×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Pyszny deser. Przepis na wegański deser a’la snickers

Pyszny deser. Przepis na wegański deser a’la snickers

Autor: Ewa Kozioł
22 wrz 2021 15:06

Wegański deser a’la snickers na bazie kaszy jaglanej, daktyli i chrupiących orzechów. To sycące i pełne składników odżywczych danie, które posmakuje i młodszym, i starszym łasuchom.

Składniki (4 porcje):

· 100 g surowej kaszy jaglanej

· 0,7 litra wody Mama i ja

· 100 ml śmietanki wegetariańskiej (np. kokosowej)

· 2-3 krople aromatu waniliowego

· 100 g orzechów ziemnych prażonych (bez soli) + garść do posypania

· 10 dużych daktyli bez pestek

· około 1 szklanki mleka roślinnego

· 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub np. erytrolu, ksylitolu

· 2-3 łyżki kakao lub karobu

Przygotowanie:

1. Kaszę ugotuj w wodzie Mama i ja według zaleceń producenta, a następnie ostudź.

2. Kaszę zmiksuj wraz ze śmietanką, solą oraz aromatem na gładko.

3. Orzechy, daktyle, cukier i kakao (karob) zblenduj na gładką masę, stopniowo dolewając mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

4. Do pojemników wyłóż masę jaglaną, krem orzechowy, a wierzch posyp orzechami

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także