×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Świąteczna kuchnia - pieczemy pierniczki

Świąteczna kuchnia - pieczemy pierniczki

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
20 gru 2017 08:28

Polecamy przepis na świąteczne pierniczki pachnące korzennymi przyprawami.

Pierniczki z mąki pełnoziarnistej

Składniki: 100 g drobno posiekanych bakalii, 175 g miodu (1/2 szklanki), 250 g (1 szklanka) mąki pełnoziarnistej lub mąki graham, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 jajko,1 łyżeczka sody, 2 łyżki oleju, 1-2 łyżki wody

Przygotowanie: Jajko ubić porządnie z miodem. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. Dodać jajko z miodem, bakalie i olej. Zagnieść zwarte ciasto. Jeśli jest za twarde, dodać łyżkę lub dwie wody. Odstawić na godzinkę do lodówki.

Rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wyciąć foremką pierniczki i upiec. Po ochłodzeniu zaprosić dzieci i dobrze się bawić podczas wspólnego dekorowania ciasteczek.

Poleca: LeDuvel

Zobacz także przepisy na świąteczne słodkości w wersji fit.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także