Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Przepisy na sałatki: pyszne i zdrowe. Polecamy!

Autor: Ewa Kozioł
10 lut 2021 18:37

Sałatki to doskonały pomysł ba drugie śniadanie do szkoły lub lunch podczas pracy. Jest ona także znakomitą propozycją na kolację. Polecamy więc trzy przepisy na pyszne sałatki dla całej rodziny. 

Gdy do wiosny daleko, pasjonaci gotowania chętnie stawiają na warzywa mrożone oraz kiszonki. Bardzo słusznie, lecz czy coś może równać się ze smakiem świeżych produktów? Istnieje bardzo dużo propozycji całorocznych, które smakują wyśmienicie niezależnie od daty w kalendarzu. Można wymienić również całkiem sporo warzyw, które właśnie zimą prezentują się doskonale. Wiele z nich śmiało można łączyć z innymi składnikami, by tworzyć apetyczne i kolorowe sałatkowe kompozycje.

Warzywa na okrągło

Sałatki są doskonałym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły lub lunch podczas pracy. Również sałatka w formie przekąski to świetny pomysł. Stanie się ona też znakomitą propozycją na kolację. Ponadto sałatki sprawdzą się w charakterze wyszukanej przystawki – w sam raz na przyjęcia albo romantyczny posiłek we dwoje. Zastanawiacie się pewnie, jakich składników użyć, gdy nowalijek jeszcze brak lub pokazują się bardzo nieśmiało? Polecamy kreatywne tworzenie kompozycji, w których mogą pojawiać się szpinak, jarmuż, rukola, sałata lodowa dostępne w sklepach przez cały rok, także zimą. Łączcie je z kolorowymi paprykami oraz burakami. 

Szpinakowa sałatka z pomarańczą i burakiem

Czas przygotowania: 20 minut. Ilość porcji: 4.

Składniki:

• 300 g młodych liści szpinaku
• 1 burak gotowany
• ½ bulwy kopru włoskiego
• 2 pomarańcze
• 50 g sera koziego
• 50 g orzechów włoskich
• 1 łyżka miodu
• ½ łyżeczki Chili z Indii Knorr
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego Musztardowo-miodowego Knorr
• 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Orzechy wymieszaj w misce z łyżką miodu i chili. Możesz je również delikatnie posolić. Następnie rozłóż orzechy na blasze do pieczenia, na pergaminie i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 5-7 minut. Poczekaj do momentu, aż miód ulegnie karmelizacji. Po tym czasie orzechy odstaw do ostygnięcia.
2. Pomarańcze sparz, osusz, otrzyj ze skórki i wytnij z nich cząstki. Upieczonego wcześniej buraka oraz koper włoski zetrzyj na tarce.
3. W misce połącz oliwę z oliwek z trzema łyżkami wody lub soku, który powstał na skutek wycinania pomarańczy. Wsyp saszetkę Sosu sałatkowego Musztardowo-miodowego Knorr.
4. Przygotuj duży półmisek. Rozłóż na nim liście szpinaku, pomarańcze, kawałki koziego sera, plastry buraka, kopru włoskiego oraz orzechy. Sałatkę polej sosem.

Zanim dojrzeją nowalijki

Co jeść, kiedy jeszcze chwilę musimy zaczekać na chrupiący szczypiorek, rzodkiewkę i zieloną sałatę prosto z grządki? Do stworzenia apetycznych sałatek przyda się wspomniany wcześniej jarmuż – to jeden z najpyszniejszych zimowych produktów. Niech nie zabraknie warzyw korzeniowych: selera, marchwi i pietruszki. Mieliście już okazję spróbować skorzonery? Jeśli nie, to właśnie idealny moment! Dzięki dobrze przemyślanym składnikom, sałatki każdego dnia mogą wyglądać i smakować inaczej. Nie zapominajcie o dodatkach, które staną się ukoronowaniem potrawy. Świetnie do tego nadają się kiełki, które z łatwością można wyhodować w domu, a ich świeży smak uprzyjemni oczekiwanie na pierwsze wiosenne skarby. Jeszcze tylko dressing, który połączy wszystkie składniki i już – wyśmienita sałatka gotowa.

Sałatka z selerem naciowym i rukolą

Czas przygotowania: 20 minut. Ilość porcji: 4.

Składniki:

• 400 g rukoli
• 1-2 kłącza selera naciowego
• 2 jabłka
• 50 g pestek dyni
• 1 marchewka
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego Koperkowo-ziołowego Knorr

Przygotowanie: 

1. Upraż pestki dyni na suchej patelni. Odstaw na bok.
2. Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy Knorr połącz w naczyniu z trzema łyżkami wody oraz trzema łyżkami oliwy z oliwek.
3. Obierz kłącze selera. W tym celu wyciągnij z łodygi włókniste nitki i pokrój je pod skosem w cienkie paseczki. Obierz marchewkę, a z jabłek powycinaj części nasienne. Składniki pokrój pod skosem, jak selera.
4. Umyj rukolę i wsyp ją do miski. Do całości wrzuć marchewkę, seler, jabłka oraz uprażone pestki dyni. Sałatkę polej sosem i dokładnie wymieszaj.

Sałatka, czyli konkret

„Sałatką to jeszcze nikt się nie najadł” – często spotykamy się z tego typu opinią. Trudno się temu dziwić, ponieważ przez długi czas sałatki funkcjonowały w zbiorowej świadomości wyłącznie jako uzupełnienie dania głównego. Na szczęście to się zmienia. W wyniku rosnącego z roku na rok zainteresowania zdrowym odżywianiem sałatki są traktowane jako stały element menu. Jeśli jednak zależy wam na tym, by były bardziej treściwe, możecie wykorzystać kilka trików.

Użycie roślin strączkowych – soczewicy, ciecierzycy, fasoli i grochu – sprawia, że sałatki z powodzeniem mogą występować na stole w roli dania głównego. Strączki nie tracą swoich walorów nawet w środku zimy. Sałatki warto wzbogacać różnego rodzaju kaszami – od dobrze znanych w polskich kulinariach kaszy gryczanej czy pęczak, aż po nieco bardziej orientalne bulgur oraz kuskus. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do sałatki dodać też porcję ulubionego sera albo jajek. Tuńczyk lub mięso drobiowe też doskonale komponują się z warzywnymi smakami. 

Drobiowa sałatka

Czas przygotowania: 15 minut. Ilość porcji: 4.

Składniki:

• 400 g miksu sałat
• 1 wędzone udko z kurczaka
• 50 g orzechów ziemnych
• 2 kłącza selera naciowego
• 50 g suszonych pomidorów
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego Francuskiego Knorr
• 100 ml jogurtu typu greckiego
• 50 g czarnych oliwek
• 3 łyżki ketchupu

Przygotowanie:

1. Upraż orzechy na suchej patelni. Odstaw na bok.
2. Mięso drobiowe oddziel od kości, a następnie pokrój je w kostkę. Suszone pomidory oraz seler również pokrój w kosteczkę. Czarne oliwki poprzekrawaj na pół.
3. W naczyniu połącz zawartość opakowania Sosu sałatkowego Francuskiego Knorr z jogurtem i ketchupem.
4. Do dużej miski wsyp miks sałat i dodaj pozostałe składniki. Całość wymieszaj z sosem sałatkowym.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także