×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Co na deser? Rolada biszkoptowa to świetny wybór. Polecamy przepis!

Co na deser? Rolada biszkoptowa to świetny wybór. Polecamy przepis!

Autor: Ewa Kozioł
03 lis 2022 13:22

Delikatna biszkoptowa rolada z nadzieniem czekoladowo – migdałowym to świetny i prosty deser idealny do popołudniowej kawy. Zachwyci wysublimowanym smakiem i wyglądem. Polecamy dobry, sprawdzony przepis na to ciasto.

Składniki na ciasto: (foremka ok. 42 cm na 26):

• 3 jajka L (w temp. pokojowej),
• 50 g cukru białego drobnego do wypieków,
• 50 g mąki pszennej tortowej,
• 30 g mąki ziemniaczanej,
• ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
• szczypta soli. 

Składniki na nadzienie:

• 500 g serka mascarpone (schłodzone co najmniej przez 1 dobę),
• 250 ml śmietany 36% (schłodzonej co najmniej przez 1 dobę),
• 200 g migdałów tartych BackMit,
• 4 łyżki gorzkiego kakao,
• 1-2 łyżki cukru. 

Dodatkowo:

• cukier puder,
• gorzka czekolada.

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
2. Żółtka oddziel od białek.
3. Białka przełóż do misy miksera dodaj sól i ubij na sztywno.
4. Łyżka po łyżce dodawaj cukier, miksując do rozpuszczenia cukru.
5. Dodawaj po 1 żółtku, miksując.
6. Mąki i proszek przesiej dodaj do ubitej masy. Delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
7. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto, wyrównując, aby było równomiernie ułóżone.
8. Piecz biszkopt przez 12-13 minut do lekkiego zezłocenia.
9. Ściereczkę kuchenną ułóż na stole, na to wyłóż blaszkę do góry dnem. Delikatnie zdejmij papier.
10. Zroluj ciasto wg dłuższego boku. Odstaw do wystudzenia.
11. Mascarpone, śmietanę, cukier, kakao umieść w misie miksera i ubij na sztywno.
12. Dodaj migdały wymieszaj przy pomocy szpatułki lub dużej łyżki drewnianej.
13. Wystudzony biszkopt odwiń, wyłóż na niego krem. Zwiń w taki sam sposób z ręcznikiem jak poprzednio. Końcówki ręcznika można zabezpieczyć gumkami.
14. Przełóż ciasto do lodówki na minimum 4 godziny.
15. Przed podaniem posyp cukrem pudrem oraz wiórkami czekolady.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także