×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Śniadanie na Dzień Mamy. Polecamy pyszne gofry

Śniadanie na Dzień Mamy. Polecamy pyszne gofry

Autor: Justyna Łotowska
12 maj 2022 10:57

Gofry to doskonały pomysł na pyszne śniadanie na Dzień Mamy. Nie koniecznie na słodko! Możesz słodkie ciasto zastąpić pikantnym lub słonym, dodać warzywa, ser, mięso czy ryby oraz liść zielonej sałaty i gotowe! Pracy jest niewiele, a efekt zaskakujący.

Lubisz gofry? Przepisy na dwa zaskakujące pomysły na gofry nie na słodko poniżej!

Przepis na gofry nie na słodko. Z warzywami

To najlepszy sposób, by zachęcić dzieci do jedzenia warzyw albo zaimponować znajomym zaproszonym na kolację.

Zacznij od przygotowania klasycznego ciasta na gofry.

Wsyp 250 g mąki do dużej miski.

Zrób dołek na środku mąki i dodaj 2 żółtka, roztopione masło (50g) oraz szklankę mleka.

Wszystko dobrze wymieszaj, aż do uzyskania zwartej, ale bardzo gładkiej i jednorodnej masy. Białka ubij na sztywno mikserem i dodaj je do masy.

Na koniec dodaj 1 startą marchewkę i cukinię oraz cienko pokrojone w paseczki 2-3 plasterki szynki. Dopraw solą i pieprzem do smaku i delikatnie wymieszaj.

Odstaw ciasto na gofry na 10 minut w temperaturze pokojowej. Włącz gofrownicę. Gdy zapali się pomarańczowa lampka, możesz nalewać ciasto, najlepiej chochlą.

Następnie rozłóż pikantne gofry na talerzach i udekoruj zieloną sałatą. Możesz też posypać je parmezanem.

Gofry nie na słodko. Ziemniaczane

Ciasto na gofry można przygotować również z ziemniaków lub batatów.

Dla 4 osób potrzebujesz 600 g ziemniaków, 6 jaj, sól, pieprz. Obierz ziemniaki, ugotuj i utrzyj na puree.

Dodaj 6 żółtek, dopraw solą i pieprzem, a następnie dobrze wymieszaj. Następnie ubij białka i dodaj je do reszty składników.

Tak przygotowaną masą napełniaj gofrownicę.

Gotowe gofry wykładasz na talerz wraz z najróżniejszymi dodatkami. Mogą to być grillowane warzywa, sałata, świeże pomidory lub ogórki, plastry sera, a także gotowe upieczone wcześniej burgery. W ten sposób twoi goście będą sami komponować swoje "gofroburgery".

Jak przechowywać gofry, których nie zjesz od razu?

Jeśli od razu nie zjesz wszystkich gofrów, resztę możesz zamrozić, umieszczając je w pudełku lub plastikowej torebce, oddzielone od siebie papierem do pieczenia. Dzięki temu nie będą się sklejać. Aby je odgrzać, wystarczy na kilka minut włożyć je do tostera, ustawiając funkcję rozmrażania. Będą idealne na niedzielne śniadanie do łóżka.

Powodzenie tych prostych i zdrowych przekąsek zależy od jakości gofrownicy. Sprawdzi się przede wszystkim taka, która ma nieprzywierającą powłokę, np. Breville Duraceramic.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także