PARTNER PORTALU
Pasty z sierpniowych warzyw - 3 proste i genialne przepisy!

Pasty z sierpniowych warzyw - 3 proste i genialne przepisy!

Autor: Justyna Łotowska
17 sie 2022 12:38

Spodziewasz się gości i zastanawiasz się czym ich zaskoczyć? A może szukasz pomysłu na kreatywne śniadanie? Wypróbuj pasty do smarowania pieczywa lub jako dodatek do nachosów, tortilli czy surowych warzyw. Te wykonane w domu zawierają same zdrowe składniki, bez zbędnych dodatków, sztucznych aromatów, konserwantów, ukrytych cukrów czy oleju palmowego.

  • Pasta z bakłażana i mango z prażonymi migdałami
  • Zielona pasta z jogurtem
  • Hummus z marchewki

Chociaż wiemy, że nasza dieta powinna być urozmaicona, bogata w warzywa i owoce, to żyjąc w ciągłym pośpiechu, nie zawsze udaje nam się stosować te zasady. Trudno czasem wprowadzić do dziennego jadłospisu jednocześnie np. cukinię, paprykę, bakłażana i marchewkę. Jest na to dość prosty sposób: pasty warzywne! Zblendowane warzywa pozwolą nam szybko i wygodnie poczynić pierwszy krok do zmiany diety na bardziej wartościową.

Podstawa to dobry blender

Zasada przygotowania past jest prosta: wszystkie produkty umieszczamy w kielichu blendera i gotowe! Jeśli chcesz, by składniki, m.in. warzywa i owoce, zachowały wszystkie wartości odżywcze, wypróbuj blender próżniowy.

Sporządzane w nim pasty, a także sosy, zupy czy koktajle są bogatsze w składniki odżywcze i cenne enzymy. Są nie tylko zdrowsze, ale też lepiej wyglądają i smakują. Przygotowując posiłki w próżni, znacząco ograniczasz możliwość rozwoju szkodliwych dla zdrowia mikroorganizmów. Jedzenie wolniej się psuje i fermentuje, dłużej zatem można cieszyć się jego pełnym smakiem. 

Kolorowe pasty nie tylko dla wegan

Nawet jeśli nie wykluczasz z diety mięsa, to warzywna pasta do pieczywa z pewnością zachwyci Cię smakiem. Jest świetną alternatywą dla wędlin, używanych tradycyjnie do kanapek, można ją też zaproponować gościom na przystawkę zamiast niezbyt zdrowych chipsów czy solonych orzeszków. Szukasz inspiracji do przygotowania oryginalnej pasty? Wypróbuj nasze przepisy.

PASTA Z BAKŁAŻANA, MANGO Z PRAŻONYM SEZAMEM

Składniki:
3 duże bakłażany
½ dojrzałego mango
1 ząbek czosnku
1 szklanka herbaty Earl Grey
1 łyżka prażonego sezamu
szczypta kuminu
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Przekrój bakłażany wzdłuż na pół, skrop oliwą z oliwek. Piecz je w piekarniku w temperaturze 

200°C przez około 30 minut. Gdy tylko zaczną się podpiekać, możesz je odwrócić miąższem do góry i polać herbatą (zmiękczy ona miąższ i lekko go doprawi). Gdy będą już miękkie, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie umieść w blenderze miąższ bakłażana, kilka kawałków mango, oliwę z oliwek, czosnek i przyprawy. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec przełóż pastę do miski i obficie obsyp nasionami sezamu.

ZIELONA PASTA Z JOGURTEM

Wiosną i latem warto wykorzystać świeże warzywa, potem możemy zdecydować się na mrożonki.

Składniki:
250 g świeżego szpinaku

100 g groszku
1 pęczek świeżej mięty
1 jogurt grecki (250 ml)
Sól i pieprz

Szpinak i groszek blanszuj we wrzącej, osolonej wodzie, a następnie je osusz. Miętę i warzywa umieść w blenderze. Blendując, dodawaj stopniowo jogurt grecki. Pastę trzymaj w lodówce i przypraw tuż po jej wyjęciu, gdyż zimno może osłabić intensywność przypraw. Podawaj z paluszkami chlebowymi, na grzankach lub ze świeżym pieczywem.

HUMMUS Z MARCHEWKI

W tym przepisie na hummus tradycyjnie używaną ciecierzycę zastępujemy marchewką.

Składniki:

4 średniej wielkości marchewki
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka jogurtu greckiego
szczypta kuminu
1 łyżeczka miodu
oliwa z oliwek

Zacznij od umycia, posiekania i ugotowania marchewki i czosnku na patelni z odrobiną wody. Wody dodajemy tyle, żeby przykryła marchewki. Gotuj je jeszcze przez około dwadzieścia minut od momentu wrzenia. Można je również ugotować na parze. Następnie odsączone marchewki, czosnek, cytrynę, jogurt, kminek i miód umieść w blenderze i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawaj w miseczce z odrobiną oliwy z oliwek z kromkami chrupiącej bagietki.

Źródło przepisów: mat. prasowe marki Kohersen
Fot. Unsplash

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także