
Smaczny deser. Przepis na kruche ciasteczka z makiem!
Nie masz pomysłu na deser? Nie wiesz, co podać do południowej kawy? Proponujemy czekoladowe ciastka makowe. Są pyszne i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:
• 160 g mąki,
• 40 g kakao,
• łyżeczka proszku do pieczenia,
• dwa jajka,
• 150 g cukru lub erytrytolu,
• 100 g ciemnej czekolady,
• 120 g masła,
• 200 g maku mielonego BackMit,
• 200 ml mleka,
• dwie łyżki miodu,
• dwie łyżki dżemu śliwkowego,
• garść ulubionych bakalii Kresto,
• 120 g cukru pudru,
• 80 g miękkiego masła.
Opcjonalnie: ekstrakt z pomarańczy, łyżka mleka.

Przygotowanie
1. Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Czekoladę rozpuść z masłem i zostaw do ostudzenia.
2. Jajko ubij z cukrem i ciągle miksując połącz z czekoladą, dodaj mąkę i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Po tym czasie formuj z masy kuleczki, spłaszcz je i piecz 12 minut w temperaturze 180°C.
4. Mak zalej gorącym mlekiem, wymieszaj z miodem i bakaliami oraz dżemem.
5. Cukier ubij z masłem. Na przygotowane ciasteczka po okręgu nałóż szprycą masę maślaną, do środka nałóż łyżką masę makową.