×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Przepis na muffinki. Wersja marchewkowo – orzechowa. Pyszne!

Przepis na muffinki. Wersja marchewkowo – orzechowa. Pyszne!

Autor: Ewa Kozioł
02 wrz 2022 11:11

Muffinki są nie tylko bardzo smaczne, ale też proste w przygotowaniu. Spróbuj te w marchewkowo – orzechowej wersji. Polecamy sprawdzony sposób.

Składniki (12 porcji):

• 200 g drobno startej marchewki,
• 200 g tartych orzechów laskowych BackMit,
• 4 jajka,
• 50 g orzechów włoskich,
• 100 g cukru,
• 10 ml oleju,
• starta skórka z 1 pomarańczy,
• 30 g skrobi ziemniaczanej,
• 1 łyżeczka cynamonu,
• 1/2 cukru waniliowego,
• szczypta soli.

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
2. Żółtka oddziel od białek. Ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania gęstego kremu.
3. Dodaj olej i miksuj 2-3 minuty.
4. Marchewkę, tarte orzechy laskowe, pokrojone drobno orzechy włoskie, skrobię, cynamon, skórkę z pomarańczy, sól wymieszaj i dodaj do masy jajecznej. Ponownie wymieszaj.
5. Białka ubij na sztywno. Dodaj do wcześniej przygotowanego ciasta i wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
6. Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
7. Przy pomocy łyżki wyłóż ciasto aż do rantu.
8. Piecz muffinki około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
9. Udekoruj tak jak lubisz - np. cukrem pudrem, owocami lub bitą śmietaną.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także