Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Świąteczna kuchnia - przepisy na słodkości

Autor: Anna Usakiewicz
15 gru 2017 12:20

Wiele osób nie potrafi zrezygnować z deseru, a po jego zjedzeniu dręczą ich wyrzuty sumienia. Co zrobić, aby nie musieć rezygnować z tej przyjemności i cieszyć się czasem spędzanym z rodziną? My mamy na to przepisy!

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, na który wiele osób czeka cały rok. Świąteczne dni nierozłącznie kojarzą się z karpiem, pierogami i innymi tradycyjnymi potrawami, a po takiej uczcie ciężko jest odmówić sobie słodkiej przekąski. 

Odpowiedź jest prosta! Zastąp obfitujące w cukier słodycze na ich wersję fit, bez zbędnych kalorii, konserwantów czy białego cukru! – Okres świąteczny nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z przyjemności, jaką jest jedzenie deserów. Wystarczy, że niektóre składniki zastąpimy ich zdrowymi zamiennikami – radzi Konrad Gaca, ekspert ds. leczenia otyłości.

Miód gryczany

Mówi się, że miód jest dobry na wszystko, ponieważ posiada wiele prozdrowotnych właściwości odżywczych, a w dodatku jest doskonałym zamiennikiem białego cukru. Jego ciemna barwa i intensywny zapach sprawiają, że wyróżnia się wśród innych zdrowych słodzideł. Jego ogromną zaletą jest również duża ilość magnezu, dlatego miód ten szczególnie polecany jest osobom cierpiącym na nadmiar stresu, borykającym się z osłabieniem pamięci oraz w stanach fizycznego wycieńczenia.

Suszone owoce

Co powiesz na suszone owoce? Morele, żurawina, daktyle czy rodzynki – każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak pamiętajmy – wszystko z umiarem! Ten rodzaj owoców stanowi skoncentrowane źródło składników odżywczych i błonnika, a także wapnia i fosforu. Doskonale sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do posiłków. Nie tylko nadadzą przekąsce słodkiego smaku, ale także w zaledwie kilku kęsach dostarczą naszemu organizmowi wielu składników odżywczych.

Mąka orkiszowa

Ten rodzaj mąki, w przeciwieństwie do mąki pszennej, nie ma naruszonej łupiny chroniącej jądro ziarna przed zanieczyszczeniami, dlatego też posiada pełną wartość i właściwości odżywcze. Zawiera także duże ilości lekkostrawnego białka, błonnika pokarmowego oraz łatwo przyswajalny gluten. Dobra wiadomość! Dzięki strukturze podobnej do mąki pszennej świetnie sprawdza się jako jej alternatywa. – Ten rodzaj mąki szczególnie polecany jest diabetykom, osobom z osłabionym organizmem czy przy znacznym spadku energii. Co więcej, częste spożywanie produktów z dodatkiem mąki orkiszowej wzmacnia naszą odporność – zaznacza Konrad Gaca, specjalista żywieniowy.

Czy wystarczająco Cię przekonaliśmy? Jeżeli tak, nie martw się brakiem pomysłów na desery w wersji fit, ponieważ przychodzimy Ci z pomocą! Poniżej znajdziesz kilka przepisów na zdrowe słodycze w których zostały użyte wyżej wspomniane zamienniki cukru.

Sernik pomarańczowo-waniliowy
Składniki: 650 g chudego białego sera, 4 sztuki jajka, 100 g cukru brzozowego, laska wanilii, 1 łyżeczka skórki z pomarańczy, 50 g rodzynek

Wykonanie: Ser mielimy co najmniej 3 razy. Oddzielamy żółtka od białek. W misce ucieramy cukier z żółtkami. Laskę wanilii kroimy na pół, zbieramy łyżeczką nasiona i dodajemy do utartych żółtek. Dokładamy rodzynki, skórkę pomarańczy, ser i dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy sztywna pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę serową. Całość pieczemy przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 18 stopni.

Muffiny świąteczne
Składniki: 100 g płatków owsianych, 50 g płatków migdałowych, 50 g suszonych moreli, 2 łyżki suszonej żurawiny, 200 g jogurtu naturalnego, 180 g mąki orkiszowej, 1 jajko, 2 łyżki miodu gryczanego, 1 łyżeczka cynamonu, 80 ml oliwy z oliwek, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 05 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie: Płatki owsiane łączymy z jogurtem i odstawiamy na kilka minut. Morele kroimy w drobną kostkę. Mąkę mieszamy z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy migdały, morele i suszoną żurawinę. Do płatków z jogurtem dodajemy roztrzepane jajko, miód i oliwę. Całość mieszamy z suchymi składnikami. Do blaszki wyłożonej papilotkami przekładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez około 25 minut.

Czekolada z orzechami i żurawiną
Składniki: 125 g masła bez soli, 60 ml mleka, 180 g cukru brzozowego, 120 g mleka w proszku, 5 łyżek naturalnego kakao, 1 mała garść orzechów laskowych, 1 mała garść suszonej żurawiny

Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Na garnku stawiamy miskę i wrzucamy do niej masło. Pod wpływem pary miska nagrzeje się. Do rozpuszczonego masła dodajemy cukier, kakao i bardzo dokładnie mieszamy. Mleko doprowadzamy do wrzenia i również dodajemy do masła. Gdy wszystkie składniki w misce połączą się, zdejmujemy z garnka, dodajemy mleko w proszku i zaczynamy mieszać do uzyskania gładkiej masy. Gdy nie będzie widocznych grudek, dodajemy posiekane orzechy i żurawinę. Tak przygotowaną masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. 

Przepisy pochodzą z książki Konrada Gacy pt. „Kuchnia Fit” i „Kuchnia Fit 2”.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także