Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Walentynki na słodko - przepis na kultowy deser

Autor: Dobrzemieszkaj.pl
13 lut 2020 12:32

Romantyczna kolacja we dwoje jest świetną okazją do przygotowania czegoś specjalnego – pysznego, a jednocześnie niebanalnego. Jednak nie jest to dobry czas na ryzykowne eksperymenty w kuchennym zaciszu.

Czym byłby romantyczny, walentynkowy wieczór bez czegoś słodkiego? Pomysłów na niewytrawną część kolacji jest wiele. Zaawansowani wielbiciele gotowania mogą zdecydować się miłosną odsłonę kultowej bezy Pavlova – z dodatkiem malin, jagód, porzeczek i kremem z bitej śmietany. 

Walentynkowa Pavlova - przepisna urządzenie Thermomix® (TM6, TM5) 

Przygotowanie: Pavlova 1.  Rozgrzać piekarnik do temp.180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na środku arkusza papieru narysować ołówkiem okrąg (śr. 20-22 cm), odstawić. 2.  Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier puder, odstawić. 3.  Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać bez założonej miarki 2 min/obr. 3.5 lub do uzyskania konsystencji sztywnej piany. 4.  Ubijać bez założonej miarki 6-7 min/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo dodawać odważony wcześniej cukier (patrz wskazówka). 5.  Dodać skrobię i ocet, ubijać bez założonej miarki 10 s/obr. 3. Zdjąć motylek. Masę przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, formując okrągłą bezę (Ø 20-22 cm, grubość 5-6 cm). Piec 5 min (180°C), następnie zmniejszyć temp. do 120°C i piec 2 godz (120°C). Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w środku na ok. 1 godz., następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia (ok. 2 godz.). Umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek (patrz wskazówka). Krem z bitej śmietany 6.  Na pokrywie naczynia miksującego postawić małą miseczkę, odważyć do niej żelatynę i wodę, dodać barwnik, wymieszać, odstawić na 5 min. Miseczkę z napęczniałą żelatyną wstawić do miski z gorącą wodą, mieszać, aż żelatyna stanie się płynna, odstawić. 7.  Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać obr. 3, bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany. 8.  Ubijać bez założonej miarki 30 s/obr. 3, tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM dodać płynną żelatynę z barwnikiem i cukier puder. Zdjąć motylek. Krem przełożyć na całkowicie ostudzoną bezę, udekorować owocami i podawać schłodzoną jako deser (patrz wskazówka).

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

Pavlova: 1. Rozgrzać piekarnik do temp.180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na środku arkusza papieru narysować ołówkiem okrąg (Ø 20-22 cm), odstawić. 2. Ubić białka z dodatkiem soli do konsystencji sztywnej piany. 3. W dalszym ciągu ubijać, stopniowo dodając cukier. A następnie dodać skrobię i ocet. I nadal ubijać. 4. Masę przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, formując okrągłą bezę (Ø 20-22 cm, grubość 5-6 cm). Piec 5 min (180°C), następnie zmniejszyć temp. do 120°C i piec 2 godz (120°C). Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w środku na ok. 1 godz., następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia (ok. 2 godz.). Krem z bitej śmietany. 1. Odważyć w miseczce żelatynę i wodę, dodać barwnik, wymieszać, odstawić na 5 min. Miseczkę z napęczniałą żelatyną wstawić do miski z gorącą wodą, mieszać, aż żelatyna stanie się płynna, odstawić. 2. Ubijać śmietanę do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany. 3. W trakcie ubijania dodać płynną żelatynę z barwnikiem i cukier puder. 4. Krem przełożyć na całkowicie ostudzoną bezę, udekorować owocami i podawać schłodzoną jako deser.

Wskazówka:  Aby beza ubiła się prawidłowo, naczynie miksujące i motylek muszą być bezwzględnie czyste i suche. Równie ważne jest, aby w białku nie znajdowały się fragmenty żółtka lub innych zanieczyszczeń.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także