Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Zdrowe lody, które zrobisz w domu. To łatwiejsze niż myślisz!

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
02 lip 2020 10:10

Temperatura powietrza rośnie, rośnie więc ochota na zimne przysmaki. Żeby nie urosło nic więcej, warto sięgnąć po zdrowe warianty mrożonych deserów, które można przygotować w domu. To świetne rozwiązanie dla tych, którzy liczą kalorie lub unikają alergenów.

Lody są szybkim i prostym deserem, który bez problemu możemy samodzielnie przygotować w domu, nawet jeśli nie posiadamy specjalnej maszynki. Wystarczy blender, owoce, ulubione dodatki i dobry pomysł.

Jak się przygotować?

Chef Lorek, finalista MasterChef Polska 2018, ma kilka cennych rad dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z domowymi deserami lodowymi. Po pierwsze, najlepiej wychodzą lody przygotowane z naprawdę dojrzałych owoców. Są słodsze, a więc smaczniejsze, są też bardziej miękkie i idealnie nadają się do zblendowania. Domowe lody to nie tylko pyszna i zdrowsza niż sklepowa przekąska, ale też sposób, by wykorzystać dojrzałe owoce i uratować je przed zmarnowaniem. Same plusy! Lorek zaleca też, by najpierw do blendera wlać płyn, czyli wodę, mleko lub napój roślinny, a potem włożyć tam pokrojone owoce. Wykorzystanie blendera kielichowego to kolejna rada od Lorka – dobry blender sprawdzi się nie tylko przy robieniu lodów i sorbetów, ale też wielu innych potraw i szybko stanie się Waszą prawą ręką w kuchni.

Owocowe przyjemności

A co powinno znaleźć się w blenderze, by było naprawdę pysznie? Chef Lorek ma kilka typów! Warto sprawdzić idealne wakacyjne połączenie: banany i borówki. Mleko kokosowe i syrop z agawy delikatnie podkręcą smak. Deser jest wegański, bezpieczny dla osób z nietolerancją laktozy i dla liczących kalorie. W wakacje warto mieć w zamrażarce trochę owoców, by w kilka chwil wyczarować takie cudo!

Przygotować należy:
300 ml mleka kokosowego
150 g mrożonych bananów
300 g mrożonych borówek amerykańskich
łyżka syropu z agaw

Przepis jest banalnie prosty: zblenduj składniki na gładką masę. Można zjeść natychmiast.

Smak wakacji

Mleczna nuta maślanki, słodkie mango i kwaśna cytryna – rozkosz dla podniebienia! Jeśli użyjemy miodu zamiast cukru, możemy zjeść z przyjemnością i bez wyrzutów sumienia.

Przygotować należy:
300 ml maślanki
500 g mrożonego mango
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu lipowego

Przepis znowu najprostszy z możliwych: wszystko razem blendujemy, pamiętając, żeby maślanka znalazła się w kielichu pierwsza. Jeśli zgodnie z przepisem użyjemy zamrożonego mango, nie musimy mrozić masy – jemy od razu!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także