
Święta w kuchni - podzielmy domowe obowiązki
Święta to czas radosny, magiczny i spokojny… dla niektórych. Badania potwierdzają, że to przede wszystkim kobiety zajmują się domowymi obowiązkami, a zwłaszcza gotowaniem. Dlaczego tak jest i jak sobie z tym poradzić?

Poniżej kilka propozycji podziału zadań domowych, a także kuchennych trików, które zachęcą pary do wspólnego szykowania wigilijnych potraw.
Świąteczny szał - za dużo do zrobienia?
Święta Bożego Narodzenia to gorący okres. Pełen wyczekiwania, radości, rodzinnego ciepła, ale też… mnóstwa pracy i przygotowań. Zanim zasiądziemy wspólnie do stołu, czekają nas zakupy, pakowanie prezentów, przygotowanie dań na Wigilię.
Zobacz także: Salon z kuchnią i jadalnią. 20 wnętrz z polskich domów
Co zrobić, aby poradzić sobie z takim natłokiem zadań? Podzielić się obowiązkami! Gotowanie, sprzątanie i zakupy we dwójkę mogą być przyjemne i wzmocnić relacje. Pójdzie szybciej, a dodatkowo nie będzie rozczarowania, że na stole zabrakło ulubionego barszczu z uszkami.
Jak wygląda podział obowiązków w polskich domach?
Z tegorocznych badań wynika, że kobiety wciąż angażują się w większość zadań domowych. 80% pań przyznaje, że wyłącznie one zajmują się praniem i prasowaniem, a około 60% z nich bierze na siebie wszystkie porządki - zarówno te codzienne, gruntowne, jak i przedświąteczne. Choć 51% par wspólnie robi zakupy, w tym spożywcze, to wciąż ponad połowa kobiet ostatecznie decyduje o tym, co będzie na obiad.
To Cię zainteresuje: Aranżacja jadalni - magiczna oprawa stołu na święta
Optymistyczny wniosek jest taki, że mężczyźni chcą pomagać - zazwyczaj zajmują się „brudną robotą”, czyli drobnymi naprawami (aż 81%), wynoszeniem śmieci czy zlecaniem prac hydraulikowi (Źródło: CBOS, „Kobiety i mężczyźni w domu”, wrzesień 2018). Warto wykorzystać ich chęci także przy innych obowiązkach domowych, które stereotypowo przypisuje się kobietom.
Jakie są powody nierównego podziału zadań?
Przyczyną tego zjawiska mogą być kulturowe przyzwyczajenia. Myśląc o czynnościach takich jak gotowanie czy porządki, przed oczami mamy zazwyczaj obraz „Matki Polki” dbającej o domowe ognisko. W związku z tym, że współczesne kobiety pracują równie dużo co mężczyźni, a obowiązków w domu nie ubywa, tradycyjny model mógłby ulec przekształceniu.
Wielu mężczyzn jest świetnymi szefami kuchni w restauracjach, warto ich zatem zachęcać do realizowania swoich kulinarnych pomysłów w domowym zaciszu. Co więcej, panowie wykazują sporo cierpliwości i dokładności w tej dziedzinie. Imprezy rodzinne zazwyczaj wiążą się z przyjmowaniem wielu gości, co w praktyce oznacza długie godziny spędzone w kuchni.
Jak podzielić obowiązki?
Punktem wyjścia jest ustalenie, jakie zadania mamy do wykonania i jak dużo ich jest. Dobrze to wszystko uporządkować: stworzyć listę obowiązków i przypisać je do danej osoby. Mogą się przydać także karteczki samoprzylepne. Wystarczy stworzyć tabelę i przykleić karteczkę z konkretnym zadaniem dla odpowiedniej osoby. Jeśli szybciej poradzimy sobie z własnymi obowiązkami i mamy czas na pomoc - przenosimy karteczkę do swojej części tabeli. Przy pieczeniu i gotowaniu opłaca się przygotować odmierzone produkty, których będziemy używać, np. 150 ml mleka, 200 g masła. W trakcie gotowania nie tracimy czasu na poszukiwanie rzeczy w lodówce - mówi Marta Krokowicz, Marketing Manager marki Paclan.
Jak ułatwić sobie pracę w kuchni?
Oto kilka lifehacków, które przydadzą się nie tylko podczas świąt. Zarówno dla osób pragnących zaimponować swojej drugiej połówce i pozwolić jej na chwilę wytchnienia, jak i dla par, które chcą pochwalić się wspólnie przygotowanymi daniami.
• Aby świąteczne pierniki szybciej zmiękły, możesz zamknąć je w szczelnym pudełku i włożyć do nich kawałek świeżego jabłka.
• Sposób od babci na kipiący garnek z makaronem do zupy grzybowej. Wystarczy, że położysz drewnianą łyżkę na brzegach garnka. Zatrzyma ona proces kipienia, zapewniając nam chwilę na zmniejszenie płomienia.
• Jeśli chcesz łatwiej pozbyć się łusek z karpia, możesz wcześniej polać go wrzątkiem. Do delikatniejszych ryb wykorzystaj tarkę albo ostry czyścik.
• Kolacja wigilijna za 20 minut, a masło leży twarde jak kamień w lodówce? Jest na to metoda: podgrzej szklankę albo miseczkę, np. wkładając ją do mikrofalówki na kilkanaście sekund lub wlewając do niej na chwilę wrzątek. Masło wykładamy na talerz i przykrywamy gorącym naczyniem.
• Makowiec, sernik, keks… Przy dużej ilości wypieków, warto mieć pod ręką rolkę papieru do pieczenia. Przyda się nie tylko do ciast i pasztetów, ale także jako „podkładka” pod mięso. Jeśli zabezpieczysz deskę do krojenia papierem, właściwości mięsa nie przejdą przez drewno, a to oszczędzi Wam zmywania.
Istnieje wiele sposobów na to, aby gotowanie stało się łatwe i przyjemne. Usprawnić można także przedświąteczne porządki i sprzątanie po kuchennych rewolucjach. Najważniejsze jest to, by znaleźć złoty środek i dzielić się zadaniami. Każdy powód do spędzenia czasu wspólnie z bliskimi osobami jest dobry!