×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Pyszny deser. Przepis na kostkę czekoladową

Pyszny deser. Przepis na kostkę czekoladową

Autor: Ewa Kozioł
08 paź 2021 09:26

Kostka czekoladowa to przysmak przekładany serkiem mascarpone z dodatkiem chrupiących migdałów i pistacji. Polecamy przepis na ten pyszny deser. 

Składniki (foremka 20x20 cm):

250 g masła

200 g gorzkiej czekolady

250 ml mleka

4 łyżki kakao gorzkiego

300 g mąki pszennej

250 g cukru trzcinowego GoldPack

5 jajek L

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki sody

szczypta soli

Dodatkowo:

500 g mascarpone

500 g śmietany 36%

2-3 łyżeczki cukru z wanilią

migdały w płatkach Kresto

pistacje Kresto

Przygotowanie: 

1. Mleko przelej do garnka z grubym dnem, dodaj masło i mieszając rozpuść je, starając się nie dopuścić do zagotowania płynu. Zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę, mieszaj aż do rozpuszczenia. Następnie odstaw do przestudzenia.

2. Przesyp do miski wszystkie suche składniki. Przesiej mąkę i kakao. Wymieszaj.

3. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.

4. Wbij jajka do misy miksera, dodaj cukier i ubijaj do uzyskania gęstego, jasnego kremu.

5. Zmniejsz obroty miksera i wolnym strumieniem wlewaj przestudzony płyn (mleko, masło, czekoladę).

6. Na koniec dodaj suche składniki, wymieszaj je na najniższych obrotach miksera lub rózgą.

7. Wylej ciasto do foremki i piecz na środkowej półce przez ok. 35 minut, do suchego patyczka.

8. Upieczone ciasto wyjmij z formy i ułóż na kratce, do wystudzenia.

9. Śmietanę, mascarpone i cukier przełóż do misy miksera. Całość ubij na sztywno.

10. Ciasto przekrój na 3 poziome części, które kolejno przełóż kremem.

11. Ciasto najlepiej podać po około 24 godzinach przechowania w szczelnym pojemniku.

12. Przed podaniem wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi oraz pokruszonymi pistacjami.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także