Autor: Anna Usakiewicz
05 marz 2018 10:59
Kuchnia fit - przydatne akcesoria kuchenne
Szukacie sposobu na bycie fit? Zmiana nawyków żywieniowych nie musi oznaczać wielkich wyrzeczeń i rezygnacji z ulubionych dań.
Nie da się ukryć – należymy do społeczeństw najszybciej przybierających na wadze, zajmując niechlubne 5. miejsce wśród najbardziej otyłych narodów Europy. Plaga otyłości dotyka szczególnie najmłodszych, ponieważ ich dieta często obfituje w rafinowany cukier i wysoko przetworzone produkty. Wobec tych danych kwestia bycia fit przestaje być wyrazem modnej tendencji, raczej powinna zamienić się w filozofię życia, której podstawą jest dbanie o zdrowie, we wszelkich jego aspektach, w tym również o zdrowie na talerzu.
Czasami wystarczy wprowadzić inne proporcje składników w posiłkach, jeść więcej warzyw, a jeśli węglowodany – to przede wszystkim złożone, w postaci pełnoziarnistego chleba, makaronów i kasz. Można też jadać częściej – nawet 5 razy dziennie, ale za to w niewielkich ilościach czy zastąpić tradycyjne metody przygotowania potraw, zwłaszcza smażenie – gotowaniem na parze. To jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania jedzenia, ponieważ pozwala zachować większość minerałów i witamin. Poza tym warzywa ugotowane al dente mają piękny kolor i wyrazisty smak, a delikatne gatunki mięsa (drób i cielęcina) oraz ryby są lekko strawne i mniej tłuste od smażonych czy pieczonych. Para wodna doskonale wydobywa także smak szlachetnych odmian ryżu – basmati i jaśminowego oraz kasz, takich jak kuskus czy bulgur.
W czym gotować? Z pewnością przydatny okaże się specjalny zestaw garnków wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej, składający się z 4 elementów. Do dolnego naczynia wlewamy wodę do takiej wysokości, aby garnek z sitkiem nie był w niej zanurzony. Na sitku układamy przygotowane warzywa. Umieszczamy garnek z warzywami na garnku z wodą, przykrywamy pokrywą i stawiamy na kuchence. Zaletą zestawu jest kapslowe dno naczynia, które zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła, a przez to umożliwia gotowanie w małej ilości wody. Szklana pokrywa pozwala śledzić proces gotowania, a otwór w niej umieszczony odprowadza nadmiar pary. Polecamy też metalowe wkładki – koszyki do gotowania na parze, których średnicę można dostosować do wielkości garnka.
W trosce o zdrowie i ładną sylwetkę urozmaicamy menu o różnorodne zielone kompozycje na bazie sałat, szpinaku czy jarmużu. Posypane ziarnami słonecznika, dyni czy orzeszkami piniowymi, polane dobrymi olejami o jak najwyższej zawartości kwasów Omega-3, wspomagają przemianę materii, wpływają na dobrą kondycję cery, wzmacniają odporność i … pięknie się prezentują w przezroczystych salaterkach na naszym stole. Takie specjały zapakowane w szczelny pojemnik, mogą również stanowić wyśmienitą przekąskę w pracy lub drugie śniadanie dla dziecka.
Warto także zadbać o napoje. Oprócz wody powinniśmy pić różne rodzaje herbat, a zwłaszcza białą, nazywaną eliksirem młodości, zieloną – uważaną za najzdrowszą, bo chroni serce, obniża poziom cholesterolu, działa antybakteryjnie i regeneruje, czerwoną oczyszczającą i czarną – poprawiającą krążenie krwi i wspomagającą koncentrację. Parzona tradycyjnie w czajniczku lub z pomocą praktycznych zaparzaczy, wypijana niespiesznie, będzie nie tylko wspaniałym uzupełnieniem diety, ale przede wszystkim miłym rytuałem celebrowania chwil tylko dla siebie.
Źródło: Galicja dla Twojego domu