Panini, czyli pyszna włoska kanapa. 4 proste przepisy

Panini, czyli pyszna włoska kanapa. 4 proste przepisy

Autor: Justyna Łotowska
21 cze 2022 10:39

Szukasz pomysłu na szybki lunch? Wypróbuj panini. Tę słynną włoską kanapkę przygotujesz na setki sposobów, w zależności od tego, co masz akurat pod ręką. Podstawa to odpowiednia bułka i opiekacz.

Panini to kultowa włoska przekąska na ciepło, którą wymyślono ponad pół wieku temu. Czym różni się od zwykłej kanapki? Do zrobienia panini używa się miękkiej, delikatnej białej bułki o owalnym kształcie. Najlepsze będą ciabatta, foccacia lub pełnoziarnista bagietka.

Pieczywo do panini zazwyczaj nie ma formy kromek i dodatkowo jest lekko zgrillowane i sprasowane. Nie nadaje się do tego chleb na zakwasie i typowe białe pieczywo, gdyż mogą za bardzo wysuszyć się podczas grillowania, nawet jeśli dodamy do nich masło. Panini często występuje z dodatkiem salami, szynki parmeńskiej, szynki, wołowiny lub kurczaka.

Jeśli chodzi o warzywa, to często używamy papryki, cukinii, bakłażana, pomidora, sałaty, oliwek, świeżego szpinaku czy awokado. Ogólnie, jeśli chodzi o składniki, to możemy dać upust naszej wyobraźni. Ważnym dodatkiem jest ser, np. klasyczna mozzarella, camembert, brie, pleśniowy lub kozi.

Szukasz inspiracji do panini? Wypróbuj nasze przepisy na oryginalne włoskie kanapki, zarówno na słono, jak i na słodko.

Panini z tuńczykiem i curry

Składniki:

  • 2 chlebki ciabatta
  • 1 puszka tuńczyka 140g
  • 1 cebula
  • 200g ementalera
  • 1 łyżeczka curry
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Odsącz tuńczyka i rozgnieć na głębokim talerzu.
  • Dodaj curry, sól i pieprz i dobrze wymieszaj.
  • Cebulę pokrój w paski.
  • Ementaler pokrój na niezbyt grube plastry.
  • Przekrój chlebki wzdłuż.
  • Rozłóż mieszankę z tuńczykiem na dolnych połówkach bułek, następnie na to połóż kilka plasterków cebuli i sera. Zamknij panini górnymi połówkami bułek.
  • Opiekaj panini w opiekaczu aż się ser rozpuści.

Panini ze szpinakiem i serem brie

Składniki

  • 2 chlebki panini
  • 100 gramów szpinaku na osobę (świeżego lub mrożonego)
  • kilka plastrów sera brie
  • masło
  • kilka listków bazylii

Przygotowanie:

  • Przekrój panini wzdłuż i posmaruj masłem obie strony.
  • Pokrój ser brie na dość cienkie plasterki.
  • Ułóż zblanszowany wcześniej szpinak na jednej stronie panini.
  • Na wierzch dodaj ser brie i listki bazylii.
  • Do farszu opcjonalnie możesz dodać cebulę.
  • Zamknij panini i włóż do opiekacza.

Panini z miodem i kozim serem

Składniki:

  • 5 chlebków panini
  • kilka plastrów koziego sera
  • 4 pomidory
  • kilka listków świeżej bazylii
  • miód płynny

Przygotowanie:

  • Pokrój kozi ser na plastry.
  • Umyj i pokrój pomidory na cienkie plasterki.
  • Bułki przekrój na pół, a następnie ułóż na nich plastry pomidorów, koziego sera i kilka listków bazylii
    Całość obficie polej miodem.
  • Zamknij panini w opiekaczu, aż kozi ser się rozpuści.

Panini z malinami, gruszką i piankami marsmallows

Składniki:

  • 2 chlebki panini
  • 50 g mrożonych lub świeżych malin (w zależności od pory roku)
  • 2 małe gruszki lub 1 duża gruszka
  • około 10 pianek marshmallows
  • cytryna

Przygotowanie:

  • Przekrój chleb na pół.
  • Obierz i pokrój gruszkę, a następnie posmaruj ją cytryną.
  • Przekrój pianki marshmallows na dwie części. Ułóż na jednej stronie chleba.
  • Opłucz i osusz maliny, a następnie posyp nimi pianki marshmallows.
  • Włóż plasterki gruszki.
  • Zamknij panini i włóż je do opiekacza.

Źródło: mat. prasowe Breville. Zdjęcie: mat. prasowe Breville

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także