
Pyszny deser. Przepis na kostkę czekoladową
Kostka czekoladowa to przysmak przekładany serkiem mascarpone z dodatkiem chrupiących migdałów i pistacji. Polecamy przepis na ten pyszny deser.

Składniki (foremka 20x20 cm):
250 g masła
200 g gorzkiej czekolady
250 ml mleka
4 łyżki kakao gorzkiego
300 g mąki pszennej
250 g cukru trzcinowego GoldPack
5 jajek L
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli
Dodatkowo:
500 g mascarpone
500 g śmietany 36%
2-3 łyżeczki cukru z wanilią
migdały w płatkach Kresto
pistacje Kresto
Przygotowanie:
1. Mleko przelej do garnka z grubym dnem, dodaj masło i mieszając rozpuść je, starając się nie dopuścić do zagotowania płynu. Zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę, mieszaj aż do rozpuszczenia. Następnie odstaw do przestudzenia.
2. Przesyp do miski wszystkie suche składniki. Przesiej mąkę i kakao. Wymieszaj.
3. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
4. Wbij jajka do misy miksera, dodaj cukier i ubijaj do uzyskania gęstego, jasnego kremu.
5. Zmniejsz obroty miksera i wolnym strumieniem wlewaj przestudzony płyn (mleko, masło, czekoladę).
6. Na koniec dodaj suche składniki, wymieszaj je na najniższych obrotach miksera lub rózgą.
7. Wylej ciasto do foremki i piecz na środkowej półce przez ok. 35 minut, do suchego patyczka.
8. Upieczone ciasto wyjmij z formy i ułóż na kratce, do wystudzenia.
9. Śmietanę, mascarpone i cukier przełóż do misy miksera. Całość ubij na sztywno.
10. Ciasto przekrój na 3 poziome części, które kolejno przełóż kremem.
11. Ciasto najlepiej podać po około 24 godzinach przechowania w szczelnym pojemniku.
12. Przed podaniem wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi oraz pokruszonymi pistacjami.