
Prosty przepis na Wielkanoc. Galaretka z kurczaka. Pyszna!
Galaretka z kurczaka to świetny pomysł na świąteczne wielkanocne śniadanie. Jest smaczna i pożywna. Jak ją przygotować? Polecamy prosty, sprawdzony przepis.

Galaretka drobiowa (4-5 porcji):
· 300 g mięsa z nogi kurczaka,
· 700 ml wody Mama i ja,
· woszczyzna,
· ziele angielskie, liść laurowy,
· szklanka mrożonego zielonego groszku,
· 2-3 jajka ugotowane na twardo,
· ½ puszki kukurydzy,
· 3 łyżeczki żelatyny,
· sól i pieprz do smaku,
· lubczyk, natka pietruszki lub koperek do dekoracji,
· cytryna lub ocet winny do podania.
Przygotowanie:
1. Ugotować wywar jak na rosół tak, aby był przejrzysty (czyli bez zagotowania). Marchewkę i mięso wyjąć z bulionu i ostudzić.
2. Około 500 ml gorącego bulionu przelać przez sitko do miski, dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.
3. W tym czasie jajka i marchewkę pokroić w plasterki. Zielony mrożony groszek zalać wrzątkiem i odstawić na 2 minuty, odcedzić.
4. W miseczkach lub pucharkach ułożyć: plaster jajka, groszek zielony, kukurydzę, marchewkę i małe kawałki mięsa.
5. W kolejnym kroku powoli zalać ostudzonym bulionem. Wstawić do lodówki do stężenia.
6. Podawać z sokiem z cytryny lub octem winnym.