ze słodkim syropem śliwkowym.

2. Roladki z dynią i fetą podane z kawą Fortissio Lungo

Roladki_z_dynia_i_ziolami.jpg
Roladki_z_dynia_i_ziolami.jpg

Składniki na roladki:

• papier ryżowy
• 1/4 dyni
• olej z oliwek
• sól
• 1 opakowanie sera feta
• 1/2 szklanki komosy ryżowej
• mięta
• pietruszka
• bazylia

Sposób przygotowania roladek:
1. Zacznij od przygotowania dyni. Obierz ją, pokrój w niewielkie kawałki, polej olejem, posól i umieść w piekarniku. Piecz w temp. 200°C przez ok. 40 min.
2. W międzyczasie ugotuj komosę ryżową - przelej komosę kilka razy wodą, po czym umieść w niewielkim garnku z 1 szklanką wody i szczyptą soli. Zagotuj na dużym ogniu, a następnie gotuj na małym ogniu, aż cała woda zostanie wchłonięta.
3. Przygotuj głęboki talerz z wodą - tak duży, by zmieścił się w nim papier ryżowy.

4. Każdy „arkusz” papieru ryżowego włóż do wody. Gdy po kilkunastu sekundach zmięknie, przełóż go na deskę

5. Na środku arkusza ułóż kilka kawałków upieczonej dyni, fetę, łyżkę ugotowanej komosy oraz po listku: mięty, bazylii oraz pietruszki.
6. Zacznij zwijać roladki. Najpierw zawiń dolną część na środek, następnie zawiń boki, na koniec zroluj całość.

Składniki na sos orzechowy:
• 1/2 szklanki masła orzechowego
• 1 łyżka sosu sojowego
• 2 łyżki cukru brązowego
• sok z 1/2 limonki
• 1/2 łyżeczki sosu chili
• opcjonalnie łyżka wody, która nieco rozrzedzi sos

Sposób przygotowania sosu orzechowego:
1. Umieść wszystkie składniki w szklance i dobrze wymieszaj.

Składniki na sos winegret:
• 1/4 szklanki sosu sojowego
• 2 łyżki Mirin (płynna japońska przyprawa)
• 1 łyżka oleju z sezamu
• 1 łyżka musztardy Dijon
• 1 łyżka świeżego, startego imbiru
• szczypta płatków chili

Sposób przygotowania sosu winegret:
1. Umieść wszystkie składniki w szklance i dobrze wymieszaj.

Zharmonizowana kawa:
Fortissio Lungo od Nespresso – intensywna, wyrazista kawa o bogatej zbożowej nucie idealnie komponuje się z wytrawnym smakiem roladek, perfekcyjnie przełamując słodycz dyni i głęboki smak fety. Podana w postaci lungo.

3. Tosty z jarmużem, kurkami i kawą Ristretto

Tosty_z_jarmuzem_i_kurkami.jpg
Tosty_z_jarmuzem_i_kurkami.jpg

Składniki na tosty:
• kilka kromek chleba/pokrojonej bagietki
• garść kurek
• kilka liści jarmużu
• ser feta
• owoc granatu
• sól i pieprz do przyprawienia
• 2 łyżki masła do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Na patelni połóż 1 łyżkę masła, poczekaj aż się roztopi i podsmaż kromki chleba lub bagietki z obydwu stron. Zdejmij z patelni.
2. Dołóż do patelnię łyżkę masła i wsyp oczyszczone kurki. Po kilku minutach dodaj porwany jarmuż. Smaż przez kilka minut, a na koniec dopraw solą i pieprzem.

3. Na każdym toście ułóż jarmuż z grzybami, poprósz fetą oraz ułóż owoce granatu.

Zharmonizowana kawa:
Ristretto od Nespresso – ta intensywna, mocno palona kawa o wyraźnych nutach czekoladowych i subtelnych owocowych, idealnie podkreśli smak jarmużu i kurek. Do zaproponowanego śniadania podana w formie esencjonalnego ristretto.

 

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także