×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Jakie ciasto na święta? Pyszna strucla makowa. Przepis!

Jakie ciasto na święta? Pyszna strucla makowa. Przepis!

Autor: Ewa Kozioł
02 gru 2022 14:54

Nie wiesz jakie ciasto upiec na święta? Polecamy struclę markową. To prawdziwy klasyk wśród świątecznych wypieków. Proponujemy ją w wersji z olejkiem migdałowym bądź rumowym, w towarzystwie rodzynek i orzechów włoskich. Pycha!

Składniki (3 strucle):

• 500 g mąki pszennej tortowej,
• 14 g suszonych drożdży,
• 5 żółtek z jajek L,
• 60 g masła,
• 50 g cukru,
• 200 ml ciepłego mleka,
• 1 opakowanie cukru waniliowego,
• szczypta soli. 

Dodatkowo:

• 400 g maku mielonego BackMit,
• 400 ml mleka,
• 5 białek z jajek L,
• 150 g rodzynek,
• 150 g orzechów włoskich Kresto,
• 4 łyżki miodu,
• 1,5 łyżeczki cynamonu,
• otarta skórka z 1 pomarańczy,
• kilka kropli olejku migdałowego lub rumowego. 

Na polewę:

• sok z 1/2 cytryny,
• około 1 szklanki cukru pudru (do uzyskania odpowiedniej gęstości),
• 1,5 łyżki serka Mascarpone. 

Fot. VOG Polska

Przygotowanie

1. Przelej mleko do garnka, dodaj masło i mieszaj do jego rozpuszczenia. Przestudź.
2. Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier waniliowy, żółtka oraz mleko z masłem (ciepłe). Całość miksuj około 5 minut. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do podwojenia objętości ciasta.
3. Mleko podgrzej z rodzynkami. Odstaw na 10 minut. Dodaj mak, posiekane orzechy, miód, cynamon, olejek oraz otartą skórkę. Całość wymieszaj i ostudź. Ubij białka na sztywno, dodaj do masy, wymieszaj.
4. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj pierwszą część na prostokąt o wymiarach 30x20 cm. Wyłóż 1/3 masy, pozostawiając około 1,5 cm wolnego miejsca. Zroluj ciasto, końcówki zawiń pod spód. Gotową roladę zawiń w papier do pieczenia, zostawiając trochę luzu. Przełóż na blaszkę.
5. Powtórz czynność z pozostałymi dwoma częściami ciasta.
6. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
7. Nagrzej piekarnik do 170°C, z funkcją góra-dół. Piecz ciasto 35 minut.
8. Cukier puder połącz z sokiem cytrynowym i serkiem. Polej przestudzone ciasto.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także