
Pyszny deser. Przepis na wegański deser a’la snickers
Wegański deser a’la snickers na bazie kaszy jaglanej, daktyli i chrupiących orzechów. To sycące i pełne składników odżywczych danie, które posmakuje i młodszym, i starszym łasuchom.

Składniki (4 porcje):
· 100 g surowej kaszy jaglanej
· 0,7 litra wody Mama i ja
· 100 ml śmietanki wegetariańskiej (np. kokosowej)
· 2-3 krople aromatu waniliowego
· 100 g orzechów ziemnych prażonych (bez soli) + garść do posypania
· 10 dużych daktyli bez pestek
· około 1 szklanki mleka roślinnego
· 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub np. erytrolu, ksylitolu
· 2-3 łyżki kakao lub karobu
Przygotowanie:
1. Kaszę ugotuj w wodzie Mama i ja według zaleceń producenta, a następnie ostudź.
2. Kaszę zmiksuj wraz ze śmietanką, solą oraz aromatem na gładko.
3. Orzechy, daktyle, cukier i kakao (karob) zblenduj na gładką masę, stopniowo dolewając mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
4. Do pojemników wyłóż masę jaglaną, krem orzechowy, a wierzch posyp orzechami