Przepis na danie z grilla. Kieszonki z kurczaka są bardzo samczne!

Przepis na danie z grilla. Kieszonki z kurczaka są bardzo samczne!

Autor: Ewa Kozioł
07 lip 2022 09:15

Nie masz pomysłu na danie z grilla? Polecamy pyszne grillowane kieszonki z kurczaka w towarzystwie szpinaku oraz sera cheddar. Z dodatkiem chrupiącego pieczywa oraz mixu sałat będą smakowały wybornie. 

Składniki (2 porcje):

• 2 średnie filety z kurczaka,
• około 12 plastrów boczku surowego,
• 150 g szpinaku baby,
• 4 plastry sera cheddar,
• 2 ząbki czosnku,
• olej Rapso,
• sól,
• pieprz.

Dodatkowo:
• ulubione sałaty,
• cytryna,
• pieczywo.

Przygotowanie
1. Wypłukany szpinak przełóż na patelnię, dodaj szczyptę soli, zamieszaj i przykryj pokrywką.
2. Gdy się skurczy, odstaw z ognia i wyciśnij nadmiar wody.
3. Dodaj starty czosnek, wymieszaj.
4. Filety z kurczaka natnij, nie do końca, tworząc duży płat mięsa i lekko rozbij dłonią. Mięso posól i popieprz.
5. Na jedną z połówek rozciętego płata mięsa połóż po 1 plastrze sera cheddar, na to połóż porcję szpinaku i po drugim plastrze sera.
6. Mięso złóż i owiń plastrami boczku, na patelnię grillową dodaj łyżkę oleju Rapso, rozsmaruj go, połóż na zimną patelnię mięso złożeniem boczku ku dołowi.
7. Grilluj mięso pod przykryciem z obu stron na niewielkim ogniu, tak aby środek był upieczony, a boczek zarumieniony.
8. Kieszonki podawaj z sałatą skropioną olejem Rapso i sokiem z cytryny oraz z grillowanym pieczywem.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także