×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Smaczna przekąska. Jajko na kurce. Zobacz prosty przepis!

Smaczna przekąska. Jajko na kurce. Zobacz prosty przepis!

Autor: Ewa Kozioł
22 lut 2023 16:14
Aktualizacja: 23 lut 2023 09:25

Polecamy przepis na jajko na kurce. Pysznie smakuje i piękne wgląda. A jego przygotowanie jest proste i szybkie.

W tym przepisie najważniejsze jest przygotowanie jaja w koszulce. To wyzwanie, ale też spora frajda, czy wręcz kulinarna przygoda. Następnie obtacza się je w bułce tartej, dodatkowo w panierce panko (z chleba tostowego) i smaży na głębokim oleju. W efekcie powstaje sycąca potrawa ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Ale to jeszcze nie wszystko.

W naszym przepisie proponujemy połączenie jaja z kurkami. To pyszne i aromatyczne grzyby zawierające wartościowe białko oraz błonnik, które mają jeszcze dodatkową zaletę – podobnie jak jajko są niskokaloryczne. 100 g tych grzybów dostarcza około 60 kcal, a jedno jajko to ok. 70 kcal. To istotna informacja, zważywszy, że w czasie świąt zwykle przesadzamy z kaloriami. Przepis pomagający je ograniczyć powinien być zatem bardzo przydatny.

Fot. Fermy Drobiu Jokiel

Jajo na kurce

Składniki na 1 porcję:

– jaja z Ferm Drobiu Jokiel 4 szt. (z jednej sztuki wykorzystamy tylko białko),
– grzyby kurki (świeże lub mrożone) 20 g,
– bułka tarta,
– panierka panko,
– mała cebula dymka 1 szt.,
– masło,
– olej,
– sól, pieprz, majeranek, ocet,
– świeże zioła lub kiełki do dekoracji.

Fot. Fermy Drobiu Jokiel

Sposób przygotowania

Najpierw przygotowujemy jajka w koszulce. W tym celu doprowadzamy garnek z wodą do wrzenia, dodajemy trochę octu, robimy wir w garnku za pomocą łyżki i wlewamy całe jajko. Jajko przed włożeniem do wody dobrze jest wyłożyć na sitko, żeby oddzielić bardziej płynną część białka, następnie przełożyć do jakiegoś naczynia i z niego wylewać delikatnie jajko do gotującej, osolonej wody. Jajko po ugotowaniu powinno mieć wtedy ładny owalny kształt i w środku płynne żółtko. Po około 2 minutach wyciągamy jajko i płuczemy w naczyniu z zimną wodą. Tak przygotowujemy 3 jajka. W jednym jajku oddzielamy białko i pozostawiamy surowe.

Ugotowane jaja delikatnie obtaczamy w białku, następnie w bułce tartej i panierce panko. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie (w sumie 3 razy). Po każdym panierowaniu odstawiamy na kilkadziesiąt sekund, aż panierka podeschnie i po raz kolejny obtaczamy. Po ostatnim obtaczaniu smażymy przez kilkadziesiąt sekund na głębokim oleju, aż bułka się zarumieni.

Kurki czyścimy pędzelkiem, opłukujemy i suszymy. Cebulę kroimy w cienkie paski. Następnie grzyby i cebulę delikatnie podsmażamy na maśle.

Na talerzu kładziemy kurki z cebulą, a na nich ustawiamy panierowane jaja. Ozdabiamy świeżymi ziołami lub kiełkami.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także