
Święta na słodko. Babeczki makowe z wiśniami. Świetny przepis
Babeczki makowe z wiśniami to świetna opcja na pyszny deser do popołudniowej kawy w świąteczne popołudnie. W towarzystwie cynamonu i orzechów będą smakowały wybornie. Polecamy prosty, sprawdzony przepis.

Składniki (10 sztuk):
• 400 g maku mielonego BackMit,
• 3 łyżki tartych orzechów laskowych lub włoskich BackMit,
• 3 jajka,
• ½ szklanki mąki pszennej,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1 łyżeczka cynamonu,
• ½ szklanki rozmrożonych owoców np. wiśni.
Masa makowa:
• 400 g maku mielonego BackMit,
• 50 g masła,
• 50 g miodu,
• 100 g cukru,
• bakalie Kresto (np. orzechy włoskie, rodzynki).
Przygotowanie:
1. Przygotuj masę makową. 400 g maku wsyp do garnka, zalej gorącą wodą (lub mlekiem) delikatnie ponad poziom maku około 30 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby odcedź.
2. W garnuszku roztop masło, miód oraz cukier. Dodaj pokrojone bakalie oraz mak i ponownie wymieszaj.
3. Do masy makowej dodaj zmielone orzechy, proszek do pieczenia i cynamon.
4. W naczyniu ubij jajka na pianę. Dodaj mąkę, delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj masę makową i ponownie delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj wiśnie i wymieszaj.
5. Masę przełóż do foremek silikonowych lub papilotek.
6. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz około 30 minut, do suchego patyczka. Babeczki po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia. Powinny być wilgotne w środku.
7. Możesz je polać lukrem lub posypać wiórkami kokosowymi.