
Kuchnia na święta - pieczemy i dekorujemy kruche babeczki
Zbliża się Boże Narodzenie – święta, podczas których wszyscy czujemy się dziećmi. Wigilijne potrawy, kolędy, zapach igliwia i pysznych ciast, wspaniale udekorowany stół i choinka na zawsze pozostają w pamięci.

I choć perfekcyjne zorganizowanie Świąt wymaga pewnego wysiłku, nie rezygnujemy z przygotowania w domu wypieków na tę okazję i zachęcamy dzieci do pomocy, by i one kultywowały tradycje rodzinne. Aby cieszyć się pysznymi i pięknymi rezultatami własnej pracy, warto wcześniej zaopatrzyć się w akcesoria kuchenne, które ułatwią i uprzyjemnią pieczenie, a z ciast i ciasteczek pozwolą uczynić prawdziwe dzieła sztuki cukierniczej.
Jednym z „sekretów” cukierniczych, wpływających na jakość gotowego wypieku jest przesianie mąki przed połączeniem jej z innymi składnikami. Czynność ta sprawi, że mąka zostanie napowietrzona, przez co ciasto stanie się delikatniejsze i bardziej pulchne. Pomoże w tym specjalny nierdzewny przesiewacz z praktyczną miarką, dzięki któremu mąka nie rozsypie się na boki jak przy tradycyjnym przesiewaniu. Do ubicia piany lub masy posłuży ręczny obrotowy ubijak z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Produkt dostępny jest w rozmiarze dużym i małym. Ten ostatni przyda się szczególnie do przygotowania niewielkiej ilości kremu. Wiele świątecznych przysmaków zawiera w swym składzie orzechy, które są nie tylko smaczne, ale zawierają też szereg cennych dla organizmu składników. Zawartość łupinki szybko, wygodnie i bez nadmiernego wysiłku wydostaniemy za pomocą solidnego, wytrzymałego dziadka do orzechów z odpornej na korozję stali. Przygotowując ciasta i ciasteczka, oczekujemy nie tylko, by były smaczne i zdrowe, ale też, by pięknie się prezentowały – zachęcały do skosztowania, zachwycały zaproszonych gości. Szereg niepozornych gadżetów do dekorowania sprawi, że zdobienie wypieków stanie się banalnie proste i przyjemne. Niewielka maszynka do ciastek i zdobień zawiera, oprócz szprycy o pojemności 250 ml i 6 różnych tulejek, aż 13 tarcz z wzorami do robienia ciastek. Wystarczy napełnić ją ciastem lub masą, nałożyć odpowiednią końcówkę i naciskając rączkę uzyskać pożądany efekt. Niezwykle precyzyjne tworzenie wzorów z mas umożliwia rękaw do dekorowania ciast zrobiony z mocnego tworzywa sztucznego. Osiem różnych końcówek, tzw. tylek pozwala na stworzenie bajecznych wzorów. Jeżeli wolimy dekoratory działające na zasadzie strzykawki, mamy do wyboru zestaw z tworzywa sztucznego ze szprycą o mniejszej pojemności i 6 tulejkami, oraz komplet z większa szprycą i 8 końcówkami. Dekoratory wykorzystamy nie tylko do zdobienia bożonarodzeniowych słodkości. Równie przydatne okażą się podczas napełniania masą babeczek, przygotowywania wielkanocnych mazurków, czy tworzenia napisów na okolicznościowych tortach.
Na nadchodzące Święta polecamy szybkie w przygotowaniu kruche babeczki według sprawdzonej receptury:
Składniki: 0.5 kg. mąki tortowej , 1 kostka margaryny, 1 szklanka cukru , 1 jajko + 1 żółtko, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki śmietany gęstej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie: Wszystkie składniki w miarę szybko zagnieść na jednolitą masę. Włożyć ciasto do lodówki na 2 godz. Foremki wypełniać ciastem i piec w temp. 180 stopni na złoty kolor. Nie natłuszczać foremek!! Wyjąć z foremek i po wystudzeniu napełnić dowolnym kremem i owocami.
Przepis inspirowany recepturą podaną przez www.smaker.pl. W materiale wykorzystano zdjęcia oraz informacje o produktach marki Galicja dla Twojego Domu.