
Pyszny deser. Polecamy wegański budyń z musem truskawkowym i granolą!
Kasza świetnie smacznie sprawdzi się jako baza deseru z truskawkami i granolą. Doskonale smakuje, ale również przyjemnie chłodzi i zapewnia poczucie sytości. Polecamy świetny przepis na wegański budyń z musem truskawkowym i granolą!

Składniki (2-4 porcje):
100 g kaszy jaglanej
woda Mama i ja
2–3 łyżki karobu lub kakao
5–6 łyżek śmietanki kokosowej
słodzik, według uznania (cukier, erytrol, ksylitol, syrop klonowy)
400 g truskawek
granola, np. z orzechami, bakaliami
Przygotowanie:
1. Ugotuj kaszę na wodzie Mama i ja według zaleceń producenta.
2. Ugotowaną kaszę odcedź i przestudź, zachowując wodę do ewentualnego rozcieńczenia budyniu.
3. Zmiksuj lub zblenduj kaszę dodając śmietanki. Następnie dodaj karob lub kakao oraz słodzik. Zmiksuj ponownie.
4. Jeżeli budyń jest zbyt gęsty, możesz rozcieńczyć go pozostałą wodą.
5. Umyte truskawki odszypułkuj i zmiksuj. Możesz dosłodzić je według własnych preferencji.
6. Przełóż budyń do małych miseczek lub słoiczków, a następnie wylej na niego mus truskawkowy. Gotowy deser włóż na min. 20 minut do lodówki.
7. Po tym czasie posyp wierzch deseru granolą i jeśli chcesz, udekoruj owocami.
Przepis poleca: woda źródlana Mama i ja