Prosty przepis na Wielkanoc. Galaretka z kurczaka. Pyszna!

Prosty przepis na Wielkanoc. Galaretka z kurczaka. Pyszna!

Autor: Ewa Kozioł
28 marz 2022 09:09

Galaretka z kurczaka to świetny pomysł na świąteczne wielkanocne śniadanie. Jest smaczna i pożywna. Jak ją przygotować? Polecamy prosty, sprawdzony przepis.

Galaretka drobiowa (4-5 porcji):

· 300 g mięsa z nogi kurczaka,

· 700 ml wody Mama i ja,

· woszczyzna,

· ziele angielskie, liść laurowy,

· szklanka mrożonego zielonego groszku,

· 2-3 jajka ugotowane na twardo,

· ½ puszki kukurydzy,

· 3 łyżeczki żelatyny,

· sól i pieprz do smaku,

· lubczyk, natka pietruszki lub koperek do dekoracji,

· cytryna lub ocet winny do podania.

Przygotowanie:

1. Ugotować wywar jak na rosół tak, aby był przejrzysty (czyli bez zagotowania). Marchewkę i mięso wyjąć z bulionu i ostudzić.

2. Około 500 ml gorącego bulionu przelać przez sitko do miski, dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.

3. W tym czasie jajka i marchewkę pokroić w plasterki. Zielony mrożony groszek zalać wrzątkiem i odstawić na 2 minuty, odcedzić.

4. W miseczkach lub pucharkach ułożyć: plaster jajka, groszek zielony, kukurydzę, marchewkę i małe kawałki mięsa.

5. W kolejnym kroku powoli zalać ostudzonym bulionem. Wstawić do lodówki do stężenia.

6. Podawać z sokiem z cytryny lub octem winnym.

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także