Pyszny deser. Ptasie mleczko z truskawkami. Polecamy przepis!

Pyszny deser. Ptasie mleczko z truskawkami. Polecamy przepis!

Autor: Ewa Kozioł
13 lip 2021 14:55

Ptasie mleczko z truskawkami to świetny deser na upalne dni. Podany na zimno prosto z lodówki będzie smakował wybornie. Polecamy szybki i prosty w przygotowaniu przepis na ptasie mleczko.

Składniki (forma: 24 x 33 cm, wysokość 7 cm):

4 galaretki truskawkowe
750 ml wody Mama i ja
750 ml śmietany 30%
ok. 300 g truskawek
herbatniki

Dodatkowo:

folia spożywcza
2 łyżki oleju

Przygotowanie:

1. Rozpuść galaretki w gorącej wodzie i odstaw do przestudzenia.
2. Formę wysmaruj olejem, wyłóż folią i przyklej ją dokładnie do foremki – ułatwi to wyjęcie ciasta z formy.
3. Na dno foremki wyłóż 1 warstwę herbatników oraz odszypułkowane truskawki (większe przekrój na połówki).
4. Gdy galaretka lekko zgęstnieje, rozpocznij ubijanie śmietany. Następnie do sztywnej śmietany wlej cienkim strumieniem tężejącą galaretkę, ciągle ubijając.
5. Całą masę wylej do formy (aby wyrównać powierzchnię ciasta, uderz foremką 2 razy o stół).
6. Na górę masy wyłóż równomiernie herbatniki i przełóż ciasto do lodówki na minimum 4 godziny.
7. Uwaga: formę warto zabezpieczyć przed włożeniem do lodówki folią spożywczą, lub aluminiową, aby ciasto „nie przeszło” zapachami lodówki.
8. Ciasto pokrój w kostkę, jaką wyznaczają herbatniki. Przed podaniem można porcje ciasta oprószyć lekko cukrem pudrem i ułożyć na każdym z nich ćwiartkę truskawki.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także