Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNERZY PORTALU
Pomysły na świąteczne potrawy. Smaczne i zdrowe

Pomysły na świąteczne potrawy. Smaczne i zdrowe

Autor: Ewa Kozioł
13 gru 2021 18:42

Jak przygotować świąteczne potrawy, aby były zdrowsze i lżejsze, a przy tym smaczne jak zawsze? Poznaj kilka świetnych przepisów na dania na parze. 

Tradycyjna polska kuchnia słynie z wielu smakołyków. Na wigilijnym stole królują pierogi, bigos i ryby, a także słodkości, bez których wiele osób nie wyobraża sobie świąt. Nie wszyscy jednak mogą sobie na nie pozwolić, nawet „od święta”, dlatego też warto zastanowić się nad ich zdrowszymi, lżejszymi alternatywami. Piekąc na parze przygotujemy smaczne, zdrowe i lekkostrawne posiłki bez grama tłuszczu. Para doskonale przewodzi ciepło, które szybko wnika w produkt poddawany obróbce nie wysuszając go ani od środka ani od zewnątrz. Posiłki są mniej kaloryczne, lżejsze, a przy tym aromatyczne i naprawdę smaczne. Dzięki pieczeniu na parze te święta wyjdą wszystkim na zdrowie.

Ryba na parze z sosem koperkowym

Składniki:

- 1 filet z ryby (np. łososia) – ok. 850 g,

- 200 g jogurtu lub śmietany,

- niewielki pęczek koperku, połowa posiekana, połowa pozostawiona w całości,

- 1 łyżka pokrojonych kaparów,

- 2 cytryny,

- 2 łyżki oliwy,

Przygotowanie 

1. W misce wymieszaj jogurt, posiekany koperek, kapary, sok i skórkę z 1 cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj trochę wody.
2. Nagrzej dolną komorę piekarnika Dual Cook™ lub Dual Cook Flex™ do 160 stopni i włącz termoobieg. Spód naczynia Dual Cook Steam wypełnij wrzątkiem. Perforowaną blaszkę posmaruj odrobiną oliwy, a następnie połóż na niej rybę skórą do dołu. Obraną ze skórki cytrynę pokrój na plasterki. Skrop rybę 2 łyżkami oliwy, na wierzch połóż gałązki koperku i plasterki cytryny.
3. Piecz na parze przy otwartej pokrywce przez 30 minut, aż ryba będzie ugotowana w środku, a po dotknięciu będzie się rozpadać na kawałki. Przełóż ją na duży talerz i podawaj z sosem.

Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami na parze

Składniki:

Ciasto:

- 300 g mąki żytniej,

- 50 g mąki pszennej,

- 0,5 szklanki wody,

- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego,

- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek,

- szczypta soli. 

Farsz:

- 200 g kaszy gryczanej,

- szklanka suszonych grzybów,

- 1 biała cebula,

- sól,

- pieprz,

- 1 jajko.

Przygotowanie 

1. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto i wyrób je, aż będzie gładkie i elastyczne. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.
2. Namocz grzyby co najmniej godzinę wcześniej. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez kilka minut, aż będą miękkie. Następnie odsącz je na sitku, ale nie wylewaj wody, i odstaw.
3. W tej samej wodzie, w której gotowałeś grzyby, ugotuj kaszę – kilka minut krócej niż zwykle, by była lekko al dente.
4. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie usmaż, tak by się zeszkliła i zbrązowiała.
5. Grzyby pokrój w kostkę oraz połącz z kaszą i cebulą. Dopraw solą i pieprzem, dodaj jajko i wymieszaj.
6. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj dosyć cienko. Następnie wykrój z niego nieduże kółka.
W środku każdego z kółek umieść łyżeczkę farszu i zamknij je.
7. Rozgrzej dwukomorowy piekarnik Dual Cook™ lub Dual Cook Flex™ do 160 stopni. Spód naczynia Dual Cook Steam wypełnij wrzątkiem. Pierogi ułoż na perforowanej blaszce i piecz na parze pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Cytrynowy biszkopt na parze

Składniki 

Biszkopt:

- 175 g miękkiego niesolonego masła + odrobina do posmarowania kokilek,

- 6 łyżek kremu lemon curd (kremu cytrynowego),

- 175 g cukru pudru,

- 3 duże jajka,

- 175 g mąki samorosnącej (połączenie mąki, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej),

- skórka otarta z 1 cytryny + odrobina do dekoracji,

- kwaśna śmietana lub jogurt do podania. 

Glazura:

- 4 łyżki cukru pudru,

- sok z 1 małej cytryny.

Przygotowanie  

1. Posmaruj masłem wnętrze 6 małych kokilek i na dnie każdej umieść łyżkę kremu cytrynowego. Ubijaj masło z cukrem pudrem za pomocą blendera na gładką i puszystą masę. Pojedynczo wbijaj jajka. Następnie wsypuj po trochę mąkę, mieszając całość, aż składniki się połączą. Dodaj skórkę z cytryny. Łyżką nakładaj masę do wcześniej przygotowanych kokilek, pozostawiając 1 cm wolnego brzegu, by ciasto mogło wyrosnąć.
2. Rozgrzej dwukomorowy piekarnik Dual Cook™ lub Dual Cook Flex™ do 180 stopni i włącz termoobieg. Umieść kokilki z ciastem w naczyniu Dual Cook Steam, a następnie napełnij naczynie wrzątkiem tak, aby sięgał do połowy wysokości ścian kokilek.
3. Włóż naczynie Dual Cook Steam z kokilkami do piekarnika i piecz bez przykrycia przez ok. 40 minut aż ciasto będzie złociste i wyrośnie, a patyczek włożony do środka będzie suchy.
4. Umieść małą miskę na garnku z wrzącą wodą i rozpuść w niej składniki na glazurę. Obetnij brzegi ciasta wokół kokilek, a następnie odwróć je, aby biszkopty się z nich wysunęły. Przełóż biszkopty na talerzyki i polej je odrobiną glazury. Biszkopty udekoruj skórką z cytryny i podawaj z odrobiną kwaśnej śmietany.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także