
Świąteczne pierniczki - pieczenie krok po kroku
Pieczenie pierniczków rozpoczyna się nawet kilka dni przed Świętami. Wszystko po to, by zdążyć przed pierwszą gwiazdką i ostatnie chwile pozostawić na przygotowanie dań na wigilijny stół.

Wyśmienite bożonarodzeniowy potrawy prezentują się wspaniale na pięknie udekorowanych stołach i wraz z pachnącą lasem choinką tworzą wyjątkowy klimat, przywołując równocześnie ciepłe wspomnienia z dzieciństwa. Aromatyczne wonie rozchodzące się we wnętrzach domów działają pobudzająco na zmysły, zachęcając do spróbowania każdego świątecznego dania.
Obok charakterystycznych dla danego regionu potraw wigilijnych takich jak na przykład karp w galarecie, kompot z suszonych owoców, barszcz czerwony z uszkami, groch z kapustą czy pierogi z grzybami podczas Bożego Narodzenia nie może zabraknąć tradycyjnych słodkości, na które czekają z niecierpliwością nie tylko najmłodsi członkowie rodziny.
A rodzajów ciast i ciasteczek w świątecznym jadłospisie jest bardzo wiele i na pewno każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Podczas rodzinnych spotkań skosztujemy, więc tradycyjnych serników i makowców pełnych pysznych bakalii; rodzynków, migdałów, orzechów czy skórki pomarańczowej wykonanych według przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów. Pieczenie rozpoczyna się nawet kilka dni przed Świętami. Wszystko po to, by zdążyć przed pierwszą gwiazdką i ostatnie chwile pozostawić na przygotowanie dań wchodzących w skład wigilijnego menu.
Świąteczne pierniczki
Doskonale prezentują się na stołach, a zawieszone na gałązkach bożonarodzeniowych drzewek są ich oryginalnymi ozdobami. Ciasteczka w radosnych kształtach wywołują uśmiechy na twarzach i przypominają o Świętach i zimie. Do powstania tych uroczych słodkości potrzebne będą poza składnikami spożywczymi niezbędne kuchenne akcesoria, sprawiające, że z jednolitej masy wyodrębnią się dekoracyjne gwiazdki, pierniczkowe ludziki, choinki czy aniołki, które nie tylko znakomicie wyglądają, ale też wspaniale smakują. Przyda się nam, więc sitko do przesiewania mąki, praktyczna nieślizgająca się po podłożu stolnica silikonowa, a także silikonowy wałek, do którego nie przykleja się ciasto i wreszcie specjalne wykrawaczki.
Dzięki nim nasze wypieki przybiorą odpowiednie kształty. Wykonane ze stali nierdzewnej nadadzą rozwałkowanej masie idealnie równą formę. Te praktyczne akcesoria stanowią niezastąpioną część każdego świątecznego warsztatu kuchennego. Gotowe, ale surowe jeszcze pierniczki ułożymy na blasze posmarowanej masłem lub wyłożonej specjalnym papierem. Możemy je również ozdobić kryształkami cukru, kawałkami orzechów włoskich czy płatkami migdałów bądź po upieczeniu polać lukrem.
W przygotowaniu pierniczków mogą brać także czynny udział dzieci, które nabywają nowych umiejętności, uczą się współpracy i ćwiczą cierpliwość. Kiedy zaś efektami swej pracy obdarowują pozostałych członków rodziny kształtują również tak ważne cechy charakteru, jak zdolność do dawania i dzielenia się. Wspólne pieczenie ciasteczek pozwala też na zacieśnianie więzi międzypokoleniowych, gdyż niejednokrotnie odbywa się ono pod czujnym okiem babci. A wszyscy wiemy, że własnoręcznie wykonane pierniczki są najlepsze na świecie.
Dekoracyjne ciasteczka to znakomite uzupełnienie świątecznego jadłospisu, zwłaszcza jego słodkiej części. Wspaniale smakują i świetnie komponują się z bożonarodzeniowymi ozdobami. Z ochotą sięgają po nie zarówno najmłodsi, jak i dorośli, dlatego warto by na stałe zagościły w każdym domu.
Przepis na pierniczki bożonarodzeniowe
Składniki: 350 g mąki pszennej , 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli, 170 g masła
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki roztartego kardamonu, 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka kakao, 230 g cukru, 60 ml płynnego miodu , 1 jajko. 1 żółtko
Lukier: 2 białka, 2 – 3 szklanek cukru pudru w zależności od wielkości białka
Wykonanie:
Połączyć suche składniki: mąkę, sodę i sól. Masło rozpuścić, a gdy zacznie się pienić i rumienić, zdjąć z ognia. Połączyć je z przyprawami i kakao, następnie z cukrem i miodem. Wymieszać, aż cukier połączy się z tłuszczem, dodać jajko i żółtko. Wlać masę do miski z mąką, mieszać, tak żeby składniki się dobrze połączyły. Przykryć przezroczystą folią i wstawić na godzinę do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Rozwałkować ciasto na stolnicy oprószonej mąką (można w kilku porcjach) na grubość 3 mm. Wycinać dowolne kształty. Piec przez 8-12 minut, aż pierniczki zaczną się rumienić na brzegach.
Opracowanie przepisu: Anna Wilczyńska - Matłok Specjalista ds. marketingu firmy Galicja
Źródło: Galicja dla Twojego Domu