Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Smak przygody, czyli dlaczego warto gotować z dziećmi?

Autor: Redakcja
27 maj 2020 09:50

Fantazyjne desery, wakacyjne dania zachwycające kolorami, a może coś bardziej skomplikowanego dla przyszłych szefów kuchni – pomysłów na wspólne, rodzinne gotowanie jest mnóstwo. A czas spędzony w kuchni z najmłodszymi to nie tylko zabawa, ale także nauka samodzielności, konsekwencji i kreatywności.

Gotowanie z dziećmi może być dla nich prawdziwą frajdą, ale nie jest to jedyna korzyść, która płynie z czasu spędzonego w kuchni z naszymi pociechami. W końcu podejmowanie kulinarnych wyzwań to również nauka, którą najmłodsi będą wykorzystywać przez całe życie. Dzieci uczą się rozpoznawać i łączyć smaki, przygotowywać posiłki, a co więcej – rozwijają swoją kreatywność, koncentrację i zaangażowanie w wykonywane czynności.

Planowanie początkiem przygody

Jeżeli zależy nam na tym, by nasze dzieci zobaczyły, jak wygląda cały proces przygotowywania posiłków, warto wdrożyć je również w etap planowania. Zastanówcie się wspólnie nad potrawami, które zechcecie wspólnie przyrządzić, następnie skonstruujcie listę zakupów, a finalnie – idźcie na nie razem. Dzięki temu nasza pociecha nauczy się praktycznych sposobów na planowanie tygodniowego lub kilkudniowego jadłospisu. Co więcej, pozna tajniki logistyki związanej z zakupami spożywczymi. Będzie to również ciekawy wstęp do głównej części atrakcji, czyli wspólnego gotowania.
Jakie przepisy wybrać do wspólnego gotowania?
Wybór konkretnych potraw, dań i deserów zależy oczywiście od preferencji smakowych i zdolności manualnych naszych dzieci. Jeżeli to początek waszej wspólnej przygody warto wybrać przepisy na stosunkowo łatwe w przygotowaniu, kolorowe i interesujące dla najmłodszych posiłki. Kolorowe lody na patyku, kakaowe bułeczki, czy deser czekoladowy z żelkami – te oraz wiele innych ciekawych propozycji dań dla dzieci znajdziecie na Cookidoo® – platformie z przepisami na urządzenie Thermomix®.

Dobre nawyki to podstawa

Przed przystąpieniem do gotowania , pamiętajcie, aby dokładnie umyć ręce – dobrych praktyk nigdy za wiele. Następnie młody kucharz będzie mógł jeszcze raz dokładnie przestudiować przepis, a w kolejnym kroku – samodzielnie odmierzyć wszystkie potrzebne składniki. Ważne jest, by na tym etapie bacznie obserwować i poświęcać dziecku uwagę, ale nie ingerować, jeżeli nie jest to absolutnie konieczne. Pozwólmy dziecku poczuć, że samo potrafi poradzić sobie z wyzwaniem. Dzięki temu nasza pociecha odczuje satysfakcję z wykonania ważnego zadania. Podobnie działajmy podczas kolejnych etapów przygotowywania potrawy. Oczywiście dbajmy o bezpieczeństwo młodych szefów kuchni – wszystkie ryzykowne czynności, jak krojenie, czy siekanie weźmy na siebie. Warto jednak zachęcać dzieci do obserwowania, by mogły uczyć się, jak wykonywać te czynności właściwie i bezpiecznie.

Celebrujmy rodzinne gotowanie

Efekt końcowy wspólnego gotowania to moment radości i satysfakcji, a także ostatecznej weryfikacji wykonania poszczególnych czynności z przepisu – to bardzo ważna chwila dla dzieci i czas na podsumowanie swoich małych-wielkich kulinarnych sukcesów. Podobnie jak z przygotowaniami do gotowania, zaangażujmy pociechy również w przygotowanie nakrycia stołu oraz podanie potrawy. Dzięki temu będą mogły zaobserwować, że bardzo ważny jest każdy etap kulinarnej przygody.

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także