
Sprzątanie kuchni na święta. Czyszczenie sprzętu agd. Porady!
Już za kilka dni święta, więc czas na świąteczne porządki w kuchni. Czyszczenie piekarnika, lodówki czy zmywarki to jedne z najbardziej uciążliwych prac. Jak się za niej zabrać? Oto kilka patentów, które sprawią, że urządzenia AGD, będą nie tylko lśnić, ale również służyć przez lata.

Czyszczenie zmywarki
Aby nasze naczynia lśniły czystością po każdym zmywaniu, trzeba regularnie czyścić urządzenie w środku i na zewnątrz. Najbardziej nowoczesne zmywarki posiadają specjalny program samoczyszczący, który wystarczy uruchomić raz w miesiącu. Jeśli nie posiadasz zmywarki z taką funkcją, należy ją czyścić ręcznie. Do mycia zewnętrznych elementów stosujemy wodę z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Pamiętamy o dokładnym czyszczeniu drzwi zmywarki i uszczelek, bo ich czystość jest niezbędna do zachowania szczelności.

Krok 1
Po każdym zakończeniu programu zmywania należy uchylić drzwi zmywarki, aby woda wyparowała nie tylko z wnętrza komory, ale również z uszczelek.
Krok 2
Co około 10-15 cykli zmywania warto wyczyścić ramiona natryskowe zmywarki. Wystarczy je odkręcić i dokładnie umyć pod bieżącą wodą oraz udrożnić ich działanie przy pomocy drewnianych wykałaczek.
Krok 3
Pamiętaj o regularnym czyszczeniu filtra zmywarki. Po zdemontowaniu filtra, opróżnij zawartość, rozłóż na części i dokładnie umyj szczoteczką z płynem, aby pozbawić go pozostałości tłuszczu. Regularne czyszczenie filtra zapewni swobodny przepływ wody oraz ochroni Cię przed bakteriami i nieprzyjemnym zapachem.

Krok 4
Pamiętaj o odkamienianiu zmywarki co 5 miesięcy. Do tego celu są dostępne na rynku specjalne preparaty, które nie tylko usuwają kamień z urządzenia, ale również resztki jedzenia.
Czyszczenie lodówki
Nie istnieją sztywne zasady jak często należy myć lodówkę, ale warto zadbać o jej czystość, bo resztki jedzenia, przeterminowane produkty, nadgniłe warzywa to pożywka dla bakterii i wirusów, które mogą zagrażać Twojemu zdrowiu. Czym najlepiej umyć lodówkę i jak przystąpić do zadania? Oto kilka porad.

Krok 1
Przed rozpoczęciem mycia lodówki należy opróżnić ją ze wszystkich produktów. To dobra okazja, aby dokonać przeglądu i ocenić, które produkty nadają się do spożycia, a które trzeba wyrzucić.
Krok 2
Z lodówki usuń wszystkie ruchome elementy tj. szuflady, półki, przegródki. Możesz je umyć w zmywarce lub pod bieżącą wodą z płynem. Szczególnie delikatnie obchodź się ze szklanymi elementami, które należy umyć ręcznie i rozłożyć na ręczniku do wyschnięcia.
Krok 3
Usuwając wszystkie elementy ruchome zyskujesz łatwy dostęp do wszystkich ścian wymagających czyszczenia. Do mycia wnętrza lodówki możesz wykorzystać roztwór wody i octu albo wodę rozcieńczoną z płynem do mycia naczyń. Staraj się dokładnie wyczyścić wszystkie zakamarki, czyli prowadnice, uszczelki i uchwyty, bo to właśnie w nich najczęściej gromadzą się resztki jedzenia i woda. Pamiętaj również o usunięciu zanieczyszczeń z odpływu, aby był drożny, wówczas woda nie będzie gromadziła się na dnie lodówki.
Krok 4
Po wysuszeniu wszystkich ruchomych elementów lodówki, wkładamy je do wnętrza i organizujemy przestrzeń do przechowywania według własnych potrzeb. Następnie wkładamy posegregowane produkty do wnętrza lodówki.
Czyszczenie piekarnika
Jeśli jesteś posiadaczem nowoczesnego piekarnika z funkcją PyroClean, CataClean, AquaClean albo piekarnika z 3 funkcjami jednocześnie, czyszczenie piekarnika jest banalnie proste i skuteczne.

Krok 1 – czyszczenie pyrolityczne
Pyroliza polega na rozgrzaniu piekarnika do bardzo wysokiej temperatury, dochodzącej nawet do 500°C. W trakcie czyszczenia wszystkie zanieczyszczenia zwęglają się i zamieniają w popiół, nawet te, które znajdują się w najmniej dostępnych zakamarkach piekarnika. Gdy schłodzimy piekarnik po czyszczeniu, wystarczy zetrzeć resztki popiołu wilgotną ściereczką, gąbką czy papierowym ręcznikiem, aby jego wnętrze było nieskazitelnie czyste i gotowe do kolejnych kulinarnych wyzwań.
Krok 2 – czyszczenie katalityczne
Piekarniki z funkcją czyszczenia katalitycznego są wyposażone w specjalne panele pokryte tzw. emalią katalityczną. Za każdym razem, kiedy piekarnik osiągnie temperaturę około 200˚C podczas procesu pieczenia, katalityczne wkłady automatycznie zaczynają wchłaniać tłuszcz i zanieczyszczenia. Zabrudzenia poddane procesowi katalizy ulegają częściowemu rozpadowi, czyli utlenianiu, a wszelkie pozostałości z procesu spalania można z łatwością usunąć po wychłodzeniu urządzenia. Należy pamiętać, że powierzchni katalitycznej nie należy czyścić ostrymi, drucianymi gąbkami, ponieważ można ją uszkodzić i wówczas nie będzie działać w pełni efektywnie.
Krok 3 – czyszczenie parowe
Czyszczenie parą to bardzo prosta metoda wspomagająca usuwanie zaschniętych zabrudzeń z wnętrza piekarnika. Piekarniki z taką funkcją posiadają pojemnik napełniany wodą, po włączeniu specjalnego programu para wodna zmiękcza zabrudzenia i sprawia, że z łatwością można je usunąć.
Jak sobie radzić z czyszczeniem starszych modeli piekarników, które nie mają opcji samoczyszczenia?
Krok 1
Przed rozpoczęciem mycia piekarnika, wyjmij wszystkie elementy ruchome tj. ruszt czy blachy. Zdemontuj również prowadnice, osłonę silnika wentylatora i osłonę oświetlenia.
Krok 2
Ruszt, prowadnice, blachy i wnętrze piekarnika najlepiej czyszczą się pastą z octu, sody oczyszczonej i wody. Do najcięższych zabrudzeń możesz użyć folii aluminiowej zwiniętej w kulę i mleczka do czyszczenia.
Krok 3
Na koniec zdemontuj szyby piekarnika. Większość piekarników posiada 3 szyby. Zdemontuj je kolejno zachowując wyjątkowe bezpieczeństwo, aby ich nie stłuc i wyczyść je przy pomocy kuli z folii aluminiowej i mleczka do czyszczenia.