PARTNER PORTALU
Smaczna zupa. Przepis na zupę botwinkową z ziemniakami i smażoną cebulką

Smaczna zupa. Przepis na zupę botwinkową z ziemniakami i smażoną cebulką

Autor: Ewa Kozioł
13 lip 2021 14:56

Świeże, sezonowe warzywa i owoce warto wykorzystać w swoim codziennym menu. Jednym z nich jest botwinka, z której liście oraz bulwy mogą stanowić doskonałą bazę dla pysznej i pożywnej zupy z dodatkiem ziemniaków i smażonej cebuli.

Składniki (4 porcje):

1 pęczek botwiny wraz z buraczkami
1,2 litra bulionu
1 ząbek czosnku
1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)
2–3 łyżeczki pokrojonego koperku
1 łyżeczka cukru
2–3 łyżki octu (jabłkowego, winnego lub cytryny)
śmietana do zupy (ilość według uznania)

Sos słodko-kwaśny:

4 jajka
ok. 800 g ziemniaków
1 duża cebula
olej Rapso

Przygotowanie: 

1. Umyj botwinkę, odetnij buraczki, które następnie wyszoruj lub obierz i pokrój w plasterki.
2. Zagotuj bulion i dodaj plastry buraczków - gotuj 5 minut.
3. Dodaj pokrojone listki i łodyżki. Zetrzyj czosnek i dodaj do garnka. Całość gotuj około 3 minut. Następnie wyłącz ogień.
4. Dodaj pokrojony drobno lubczyk.
5. Zahartuj śmietanę dodając do niej 2 łyżki zupy, pomieszaj i dodaj do garnka. Dopraw cukrem i octem dla smaku.
6. Ugotuj ziemniaki i zeszklij cebulkę. Ugotowane ziemniaki odcedź, zgnieć, a następnie wymieszaj wraz z cebulą i olejem.
7. Zupę podaj w głębokich talerzach z ziemniakami oraz ugotowanym na twardo jajkiem. Przed podaniem całość posyp koperkiem.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także