
Świąteczna kuchnia - pieczemy pierniczki
Polecamy przepis na świąteczne pierniczki pachnące korzennymi przyprawami.

Pierniczki z mąki pełnoziarnistej
Składniki: 100 g drobno posiekanych bakalii, 175 g miodu (1/2 szklanki), 250 g (1 szklanka) mąki pełnoziarnistej lub mąki graham, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 jajko,1 łyżeczka sody, 2 łyżki oleju, 1-2 łyżki wody
Przygotowanie: Jajko ubić porządnie z miodem. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. Dodać jajko z miodem, bakalie i olej. Zagnieść zwarte ciasto. Jeśli jest za twarde, dodać łyżkę lub dwie wody. Odstawić na godzinkę do lodówki.
Rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wyciąć foremką pierniczki i upiec. Po ochłodzeniu zaprosić dzieci i dobrze się bawić podczas wspólnego dekorowania ciasteczek.
Poleca: LeDuvel
Zobacz także przepisy na świąteczne słodkości w wersji fit.