Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Potrawy wigilijne: pierogi z makiem. Dobry przepis!

Autor: Ewa Kozioł
21 gru 2021 10:04

Na świątecznym stole nie może zabraknąć pierogów. W tym roku warto przygotować je w nieco innym wydaniu. Proponujemy farsz z kapusty zastąpić makiem w towarzystwie śliwek, skórki z pomarańczy oraz orzechów. Polecamy dobry przepis!

Przepis na około 30 pierogów. 

Składniki 

Masa makowa:
• 200 g mielonego maku BackMit,
• 200 ml mleka,
• 100 g orzechów włoskich Kresto,
• 50 g orzechów nerkowca Kresto,
• 50 g suszonych śliwek kalifornijskich Kresto Select,
• 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy GoldPack,
• 80 g miodu,
• 50 g cukru trzcinowego GoldPack,
• 20 g masła. 

Przygotowanie:
1. Mleko, masło, cukier i miód podgrzewać, mieszać, do ich rozpuszczenia i połączenia.
2. Dodać bakalie i mak i zalać gorącym mlekiem do napęcznienia i zgęstnienia masy. Ostudzić.

Ciasto na pierogi:
• 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej,
• 1 jajko,
• 2-3 łyżki mielonego maku BackMit,
• gorąca woda. 

Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszać z jakiem i makiem. Powoli dodawać po kilka łyżek gorącej wody. Wyrabiać ciasto, aby stało się miękkie i elastyczne. Zagniecione ciasto przykryć, aby nie wyschło.
2. Rozwałkować kawałek na cienki placek i wykroić koła. Nakładać farsz makowy i dokładnie zalepić. Gotować około 2 minut od wypłynięcia. 

Polewa:
• orzechy włoskie i orzechy nerkowca,
• 2 Łyżki masła,
• łyżka miodu.

Przygotowanie:
1. Orzechy uprażyć na patelni, dodać masło i miód, podgrzewać do rozpuszczenia. Jak zgęstnieje, zdjąć z ognia i polać dressingiem ugotowane pierogi.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także