Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami. Dobry przepis!

Autor: Ewa Kozioł
13 wrz 2021 12:24

Polecamy prosty przepis na przygotowanie ciasta drożdżowego ze śliwkami. Jest pyszne!

Na temat przygotowania ciasta drożdżowego narosły mity, które niepotrzebnie odstraszają od jego przygotowania wszystkich domowych cukierników mniej zaawansowanych w sztuce kulinarnej. Poniższy przepis to ukłon w ich stronę, a zarazem sposób na pewny sukces drożdżowy. Przechodząc przez recepturę krok po kroku szybko połączycie niezbędne składniki i odkryjecie, że ciasto drożdżowe może być równie proste jak przysłowiowa bułka z masłem, z tą różnicą, że zdecydowanie wspanialej smakuje!

Składniki na ciasto (foremka o średnicy 26 cm):

2 szklanki mąki + 2 łyżki (do dodania następnego dnia)
3 jajka L (w temperaturze pokojowej)
1/2 szklanki oleju Rapso
(w temperaturze pokojowej)
1/2 szklanki cukru trzcinowego Gold Pack
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 op. drożdży (7 g)
1 op. cukru z wanilią
skórka z 1 średniej cytryny
1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

ok. 500 g śliwek
garść orzechów brazylijskich Kresto
garść płatków migdałowych Kresto
2 łyżki cukru trzcinowego Gold Pack
cukier puder
masło lub olej
bułka tarta

Przygotowanie:

1. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto rózgą aż do połączenia składników. Pamiętaj, aby mleko było ciepłe (niegorące!).
2. Miskę z ciastem przykryj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej, po tym czasie odstaw miskę na noc do lodówki.
3. Następnego dnia wyjmij miskę, dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj i zostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
4. Wysmaruj masłem formę do ciast, wysyp bułką tartą, a następnie przełóż ciasto.
5. Ułóż poprzekrawane i wydrylowane śliwki na cieście (cięciem do góry) i posyp cukrem trzcinowym.
6. Wstaw ciasto do piekarnika na środkowej półce. Włącz grzanie góra-dół na 165°C.
7. Po 15 minutach wysyp na podrośnięte już ciasto pokrojone orzechy oraz płatki migdałowe.
8. Piecz ciasto jeszcze około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
9. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także