
Zdrowa kuchnia - bolognese z boczniaków z cukiniowym makaronem
Jak jeść pysznie i zdrowo, aby być w dobrej formie? Jednym z pomysłów może być wyjątkowe danie z kuchni wegańskiej.
Przepis na bolognese z boczniaków z cukiniowym makaronem poniżej:
Przepis na 4 porcje. Na 1 porcję: Wartość kaloryczna 1723 kJ. Wartość kaloryczna 412 kcal, Białko 20 g, Węglowodany 22 g, Tłuszcz 24 g, Cholesterol 21 mg, Błonnik 14.8 g
Składniki:
100 g sera pecorino, pokrojonego na 3 cm kawałki lub 100 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
110 g cebuli, przekrojonej na pół
1-2 ząbki czosnku
60 g oliwy z oliwek
200 g marchewki, pokrojonej w 1 cm plastry
150 g selera naciowego, pokrojonego w 1 cm plastry
500 g boczniaków, świeżych, pokrojonych na ok. 1 cm kawałki
400 g krojonych pomidorów, z puszki, z zalewą
30 g koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe, suszone
2 gałązki rozmarynu, świeżego
4 gałązki tymianku, świeżego
2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
800 g cukinii, pokrojonej w cienkie podłużne paski (patrz wskazówka)
Przygotowanie w urządzeniu Thermomix® (TM5)
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pecorino, rozdrobnić 15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać oliwę, dusić 5 min/120°C/obr. 1.
4. Dodać marchewkę i seler naciowy, rozdrobnić 10 s/obr. 4.
5. Dodać boczniaki, pomidory, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, rozmaryn, tymianek, słodką paprykę, cukier, sól i pieprz. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej paski cukinii, upewniając się, że nie wszystkie otwory zostały zakryte, gotować na parze 15 min/Varoma/obr. 6. Zdjąć przystawkę Varoma. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze 10 min/Varoma/obr. 1.
7. Ostrożnie usunąć z sosu rozmaryn, tymianek i liście laurowe, ewentualnie doprawić sos solą i pieprzem do smaku.
8. Ugotowany na parze makaron z cukinii przełożyć do 4 misek, polać przygotowanym sosem, posypać rozdrobnionym wcześniej serem.
9. Bolognese z boczniaków z cukiniowym makaronem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Jeśli nie masz urządzenia Thermomix®
Pokroić ser pecorino na drobne kawałki
Czosnek oraz cebulę posiekać, następnie podsmażyć na oliwie do zeszklenia
Posiekać na drobno marchewkę i seler naciowy, następnie dodać je do czosnku i cebuli
Dodać boczniaki, pomidory, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, rozmaryn, tymianek, słodką paprykę, cukier, sól i pieprz. Dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem przez około 20 min
Dorzucić pokrojoną w paski cukinie i dusić przez około 3 min
Ostrożnie usunąć z sosu rozmaryn, tymianek i liście laurowe, ewentualnie doprawić sos solą i pieprzem do smaku
Ugotowany makaron z cukinii przełożyć do 4 misek, polać przygotowanym sosem, posypać rozdrobnionym wcześniej serem. Podawać Bolognese z boczniaków z cukiniowym makaronem bezpośrednio po przygotowaniu.
Wskazówka: Aby uzyskać cienkie plastry cukinii, należy użyć obieraczki do warzyw.
Wariant: W punkcie 5. zamiast boczniaków można użyć grzybów shiitake.
Świeży rozmaryn i tymianek można zastąpić 2 łyżeczkami suszonego rozmarynu i tymianku.
Bolognese z boczniaków można podawać również z makaronem spaghetti lub fettucine.