Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER SERWISU

Przepis na pyszne ciasto. Z bitą śmietaną i truskawkami!

Autor: Ewa Kozioł
22 kwi 2021 12:22

Miękkie ciast z bitą śmietaną i pełnymi naturalnej słodyczy truskawkami to propozycja idealna na wiosenne i letnie miesiące. Polecamy przepis na deser prosty i szybki w wykonaniu.

Składniki (na keksówkę o wymiarach 31x15 cm)

Ciasto:

· 5 jaj rozmiaru L w temperaturze pokojowej

· 1 szklanka cukru trzcinowego demerara drobnego GoldPack (250 g)

· 250 ml oleju Rapso

· 2 szklanki mąki pszennej tortowej (300 g)

· 2 łyżeczki proszku do pieczenia

· cukier waniliowy lub olejek waniliowy

· szczypta soli

· masło i bułka tarta do wysypania foremki

Dodatkowo:

· 250 g śmietanki 36%

· około 500 g truskawek

· listki mięty do ozdoby (opcjonalnie)

· cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzej do 180°C, foremkę wysmaruj masłem, a następnie wysyp bułką tartą.

2. Jajka rozbij i przełóż do misy miksera, dodaj cukier, sól, cukier waniliowy lub olejek.

3. Miksuj około 10 minut, aż masa będzie miała konsystencję gęstego kremu.

4. Cały czas miksując, wlewaj stopniowo olej.

5. Dodaj przesianą mąkę, wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką lub przy użyciu miksera na najniższych obrotach.

6. Przelej ciasto do foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika.

7. Piecz około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

8. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odczekaj 10 minut - po tym czasie wyjmij z formy, a następnie ostudź na kratce.

9. Zetnij „górkę” ciasta (przy tego typu ciastach często powstaje ,,pęknięcie na górze”, lecz nie jest to wada lub nieprawidłowe przygotowanie).

10. Ubij na sztywno kremówkę i wyłóż ją na wierzch ciasta.

11. Umyte truskawki pokrój i ułóż na masie kremowej.

12. Na koniec ozdób ciasto miętą, a tuż przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Przepis poleca firma VOG Polska

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także