Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Zdrowa kuchnia - bolognese z boczniaków z cukiniowym makaronem

Autor: Dobrzemieszkaj.pl
20 sty 2020 09:10

Jak jeść pysznie i zdrowo, aby być w dobrej formie? Jednym z pomysłów może być wyjątkowe danie z kuchni wegańskiej.

Przepis na bolognese z boczniaków z cukiniowym makaronem poniżej:

Przepis na 4 porcje. Na 1 porcję: Wartość kaloryczna 1723 kJ. Wartość kaloryczna 412 kcal, Białko 20 g, Węglowodany 22 g, Tłuszcz 24 g, Cholesterol 21 mg, Błonnik 14.8 g

Składniki:

100 g sera pecorino, pokrojonego na 3 cm kawałki lub 100 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
110 g cebuli, przekrojonej na pół
1-2 ząbki czosnku
60 g oliwy z oliwek
200 g marchewki, pokrojonej w 1 cm plastry
150 g selera naciowego, pokrojonego w 1 cm plastry
500 g boczniaków, świeżych, pokrojonych na ok. 1 cm kawałki
400 g krojonych pomidorów, z puszki, z zalewą
30 g koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe, suszone
2 gałązki rozmarynu, świeżego
4 gałązki tymianku, świeżego
2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
800 g cukinii, pokrojonej w cienkie podłużne paski (patrz wskazówka)

Przygotowanie w urządzeniu Thermomix® (TM5)

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pecorino, rozdrobnić 15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać oliwę, dusić 5 min/120°C/obr. 1.
4. Dodać marchewkę i seler naciowy, rozdrobnić 10 s/obr. 4.
5. Dodać boczniaki, pomidory, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, rozmaryn, tymianek, słodką paprykę, cukier, sól i pieprz. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej paski cukinii, upewniając się, że nie wszystkie otwory zostały zakryte, gotować na parze 15 min/Varoma/obr. 6. Zdjąć przystawkę Varoma. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze 10 min/Varoma/obr. 1.
7. Ostrożnie usunąć z sosu rozmaryn, tymianek i liście laurowe, ewentualnie doprawić sos solą i pieprzem do smaku.
8. Ugotowany na parze makaron z cukinii przełożyć do 4 misek, polać przygotowanym sosem, posypać rozdrobnionym wcześniej serem.
9. Bolognese z boczniaków z cukiniowym makaronem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Jeśli nie masz urządzenia Thermomix®

Pokroić ser pecorino na drobne kawałki
Czosnek oraz cebulę posiekać, następnie podsmażyć na oliwie do zeszklenia
Posiekać na drobno marchewkę i seler naciowy, następnie dodać je do czosnku i cebuli
Dodać boczniaki, pomidory, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, rozmaryn, tymianek, słodką paprykę, cukier, sól i pieprz. Dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem przez około 20 min
Dorzucić pokrojoną w paski cukinie i dusić przez około 3 min
Ostrożnie usunąć z sosu rozmaryn, tymianek i liście laurowe, ewentualnie doprawić sos solą i pieprzem do smaku
Ugotowany makaron z cukinii przełożyć do 4 misek, polać przygotowanym sosem, posypać rozdrobnionym wcześniej serem. Podawać Bolognese z boczniaków z cukiniowym makaronem bezpośrednio po przygotowaniu.

Wskazówka: Aby uzyskać cienkie plastry cukinii, należy użyć obieraczki do warzyw.

Wariant: W punkcie 5. zamiast boczniaków można użyć grzybów shiitake.

Świeży rozmaryn i tymianek można zastąpić 2 łyżeczkami suszonego rozmarynu i tymianku.
Bolognese z boczniaków można podawać również z makaronem spaghetti lub fettucine.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także