Co na deser? Polecamy przepis na lody waniliowe z polewą jagodową!

Co na deser? Polecamy przepis na lody waniliowe z polewą jagodową!

Autor: Ewa Kozioł
02 cze 2022 09:02

Pyszne, naturalne i domowe lody waniliowe z polewą na bazie świeżych sezonowych owoców to idealny deser dla całej rodziny. Zobacz, jak zrobić je szybko i tanio.

Składniki

Lody waniliowe:

• 400 ml schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego,
• 300 ml schłodzonej śmietany 30%,
• laska wanilii lub pasta/ ekstrakt waniliowy.

Polewa jagodowa:

• 200 g jagód lub borówek (bądź innych sezonowych owoców),
• 100 ml wody Mama i ja,
• 2-4 łyżki cukru trzcinowego (w zależności od słodkości owoców),

Wykonanie:

1. W dużej misie ubij śmietanę.
2. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż nożem i zeskrob z niej ziarenka. Dodaj do śmietany. Zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj mleko skondensowane. Ubijaj do mocnego spienienia (masa nie ubije się na sztywno).
3. Przelej całość do pojemnika. Zamknij go i wstaw do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
4. Jagody zasyp cukrem i lekko upraż w garnuszku lub na patelni.
5. Następnie zalej je wodą i duś do odparowania płynu (aż całość zgęstnieje). Podawaj do lodów.

Polewa sprawdzi się również do naleśników, gofrów, placuszków czy owsianki.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także