Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Tłusty czwartek. Poznaj przepis na tradycyjne pączki!

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
11 lut 2015 08:32

W czasie ostatków na stole nie może zabraknąć pączków. Zróbcie je sami!

Pączki są jednym z najbardziej tradycyjnych ciast polskich i nie może się bez nich obyć żadna zabawa karnawałowa. W ostatki przeciętny Polak pochłania ponad 6 pączków. Mimo znacznej ich kaloryczności pamiętajmy, że jeśli ktoś w tym okresie w ogóle nie zje pączka, nie będzie się mu wiodło. Dlatego wypróbujcie stary przepis na tradycyjne wielkopolsko-kujawskie pączki.

Składniki:

0,5 kg mąki tortowej

50 g drożdży

¼ szklanki cukru

4 żółtka z dużych jaj

1 szklanka i dwie łyżki mleka

szczypta soli

50 g masła

3 łyżki spirytusu

słoiczek dżemu do nadzienia

¾ l oleju do smażenia 

Wykonanie:

1. Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżeczką mąki i 2-3 łyżkami ciepłego mleka. Otrzymany rozczyn pozostawiamy na kilka minut w ciepłym miejscu, aż do wyrośnięcia. Przygotowujemy szeroką miskę, najlepiej emaliowaną. W niej ucieramy przy pomocy drewnianej kuli (pałki) żółtka wraz z cukrem do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec ucierania należy dodać spirytus. Wlewamy rozpuszczone, ciepłe masło. Dodajemy przesianą wcześniej mąkę, szczyptę soli, cieple mleko i wyrośnięte drożdże.

2. Wyrabiamy ciasto przy pomocy drewnianej łyżki (ciasto można również wyrabiać ręcznie). Należy uważać, aby nie było zbyt rzadkie. Musi ono być na tyle sztywne, żeby odchodziło od ręki.

3. Następnie miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ścierką kuchenną (najlepiej lnianą) i w ciepłym miejscu pozostawiamy do wyrośnięcia.

4. Po wyrośnięciu urywamy kawałki ciasta i formujemy z niego małe placuszki, na których środkowej część układamy łyżeczkę dżemu. Następnie placuszek dokładnie zlepiamy w ten sposób, aby nadzienie znalazło się w środku. Ważne jest, aby dżem nie wypływał na zewnątrz. Dokładnie zlepione pączki układamy zlepioną częścią na stolnicy (stole) wcześniej posmarowanej olejem. Aby ciasto nie kleiło się do rąk w trakcie lepienia należy, co pewien czas, smarować ręce tłuszczem.

5. Tak przygotowane pączki przykrywa się ściereczką i pozostawia w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

6. W tym czasie rozgrzewamy w garnku olej. Tłuszcz jest gotowy do smażenia pączków jeżeli po włożeniu do niego małego plasterka obranego ziemniaka wypłynie on od razu na powierzchnię. Aby zabezpieczyć pączki przed wpijaniem dużej ilości oleju należy również, co pewien czas wkładać do garnka w czasie pieczenia mały kawałek ziemniaka. Warzywo wymieniamy na świeże po jego upieczeniu (zbrązowieniu).

7. Pączki kładziemy ręką do garnka delikatnie, zawsze zlepioną częścią do dołu. Pączki powinny być pieczone luźno, nie dotykając siebie nawzajem.

8. Pieczemy je na złoty kolor i po zrumienieniu spodniej strony przy pomocy długiego patyczka pączki przewracamy.

9. Po uzyskaniu odpowiedniego zrumienienia pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na sitko lub chłonny materiał (ręcznik papierowy). Pączki na sitku bądź ręczniku pozostawiają nadmiar tłuszczu, staja się kruche, bardziej suche, a tym samym mniej kaloryczne.

10. Po wystygnięciu pączki posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. 

Z historii pączka

Historia ciasta podobnego do pączka sięga czasów starożytnego Rzymu. Ostatnie dni przed rozpoczęciem wiosny w rzymskiej tradycji były czasem zabaw, obfitego jedzenia i picia. Lud spożywał wówczas tłuste i słodkie potrawy, m. in. ciasto przypominające pączki. Również końcówka karnawału w tradycji chrześcijańskiej zapożyczona od Rzymian ma na celu najedzenie i wybawienie się wiernych do woli przed okresem Wielkiego Postu.

Pączki staropolskie nie były tak delikatne i pulchne jakie znamy dziś. Nie nazywano je nawet pączkami i wyglądały jak małe twarde kulki. Dopiero za panowania Augusta III wraz z wpływami francuskimi ciasto na pączki udoskonalono do perfekcji. Wówczas stało się tak pulchne i lekkie, że ściśnięte w ręku po chwili powracało do pierwotnego kształtu. Dawniej, niektóre paczki nadziewano migdałem lub orzechem, wierząc, że kto na taki trafi, szczęście w życiu go nie opuści.

Pączki nie są jednak polskim patentem. Ciasto to przyrządza się w wielu krajach, smażąc je na różnych tłuszczach i używając trochę innych składników. Słynne pączki berlińskie smaży się tylko kilkadziesiąt sekund, aby nie wpijały za dużo tłuszczu. Z kolei pączki węgierskie i serbskie są tłustsze ale bez nadzienia. Nadzienie, wedle gustu, podaje się obok na talerzu. Z kolei Amerykanie w miejscu, gdzie w naszych pączkach znajduje się dżem, robią dziurkę. Brytyjczycy jędzą mało pączków, a najbardziej popularne na Wyspach są nasze polskie paczki, które zaczynają gościć w lokalnych cukierniach. Z kolei pączki izraelskie to spuścizna polskości miejscowych Żydów. Ciasto to nie różni się niczym od tego sprzedawanego w polskich cukierniach.

Dziś w wielu polskich miejscowościach organizuje się konkursy na najlepszego pączka. A coraz większą popularnością cieszą się mistrzostwa w jedzeniu pączków na czas. Pamiętajmy jednak, że ciasto to jest bardzo tłuste i kaloryczne, a w związku z tym - ciężkostrawne. Wartość energetyczna jednego pączka (60g) wynosi ok. 226 kcal. Na pączkowe przejedzenie pomaga picie dużej ilości niesłodzonych napojów, herbaty i ziół poprawiających trawienie.

Przepis dzięki uprzejmości pani Elżbiety Kożuszek; opracowanie tekstu: dr inż. Radosław Kożuszek.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także