Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Burgery wieprzowe na Varomie. Fot. Thermomix

Zobacz galerię [4 zdjęć]

Burgery wieprzowe na Varomie. Fot. Thermomix
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
05 cze 2019 09:40

Sezon na grilla - co wrzucić na ruszt?

Sezon na wielkie grillowanie już w pełni – czas więc przyjrzeć się smacznym inspiracjom na dania z rusztu. Poza wyborem tradycyjnych przysmaków, królujących na polskich stołach, warto urozmaicić grillowe menu o bardziej wykwintne, ale wcale nie skomplikowane potrawy.

Na jakie dania postawić, aby zaskoczyć gości podczas letniego przyjęcia? O grillowe trendy na ten rok zapytaliśmy Jakuba Kuronia – szefa kuchni, autora książek kucharskich oraz bloga www.kuron.com.pl.

Spokojne popołudnie na świeżym powietrzu, wśród zieleni, w towarzystwie przyjaciół i najbliższych – czy można wyobrazić sobie przyjemniejszy odpoczynek? Czerwiec tego roku zapowiada się wyśmienicie – pogoda ma sprzyjać wszystkim amatorom gotowania w plenerze.

Marynata z orzeźwiającą nutą

Aby grillowane mięso było nie tylko odpowiednio soczyste w środku i kruche na zewnątrz, ale zachwycało naturalnym aromatem, należy je odpowiednio wcześniej przygotować przed rozpoczęciem domowego barbecue. Najlepiej zacząć od przyrządzenia marynaty. Poza tradycyjną wersją na bazie oliwy z oliwek lub miodu z dodatkiem przypraw, doskonale sprawdzi się również marynata z maślanki. – Słodko-korzenna marynata będzie świetnie pasować do mięsa drobiowego. Kluczem jest odpowiedni dobór składników: do maślanki najlepiej dodać plastry świeżo pokrojonego imbiru, papryczkę chili, kolendrę, cynamon, cebulę, czosnek oraz sok z limonki. Kawałki mięsa wystarczy włożyć do miski, zalać marynatą i pozostawić na kilka godzin w lodówce. Maślanka w marynacie nie tylko nadaje daniu lekko kwaskowaty smak, ale też sprawie, że mięso kruszeje i po ugrillowaniu pozostaje soczyste – mówi Jakub Kuroń.

Nie tylko karkówka i kiełbaski

Poza tradycyjnymi, mięsnymi specjałami na grilla – w tym sezonie postawmy na nieco urozmaicone dania z kuchni świata. Alternatywą dla klasycznych steków będą kebabczety – flagowe bułgarskie danie – podłużne kotleciki z mielonego mięsa, podawane z aromatycznym, paprykowym dipem. – Do tego dania świetnie sprawdzi się mięso z karkówki lub z łopatki wieprzowej. Tuż przed rozdrobnieniem mięsa w naczyniu miksującym najlepiej zmrozić je przez 30-60 min. Rozdrabnianie zmrożonego mięsa sprawia, że włókna nie zostają zmiażdżone, a jedynie posiekane. Dzięki temu sok komórkowy mięsa pozostaje i jest ono po zgrillowaniu bardziej soczyste - dodaje Jakub Kuroń. Dla łatwiejszego przenoszenie i obracania kebabczetów na ruszcie, najlepiej przed opiekaniem nabić je wzdłuż całej długości na patyczki do szaszłyków. Jako szybka przekąska w piknikowym menu świetnie sprawdzą się również klasyczne burgery. Jednak zamiast grillowania mięsa – możemy je wcześniej ugotować na parze, co jest świetną opcją dla dbających o linię, a także tych, którzy nie przepadają za tradycyjnym grillem. – Wystarczy zmiksować w urządzeniu Thermomix® mięso z dodatkiem duszonej cebulki, bułki tartej, jajka, majonezu, musztardy oraz przypraw, następnie przełożyć na przystawkę Varoma i gotować na parze przez 30 min. Przypieczone uprzednio na grillu bułki do burgerów najlepiej przełożyć kremem paprykowym z pastą ajvar – łagodną, pikantną lub czosnkową, w zależności od upodobań smakowych – tłumaczy ekspert.

4Buildings - nowe wydarzenie branży budowlanej w Polsce i cztery niezależne konferencje o najważniejszych trendach w budownictwie XXI wieku - już 15-17 listopada w Katowicach. Zarejestruj się teraz!

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH