Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Pyszny deser. Przepis na kostkę czekoladową

Autor: Ewa Kozioł
08 paź 2021 09:26

Kostka czekoladowa to przysmak przekładany serkiem mascarpone z dodatkiem chrupiących migdałów i pistacji. Polecamy przepis na ten pyszny deser. 

Składniki (foremka 20x20 cm):

250 g masła

200 g gorzkiej czekolady

250 ml mleka

4 łyżki kakao gorzkiego

300 g mąki pszennej

250 g cukru trzcinowego GoldPack

5 jajek L

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki sody

szczypta soli

Dodatkowo:

500 g mascarpone

500 g śmietany 36%

2-3 łyżeczki cukru z wanilią

migdały w płatkach Kresto

pistacje Kresto

Przygotowanie: 

1. Mleko przelej do garnka z grubym dnem, dodaj masło i mieszając rozpuść je, starając się nie dopuścić do zagotowania płynu. Zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę, mieszaj aż do rozpuszczenia. Następnie odstaw do przestudzenia.

2. Przesyp do miski wszystkie suche składniki. Przesiej mąkę i kakao. Wymieszaj.

3. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.

4. Wbij jajka do misy miksera, dodaj cukier i ubijaj do uzyskania gęstego, jasnego kremu.

5. Zmniejsz obroty miksera i wolnym strumieniem wlewaj przestudzony płyn (mleko, masło, czekoladę).

6. Na koniec dodaj suche składniki, wymieszaj je na najniższych obrotach miksera lub rózgą.

7. Wylej ciasto do foremki i piecz na środkowej półce przez ok. 35 minut, do suchego patyczka.

8. Upieczone ciasto wyjmij z formy i ułóż na kratce, do wystudzenia.

9. Śmietanę, mascarpone i cukier przełóż do misy miksera. Całość ubij na sztywno.

10. Ciasto przekrój na 3 poziome części, które kolejno przełóż kremem.

11. Ciasto najlepiej podać po około 24 godzinach przechowania w szczelnym pojemniku.

12. Przed podaniem wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi oraz pokruszonymi pistacjami.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także